Premjeras Saulius Skvernelis antradienį pranešė, jog bus nutrauktas viešojo maitinimo įstaigų darbas, išskyrus maistą išsinešti, siūloma stabdyti ir masažų, išskyrus medicinos, paslaugas, taip pat sporto klubų, SPA veiklą.

Anot jo, viešbučių veikla nebus draudžiama, tačiau bus siūloma drausti grupines paslaugas, riboti maitinimą, leidžiant pristatymą į kambarius arba išsinešti. Vyriausybė sprendimą įvesti ribojimus priims trečiadienį.

Nors viešbučių uždaryti nesvarstoma, tačiau E. Šiškauskienės teigimu, be SPA ar maitinimo paslaugų, jie netektų prasmės.

„Viešbučius gali uždarinėti kiek nori, nes jie ir taip neturi gyventojų, o SPA viešbučiai, jei uždarys SPA paslaugas, tada tas pats, kas visai uždarytų visus kurortų viešbučius. Be paslaugų viešbutis – miręs viešbutis“, – BNS sakė E. Šiškauskienė.

Toliau veiks tik gydykla

Druskininkų vandens parko marketingo ir pardavimų vadovė Jūratė Vaitkevičiūtė sako, kad pramogų kompleksas turės vykdyti bet kokius valdžios priimtus sprendimus.

„Matėme projektą, mūsų tai nedžiugina. Norime dirbti ir suteikti džiaugsmą žmonėms. Tačiau jei bus nuspręsta, kad turime užsidaryti, taip ir darysime“, – sako ji.

Druskininkų vandens parkas teikia paslaugas SPA centre ir Druskininkų gydykloje. Pastaroji – sveikatos priežiūros įstaiga, teikianti medicinines paslaugas, todėl J. Vaitkevičiūtė neatmeta, kad gydyklai bus leista toliau vykdyti veiklą, tačiau SPA paslaugų nebeliks.

Druskininkų vandens parkas

Viešbučiai laikosi tik iš parko lankytojų

Druskininkų vandens parkas teikia ir apgyvendinimo paslaugas, jame veikia du viešbučiai. Tačiau, kaip pažymi pašnekovė, nebelikus vandens parko lankytojų, sumažės klientų skaičius ir viešbučiuose.

„Mūsų dauguma svečių – individualūs asmenys, apsistoja dėl vandens parko pramogų – papildomų paslaugų, kurias gauna mūsų komplekse. Jei bus uždarytas vandens parkas, numanome, kad ir viešbutyje klientų skaičius sumažėtų“, – sako Druskininkų vandens parko marketingo ir pardavimų vadovė.

Anot jos, svečių grupių viešbučiuose apsistoja, tačiau nedaug: „Grupės dažniau važiuodavo iš užsienio, Lenkijos. Kadangi šiuo metu nebevažiuoja, svečių grupių nedaug ir turime.“

Per pirmąjį karantiną Druskininkų vandens parkas buvo uždarytas kovo 13 d. Nuo tada iki veiklos atnaujinimo visi komplekso darbuotojai buvo prastovose.

„Manytume, kad ir toliau taip elgsimės, arba tie, kas turi atostogų, naudos jų rezervą“, – pažymi J. Vaitkevičiūtė.

Paklausta, ką ruošiamasi daryti su lankytojų abonementais, pašnekovė sako, kad jie bus pratęsti: „Abonementai ar dovanų kuponai, kurie galiojo uždarymo dieną pirmojo karantino metu, buvo pratęsti iki parko atsidarymo. Savo klientų neskriaudžiame, kad ir kokie bebūtų sprendimai. Vėliau, kai mums bus leista vykdyti veiklą, pratęsime, kad nenukentėtų klientai.“

Svarsto, kaip reikės išgyventi

Tuo metu Vilniuje įsikūręs „Vichy“ vandens parkas, Vyriausybei trečiadienį priėmus sprendimą, išvis negalės teikti jokių paslaugų, tad vandens parką teks uždaryti. Kaip Delfi komentavo įmonės vadovas Marius Šiškauskas, nauji ribojimai vandens parką paveiks tiesiogiai ir nuostolingai.

„Po truputį jau buvome pradėję kapstytis, ir vėl ta pati situacija. Lankytojų srautai nukrito 50 proc., tiek ir tesiekia. Tačiau bent tiek, turime galimybę kažką planuoti ir atsitiesti. Nežinau, kaip reikės išgyventi antrą smūgį. (...) Nebus kitos išeities kaip užsidaryti, nes būsime įpareigoti tai daryti“, – pripažįsta jis.

„Vichy“ vandens parke veikia baseinų, pirčių ir SPA zonos. Įmonei priklauso restoranas ir „Delfi“ sporto centras, tačiau ir šių objektų veikla bus ribojama arba visai uždrausta.

Šiuo metu planuojama, kad nauji ribojimai galios tris savaites, tačiau, anot verslininko, tai – tik paguoda. „Esu labiau linkęs tikėti, kad tai tęsis iki po Naujų metų. Valdžios mąstymu, būtų logiška, kad žmonės niekur nevaikščiotų ir nesibūriuotų, nes kalėdinis laikotarpis – pakankamai karštligiškas. Praeitą kartą irgi buvo tik dvi savaitės, kol nepratęsė“, – primena jis.

M. Šiškauskas tikina, kad įmonė iš finansinių atsargų gyvena nuo praeito karantino: „Mūsų atsargos praktiškai baigėsi, turime pradėti mokėti atidėtus mokesčius. Nežinau, ką reikės daryti. Visą dieną sprendžiame, kaip reikės išgyventi. Labai didelis klausimas.“

Neturės, kaip prisidėti prie subsidijų

Verslininkas pažymi, kad šiuo metu – visiškai nežinia, mat informaciją apie naujus planuojamus ribojimus sužinojo tik iš žiniasklaidos, tačiau neturi jokių žinių apie būsimą paramą – kokios, kam ir kada ji bus skirta. Kaip sako, iš valstybės tikisi sulaukti įvairių paramos priemonių.

„Patys turime nuomininkų, baisu, kad ir nuomininkai bankrutuos, tad labai pagelbėtų subsidijos nuomai. Dar gelbėtų kompensacija darbuotojams, tik klausimas, kiek pavyks išlaikyti vadovų, jiems gaunant minimumą. Subsidijos lubos – minimali alga. Negaudami nė kiek pajamų neturime už ką darbuotojui mokėti tam tikrų procentų – 10 ar 30 proc.“, – sako M. Šiškauskas.

Paklaustas, ar geresnis sprendimas būtų visai uždaryti verslą ir tikėtis paramos priemonių, ar toliau leisti veikti, tik galbūt nuostolingai dėl sumažėjusių srautų, pašnekovas atkreipia dėmesį, kad pirmiausia reikia žinoti, koks būtų uždarymo paramos paketas: „Jeigu visai mus uždarytų be jokių paramų, faktas, kad tai – dar blogesnis variantas.“

Visgi vadovas pažymi, kad vandens pramogų parke nebuvo jokio židinio. Baseinas čia esą valomas įvairia chemija, tad pašnekovas nemano, kad vandens parke – didelė rizika užsikrėsti.

Vichy vandens parkas planuoja pratęsti dovanų kuponus, apie abonementų pratęsimą dar svarsto: „Kas norėjo, įvairiais būdais tarėmės, kaip ir ką reikės daryti. Tikėjomės, kad metinius abonementus iki Naujųjų žmonės galės išnaudoti, dabar nežinau, matyt, reikės pratęsti.“

Perėjo prie gydomųjų paslaugų

Palangos poilsio ir sveikatinimo komplekso „Atostogų parkas“ komunikacijos vadovė Rasa Fedijienė sako, kad veiklos apribojimai įmonei reiškia didelius nuostolius. Tačiau antrajam karantinui esą pasiruošė. Pavyzdžiui, įsigaliojus Vyriausybės paskelbtam karantinui, vietoje įprastinių vandens procedūrų, kurias gaudavo viešbučio svečiai, „Atostogų parkas“ sukūrė naują paketą – 4 žingsnių gydymo programą su gydytojo konsultacija. Gydomųjų paslaugų teikimas, kaip numatoma, nebus draudžiamas.

Dar prieš šį karantiną pakeitėme baseinų paskirtį iš poilsinio į gydomosios paskirties, įvedėme daug naujų medicininės paskirties paslaugų.
Rasa Fedijienė

„Per pavasario karantiną netekome trečdalio planuotų metinių pajamų. Bijome tokio drastiško pajamų sumažėjimo ir šį rudens sezoną. Tačiau skaudžią pamoką išmokome. Įvedėme ypač griežtus saugumo reikalavimus darbuotojams ir siekiame išlaikyti kiek įmanoma daugiau viešbučio, maitinimo ir gydomosios paskirties paslaugų, kurių saugumą galėsime užtikrinti.

Dar prieš šį karantiną pakeitėme baseinų paskirtį iš poilsinio į gydomosios paskirties, įvedėme daug naujų medicininės paskirties paslaugų, pavyzdžiui, gydomosios vandens procedūros, gydomieji masažai, kurių veiklą karantino metu galime vykdyti“, – pasakoja „Atostogų parko“ atstovė.

Atostogų parkas

Dėl darbuotojų spręs individualiai

Kretingos rajone poilsio ir sveikatingumo kompleksas yra vienas iš didesnių darbdavių. Paklausta, ką ruošiamasi daryti su darbuotojais karantino metu, R. Fedijienė tikina, kad įmonė sieks išlaikyti kiek įmanoma daugiau darbo vietų.

„Tų sričių darbuotojai, kurie pareigas galės vykdyti nuotoliniu būdu, liks dirbti nuotoliu. Visi, kurių funkcijos gali būti vykdomos tik tiesiogiai, jau dabar privalo laikytis griežtų higienos taisyklių, ribojamas darbuotojų bendravimas tarp skyrių, siekiama maksimaliai sumažinti rizikas ir kitomis priemonėmis.

Tačiau, be abejo, dalies darbų vykdyti bus neįmanoma dėl apribojimų, todėl su likusiais darbuotojais spręsime individualiai: bus skelbiamos prastovos ar ieškoma kitų darbuotojams palankesnių alternatyvų. Siekiame, kad sprendimai nesukeltų nepakeliamos finansinės naštos įmonei, tačiau tuo pačiu būtų kiek įmanoma naudingesni mūsų darbuotojams“, – pažymi pašnekovė.

Numatoma, kad viešbučių veikla nebus draudžiama, bus leidžiama teikti tik paslaugas individualiems svečiams. „Atostogų parko“ atstovė teigia, kad šiai situacijai ruošėsi iš anksto.

„Sukūrėme galimybę žmonėms mėgautis privatesniu poilsiu ekologinėse rąstinėse vilose su privačiais masažinių srovių kubilais. Tai privataus poilsio erdvė, kurioje svečiai gali jaustis saugiai. Maistas saugiai pristatomas iki viešbučio kambarių ir rąstinių vilų“, – tikina R. Fedijienė.

Visiems gyventojams iš „Atostogų parko“ įsigijusiems dovanų kuponus, abonementus ar iš anksto užsisakius paslaugas, kurių teikimas dėl Vyriausybės paskelbto karantino nebus įmanomas, pirmiausia esą bus pasiūlyta alternatyva už tą pačią vertę gauti medicininės paskirties paslaugų. Taip pat, atstovės teigimu, bus siūloma atitinkamai pratęsti dovanų kuponų ar abonementų galiojimo laikotarpį.

Evalda Šiškauskienė

Šiškauskienė: darbuotojus gali tekti atleisti

Sugriežtinus ribojimus, Vyriausybė ketina grąžinti ir pirmos koronaviruso bangos metu verslui taikytas pagalbos priemones, įskaitant subsidijas už darbuotojų prastovas. Tačiau E. Šiškauskienė BNS sako, kad verslas nebus pajėgus prisidėti prie subsidijų nė 10 proc., todėl darbuotojus gali tekti atleisti.

„Norėtųsi su valdžia pakalbėti dėl darbuotojų, kaip juos išlaikyti, kiek darbuotojas gali ant minimumo sėdėti (...) ir kiek verslas uždarytas gali mokėti 10 proc. pasiėmęs paskolą“, – svarstė ji.

Asociacijos vadovės teigimu, kurortų viešbučių užimtumas sumažėjo daugiau nei 50 proc., miestuose jis siekia 5-6 proc., be to, apie 30 proc. viešbučių nuo kovo mėnesio vis dar nedirba.
Dėl visuotinio karantino šalyje – jis būtų įvedamas nuo šeštadienio mažiausiai trims savaitėms – trečiadienį spręs Vyriausybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)