Tokie dvišaliai susitarimai su finansiškai pajėgiomis valstybėmis yra atsarginė TVF finansavimo priemonė, jei fondui pritrūktų turimų išteklių, siekiant sušvelninti globalias COVID-19 pandemijos sukeltas ekonomines pasekmes.

„Atvira Lietuvos ekonomika yra itin priklausoma nuo tarptautinės aplinkos, tad tolygus ir tvarus pasaulio ekonomikos atsigavimas neabejotinai yra ir mūsų interesas. Todėl, pasirašydami dvišalį skolinimo susitarimą, patvirtiname, kad esame pasirengę prisidėti prie TVF finansinės pagalvės, kurios gali prireikti teikiant pagalbą nuo pandemijos labiausiai nukentėjusioms valstybėms“, – pranešime cituojamas Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Lietuvos banko susitarimas su TVF įsigalios nuo sausio 1 dienos ir galios iki 2023 metų gruodžio 31 dienos su galimybe pratęsti vieniems metams.

Jei TVF nepavyks įgyvendinti fondo išteklių pakeitimų, Lietuvos banko įsipareigojimai pagal dvišalį susitarimą galėtų išaugti iki 690 mln. eurų, tačiau, pasak centrinio banko, toks scenarijus šiandien nėra realus.

Skelbiama, kad lėšos pagal Lietuvos banko ir TVF dvišalį susitarimą būtų skiriamos iš Lietuvos banko finansinio turto, tad tai neturėtų įtakos valstybės biudžetui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)