„Akivaizdu, kad antrąjį ketvirtį turėjome ekonominę duobę, kuri buvo nulemta viruso sukelto karantino. Šiandien šie skaičiai yra tiesiog statistika. Kitu atveju pas mus yra problema ta, kad mes nežinome, kokie bus kiti mėnesiai, neapibrėžtumas yra labai didelis, tiesiog galime pasidžiaugti, kad turėjome tris mėnesius, kurie buvo labai sėkmingi. Kaip ir visame pasaulyje, trečiasis ketvirtis buvo tam tikras atsigavimas po didelio smūgio“, – Eltai sakė M. Dubnikovas.

„Kokie laukia kiti ketvirčiai, sunku pasakyti, nes situacija labai stipriai blogėja“, – pridūrė jis.

Pasak jo, geresniems rezultatams įtakos turėjo gerai pandemijos iššūkius atlaikiusi pramonė.

„Labai džiugu, kad pramonė išlaikė savo eigą, nes mūsų ekonomika yra sukonstruota taip, kad turime du trečdalius ekonomikos, kuri remiasi į pramonę ir verslą, o vienas trečdalis yra vartojimas. Tiek vartojimas, tiek pramonė trečiąjį ketvirtį veikė labai puikiai. Žiūrint į ateitį, galima tikėtis, kad du trečdaliai, ko gero, veiks pakankamai gerai, nes akivaizdu, kad karantino sąlygomis prekės važiuoja ir žmonių vartojimas išlieka, bet pats vartojimas, paslaugos turi didžiulę riziką susitraukti. Tą matėme metų pradžioje, pavasarį. Šiuo atveju buvo tikrai labai didžiulis pasitikėjimas, kad viskas jau įveikta“, – kalbėjo finansų analitikas.

Jo nuomone, paskutinį metų ketvirtį ekonomika greičiausiai vėl trauksis.

„Žvelgiant į skaičius, dabar yra rizika, kad vienas variklis bus išjungtas – vadinasi, vartojimas. Kas liečia verslą, gali būti, kad jis važiuos į priekį, nes vis tiek reikės patenkinti visuomenės poreikius. Šiuo atveju greičiausiai ketvirtą ketvirtį vėl patirsime kritimą, bet norisi tikėti, kad jis nebus dramatiškas“, – apibendrino M. Dubnikovas.

Trečiąjį metų ketvirtį šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) to meto kainomis siekė 13,1 mlrd. eurų, skelbia Statistikos departamentas.

Palyginti su antruoju ketvirčiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo teigiamas ir sudarė 3,7 proc.

Trečiąjį ketvirtį teigiamos įtakos BVP pokyčiui turėjo didmeninės ir mažmeninės prekybos (1,9 proc.), pramonės (0,9 proc.), statybos (0,2 proc.) įmonių veiklos rezultatai.

Šių metų trijų ketvirčių BVP sudarė 35,9 mlrd. eurų to meto kainomis. Palyginti su 2019 metų tuo pačiu laikotarpiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir siekė -1,4 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)