Prekyba kasmet vis ankstėja

Kauno rajone įsikūrusio A. Virbickienės ūkio „Sodo Rožė“ projektų vadovas Justinas Virbickas sako pastebintis kasmet ankstėjantį metą, kai žmonės pradeda domėtis pirmomis kalėdinėmis eglutėmis. Šiemet jau spalio viduryje atsirado pirmų užklausų. Tam įtakos, anot jo, turi vis anksčiau prekybos centruose ir žiniasklaidoje pasirodanti kalėdinė reklama.

„Bendra visų įmonių rinkodara ankstyvėja kiekvienais metais, iš paskos ir žmonės vis anksčiau pradeda domėtis eglutėmis. Anksčiau būdavo, kad be gruodžio mėnesio niekas ir nesidomėdavo. O spalio pabaigoje dabar jau prasideda eglučių darbymetis“, – Delfi pasakoja jis.

Tačiau didžiausias mažmeninės prekybos judėjimas jaučiamas lapkričio paskutinėmis savaitėmis, tuomet eglutės vežiojamos po biurus ir į namus. Pernai pati pirma „Sodo Rožė“ eglutė į namus iškeliavo lapkričio pradžioje. Jau šiuo metu ūkis sulaukia užklausų, vyksta derinimai dėl didesnių eglučių kiekių.

Kol kas dar nėra didelio intensyvumo, teiraujasi buvę klientai ir naujų projektų norintys klientai. Dar tik dabar pradėjome kastis sidabrines eglutes. Pirmiausiai visada prasideda didmeninė prekyba nei mažmeninė“, – sako J. Virbickas ir skaičiuoja, kad šiemet jau pardavė kelis tūkstančius eglučių, daugiausiai didmeninėje prekyboje.

Pardavinėjamos eglutės

Eglučių nuoma domisi vis daugiau žmonių

Prieš 5-erius metus „Sodo rožė“ pradėjo siūlyti ir eglučių nuomos paslaugą. Anot projektų vadovo, kasmet šį paslauga sulaukia vis didesnio klientų dėmesio.

„Tuomet žmonės dar nelabai suprato, kas tai yra, buvome vieni iš pirmųjų pasiūlę šią paslaugą. Bet matome, kad pasiteisino – visi buvę klientai grįžta ir naujų klientų atsiranda. Šia paslauga ypač domisi įmonės, nes esą nereikia niekuo rūpintis.

Žmonėms patogu – nereikia rūpintis atvežimu nei išvežimu. Jeigu eglutė – vazone, nereikia rūpintis, kur vėliau ją padėti. Akcentuojame, kad tai yra ir ekologiška – eglutę su vazonu galima persodinti ir prikelti naujam gyvenimui, bet, aišku, dauguma jų neprigyja. Kai žmonės patys perka eglutę, ja labiau rūpinasi, kai išsinuomoja, kad ir davus visus nurodymus, mažiau rūpinasi“, – pasakoja J. Virbickas.

Dalį eglučių A. Virbickienės ūkis atsodina savo eglučių plantacijose, kur kasmet užaugina po kelis tūkstančius sidabrinių eglučių.

Šiemet nuomai rezervuota jau apie 15 eglučių. J. Virbickas tikina kasdien sulaukiantis po kelis skambučius iš žmonių, besidominčių šia paslauga. Tiesa, tokią paslaugą ūkis siūlo tik Kaune, o internetu eglutes parduoda visoje Lietuvoje.

Sidabrinių eglučių kainos vazonėlyje prasideda nuo 15 Eur. 2,5 m vazoninė eglė gali kainuoti ir 60-70 Eur. Kaip pasakoja J. Virbickas, išsinuomoti eglutę atsieis beveik tiek pat, o kartais net ir šiek tiek brangiau, priklausomai, ar žmogus pats ją atsiima, išsirenka iš anksto ir pan.

„Sodo rožė“ nemažai prekiauja ir kėniais, juos vežasi iš Danijos arba Vokietijos, o tai turi įtakos kainoms. „Kiekvienais metais kainos ten kyla, atitinkamai ir pas mus šiek tiek jos kyla“, – sako pašnekovas ir tikina, kad šiemet eglučių kainos bus panašios kaip ir pernai, gali pabrangti keliais eurais.

Prasidėjo e. prekyba dirbtinėmis eglutėmis

Anksti prasidėjusią prekybą eglutėmis pastebi ir el. prekybos parduotuvės, tik čia jos prekiauja dirbtinėmis eglėmis. Pigu.lt prekyba dirbtinėmis eglutėmis internete prasideda dar spalį.

„Galima juokauti, kad „kas pirmesnis, tas gudresnis“. Perkantys anksčiau turi galimybę rinktis iš viso asortimento – visų dydžių, spalvų, net ir užsakyti didesnį prekių kiekį vienu metu. Perka ne tik privatūs asmenys, šventiškai patalpas kuo anksčiau pasipuošti nori ir įvairios įmonės, suskumba arsenalą pasipildyti dekoratoriai. Tad šiemet, ne kitaip nei pernai, pirmųjų eglučių užsakymų sulaukėme dar spalio pradžioje“, – pasakoja Pigu.lt komunikacijos vadovė Raimonda Strazdauskaitė.

Šiuo metu Pigu.lt jau yra pardavę apie 10 proc. savo kalėdinių eglučių asortimento. Populiariausios šiuo metu yra 1,5 m, 1,8 m ir 2,2 m aukščio eglutės.

„Šiemet klientams pasiūlėme ir aukštesnes – 3 metrus siekiančias egles, tad tikime, kad ir jos atras savo pirkėją. Tarp spalvų populiariausios standartinė žalia, balta, o šių metų naujovė – rožinė, mėtų ir net juoda spalvos. Prekyboje turime net ir kristalais puoštų eglių“, – vardija ji.

Anot R. Strazdauskaitės, šiemet kainos panašios kaip ir pernai, svyruoja – nuo 6 iki 250 eurų už eglutę.

Kitos el. parduotuvės Varle.lt komunikacijos projektų vadovė Alina Kazakevič taip pat pasakoja, kad žmonės aktyviai domisi dirbtinėmis kalėdinėmis eglutėmis nuo spalio pradžios, tada ir atsirado pirmųjų užsakymų.

„Šiais metais susidomėjimas tikrai kiek ankstesnis, nes pirmuosius susidomėjimus fiksavome jau rugsėjį. Apskritai pastebime, kad kiekvienais metais žmonės Kalėdoms pradeda ruoštis kiek anksčiau, planuodami savo išlaidas ir suprasdami, kad gruodį dėl didelių el. parduotuvėms ir kurjeriams tenkančių krūvių galimi siuntų vėlavimai. Šiais metais perka anksčiau galbūt dėl pandemijos, leisdami daugiau laiko namuose, labiau planuodami pirkinius“, – svarsto Varle.lt atstovė.

Anot jos, populiariausios yra 2,4 m ir 2,1 m dirbtinės eglutės. Vidutinė kaina – 63 Eur. Lyginant su praeitais metais, kainos žymiai nesikeitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)