Save iškėlęs kandidatas V. Valkiūnas Sėlos vakarinėje apygardoje laimėjo prieš konservatorių kandidatą Matą Maldeikį. Naujame Seime V. Valkiūnas bus trečias turtingiausias asmuo po Ramūno Karbauskio ir Antano Guogos – deklaravo 4,84 mln. eurų turtą. Plačiau apie Seimo narių turtus galite skaityti čia.

Verslininkui priklauso Latvijoje registruota grupė SIA „Voldemars“, kuri užsiima logistika, patalpų nuoma, pakavimu ir gamyba, pardavinėja maisto produktus prekės ženklu „Valdo“.

„Turto kilmė yra iš verslo. Nuo 1992 metų mano įmonė dirba, net pavadinimai nėra pakeisti. Taip kad, kaip sakant, niekur nesislėpęs nuo mokesčių, nieko, Latvijoje“, – sako V. Valkiūnas.

Jis patikina, kad perduoti valdyti verslą jam problemų nekils.

„Aš tik nominaliai, kaip konsultantas. Aš jokių valdymo postų neužimu. Nuo 2008 metų yra valdyba, kuri veiksmingai dirba, ir tiek“, – sako būsimas parlamentaras.

V. Valkiūnas deklaracijoje nurodė vien piniginių lėšų turįs už beveik 700 tūkst. eurų, apie juos pasiteiravome verslininko.

„Būna, paskolinu, įmonei, ar kaip, kad būtų rezervas. Tai yra rezervas“, – sako V. Valkiūnas.

Pasiteiravus, kodėl verslas iškeltas Latvijoje, ir ne į Lietuvos biudžetą krinta sumokėti mokesčiai, V. Valkiūnas paaiškino, kad taip yra nuo seno.

„Ne dėl pliusų, aš jų net nežinau. Niekur nepratęs lakstyt, ar kažką perregistruoti. Įmonės, kaip minėjau, nei pavadinimai nesikeitę, nei telefonai jau 28 metus. Niekur nevengiu mokesčių. Nebuvo, kaip kiti, kad į Olandiją, ar ofšorus. Nesu dirbęs per ofšorus ar mokesčių nemokėjęs. Neužsiimu tuo“, – tikino būsimas parlamentaras.

Seime žvelgtų į finansus

V. Valkiūnas šiuo metu patikina nedalyvaująs derybose dėl koalicijų.

„Ne, aš niekur nedalyvauju. Čia buvo tokie, kaip sakant, trumpi neoficialūs pasiūlymai, tačiau kol kas – nepriklausomųjų grupėje. Ir žiūrėsime, kaip ten formuosis, ir kiek bus toje nepriklausomųjų grupėje. Gal frakcija susiformuos iš tų, kuriems nepatiks, nei ta valdančioji“, – sako V. Valkiūnas.

Jis vertina, kad dešinės koalicija „nėra tokia homogeninė, kad ilgai egzistuotų“.

„Aš nelabai tikiu, mažas procentas tikimybės. Labiau (tikėtųsi – „Delfi“), kad persiformuos į taip vadinamą kairesnę nuo centro, ir ilgiau valdys negu ta taip vadinama dešinė, kur dabar formuojasi“, – sako V. Valkiūnas.

Seimo narys patikina sau kelsiantis labai didelius tikslus, pagal savą programą.

„Subrendęs politikas turi turėti savo programą, kaip krikščionys Bibliją, ar Torą žydai turi, Talmudą, ir galėtų vadovautis. O ne taip, kad nežinotum savo tikslų“, – nedetalizavo politikas.

Paklausus „Delfi“ jis įvardijo, kad norėtų dirbti Finansų komitete.

„Mane jau kvietė ir į Ekonomikos komitetą. Bet, aš matau, kad gal, aišku, jei bus poreikis, bet Finansų komitete. Nes reikia suvaldyti biudžetą šitoje prieškrizinėje situacijoje, kur dabar jau lenda krizės požymiai. Tad labai reikėtų labai stipraus Finansų komiteto“, – sako V. Valkiūnas.

Ką kitaip reikėtų daryti su biudžetu?

„Visų pirma – išlaidų revizija. Aš matau dabar, kaip švaistomos lėšos. Pavadinčiau, švaistūnai įsisiautėjo“, – dėsto V. Valkiūnas.
Valdemaras Valkiūnas

Nepalaiko sankcijų Baltarusijai

Sankcijų Baltarusijai klausimu, panašu, V. Valkiūnas nėra abejingas – vertina, kad Lietuvai nereikėtų kištis į kaimynės reikalus.

„Na aš nesu sankcijų šalininkas. Žinote, šeimos narį išvaryti iš užstalės ir paskui sakyti, kad jūs čia nusikaltote, šiandien pietūs jums nepriklauso. Aš negalvoju, kad yra už kažką bausti. Kažkodėl su Baltarusija ambasados lygyje (santykius – „Delfi“) palaiko, o sankcijos yra. Na tai tada reikia atšaukti ambasadorius, identifikuoti kaip nedraugišką valstybę, ar neatitinkančių kažkokių kriterijų. Tada turi būti nustatyti kriterijai, kokia valdžia turi būti. Pagal rezoliuciją 1947 metų, tai gali bet kokia gali būti santvarka pripažįstama. Tai mes nenorėkime, kad mūsų vertybės būtų kažkokios universalios ar idealios, ar kad visi siektų mūsų vertybių. Tai jau diktatūra ir primetimas. Aš nesu už tai, kad mes griautume ir keistume ar kaimyninės valstybės, ar kitų valstybių santvarkas. Turi savo šalis pasirinkimą, na tegul renkasi“, – kalbėjo V. Valkiūnas.

Jis tikino, kad nereikėtų kištis į Baltarusijos vidaus reikalus, dabartines sankcijas vadino politikos dividendų darymu.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais, o šaliai toliau vadovauja ilgametis vadovas Aliaksandras Lukašenka. Po rinkimų Baltarusijoje prasidėjusios masinės protesto akcijos ir susirėmimai su milicija tęsiasi iki šiol.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (351)