J. Bidenas žada, kad tuo atveju, jei būtų išrinktas, JAV vėl prisijungtų prie Paryžiaus klimato susitarimo. Jis taip pat siektų, kad iki 2050 m. JAV pasiektų nulinį anglies dvideginio emisijų lygį bei žada investuoti 2 trilijonus JAV dolerių (1,7 trilijono eurų) į žaliąją energetiką.

„SME Finance” ekonomistas Aleksandras Izgorodinas Eltai sakė, kad tai būtų šansas ES, o taip pat ir Lietuvos verslininkams.

„Tai būtų geras šansas, nes ES kitais metais per skatinimo planą labai daug investuos į žaliąją energetiką. Tai šiaip yra toks vienas iš fundamentalių ES tikslų artimiausiais dešimtmečiais, ES įmonės tikrai yra stiprios šioje srityje ir tik stiprės. Amerikos įmonės savo ruožtu pakankami daug prarado šitoje srityje, nes dabartinis prezidentas nebuvo labai linkęs investuoti į alternatyviąją energetiką, jis daugiau dėmesio skyrė tradiciniams verslams“, – Eltai sakė A. Izgorodinas.

Jis nurodė, kad praėjusiais metais JAV užėmė 11 vietą Lietuvos eksporto partnerių sąraše. Pasak ekonomisto, tiesioginė Lietuvos ekonomikos priklausomybė nuo JAV nėra pati didžiausia, tačiau netiesioginė priklausomybė itin didelė.

„JAV yra didžiausia ES prekybos partnerė. Vokietija, Prancūzija ir kiti eksportuoja daug prekių į Ameriką. Jeigu auga Vokietijos ir šiaip ES eksportas į JAV, tada atitinkamai auga ir Lietuvos eksportas į ES, nes jeigu vokiečių bendrovė gauna gamybos kontraktą ir gamina prekes, kurios yra skirtos Amerikai, tai jie kažkokią dalį kontraktinių užsakymų gali duoti ir Baltijos šalims ir Lietuvai“, – sakė A. Izgorodinas.

Ekonomistas teigė, kad užsienio prekybos perteklius tarp ES ir JAV šiuo metu yra rekordinis. Anot A. Izgorodino, tai rodo, kad ES įmonės JAV rinkoje išlieka konkurencingos, nepaisant per dabartinio JAV šalies vadovo Donaldo Trumpo kadenciją įvestų padidintų muitų.

„Bet tai yra ir bloga naujiena, nes jeigu laimi dabartinis JAV prezidentas ir jeigu toliau bus stumiama „Amerika pirmiausia“ linija, kad turime ginti vietinio verslo interesus, tai, kad ES turi rekordiškai didelį prekybos perteklių su JAV, politiškai nėra gerai. (...) Tai reiškia, kad eksportuoti į Ameriką nebus taip lengva, kaip galbūt Baracko Obamos valdymo metu, nes gali būti taip, kad dėl kažkokių prekybos eilučių vėl prasidės derybos. Tai reiškia, kad mes pradėsime kelių metų derybas dėl naujos ES ir JAV prekybos sutarties. Gali būti, kad kažkuriam labai trumpam laikotarpiu gali būti įvesti padidinti muitai“, – sakė ekonomistas.

Jis sakė nemanantis, kad tai stipriai paveiktų ES eksportą į JAV, tačiau gali būti jaučiamas poveikis per įmonių pelningumą.

„Jei JAV įveda muitus smulkesnei ES eksporto kategorijai, tai reiškia, kad tos ES įmonės, kurios eksportuoja į JAV, turi mažinti savo pelningumą tam, kad išliktų JAV rinkoje. (...) Tada bus taip, kad, tarkime, Vokietijos bendrovė, kuri eksportuoja kokį nors gaminį į Europą, susiduria su didesniais muitais, atitinkamai sumažina savo galutinių produktų kainą tam, kad išliktų konkurencinga JAV rinkoje, tada atitinkamai pradeda spausti žaliavų tiekėjus mažinti kainas ir pelningumą“, – sakė ekonomistas.

Tuo metu Pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius sutiko, kad sprendžiant iš J. Bideno pasisakymų, žaliąją energetiką vystantys Lietuvos verslai turėtų geresnių galimybių eksportuodami į JAV.

„Lietuva tikrai yra einanti į žaliąją ekonomiką ir pagal rodiklius, kuriuos mes pasiekėme, ES esame vieni iš lyderių ir tai atsispindės ir mūsų anglies dvideginio emisijoje. Mes išleidžiame mažiau (anglies dvideginio – ELTA), gamindami tuos pačius produktus nei kai kurios Azijos šalys ir tai leidžia tikėtis mums, kad mūsų produktai, pagaminti Lietuvoje ir ES, turės didesnę paklausą ir pirmumo teisę JAV rinkoje, nes jie bus žalesni. Čia yra didžiulė galimybė“, – Eltai sakė V. Janulevičius.

Kalbėdamas apie D. Trumpo kadenciją, V. Janulevičius sakė, jog negalima pasakyti, kad jis buvo pozityvus ES atžvilgiu, nors Europa nukentėjo ne taip smarkiai, kaip Kinijos verslai.

„ES produktai rado vietą po saule beveik tokioje pačioje apimtyje kaip iki tol, o kiniškos prekės truputį sumažino savo dominavimą Amerikos ekonomikoje. Pozityvumas buvo, kad (D. Trumpas – ELTA) įžvelgė, jog tam tikros Azijos šalys galbūt nekuria tokios didelės pridėtinės vertės“, – sakė Pramonininkų konfederacijos prezidentas.

Jis užsiminė, kad sprendžiant iš J. Bideno pasisakymų, ES verslininkams jis būtų geresnė alternatyva nei D. Trumpas.

„Sprendžiant iš jo kalbų, ponas Bidenas teiks prioritetą partneriams, kalbant apie NATO, Europos partnerius. Galima spręsti, kad kažkiek Europos verslui būtų geresnė perspektyva, lyginti su ponu Trumpu, kuris vis grasina apriboti tam tikrus dalykus Europos gamintojams“, – sakė V. Janulevičius.