Galimybe persikelti domisi apie 100 IT įmonių

Baltarusijos IT įmonių susidomėjimas Lietuva nemažėja, šiuo metu „Investuok Lietuvoje“ dirba su maždaug 100 įmonių. Anksčiau organizacijos vadovas Mantas Katinas Delfi yra sakęs, kad apie tokią galimybę svarsto 80 Baltarusijos IT bendrovių.

„Dalis iš jų dar tik analizuoja situaciją ir galimybes, dalis jau yra sprendimų priėmimo etape arba derina techninius projekto įgyvendinimo niuansus. Kelios įmonės yra nusprendusios kol kas likti Baltarusijoje ir stebėti situaciją“, – sako „Investuok Lietuvoje“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento direktorė Rūta Nemunytė.

Anot jos, tokie relokacijos projektai yra itin kompleksiški, nes apima ne tik įmonės steigimo klausimus, bet ir darbuotojų bei jų šeimų relokaciją.

„Mūsų turimais duomenimis, vien tik darbuotojų, neskaitant jų šeimos narių, į Lietuvą svarstoma perkelti nuo 500 iki 2500. Visiškai įgyvendintu projektu laikome relokuotų aukštos kvalifikacijos baltarusių specialistų įdarbinimą Lietuvoje įsteigtoje įmonėje, todėl šis procesas gali užtrukti ir keletą mėnesių, ypač jei kalbame apie keliasdešimt ir daugiau darbuotojų turinčias įmones“, – pažymi „Investuok Lietuvoje“ atstovė.

Prašymus gyventi Lietuvoje pateikė 5 baltarusių IT specialistai

Migracijos departamento duomenimis, nuo rugpjūčio 8 d. iki spalio 27 d. pateikti 3 778 Baltarusijos piliečių prašymai išduoti arba pakeisti leidimą laikinai gyventi (LLG) Lietuvoje. 1 826 prašymai – išduoti LLG, 1 952 prašymai – pakeisti LLG.

Daugiausia prašymų pateikta išduoti arba pakeisti LLG darbo pagrindu. Tokius prašymus tuo pačiu laikotarpiu pateikė 3 476 Baltarusijos piliečiai. 1 705 prašymai – išduoti LLG, 1 771 prašymas – pakeisti LLG.

Per šį laikotarpį buvo pateikti 23 Baltarusijos piliečių prašymai išduoti arba pakeisti LLG kaip aukštos profesinės kvalifikacijos darbuotojams. Iš jų – 5 Baltarusijos piliečiai IT specialistai.

Dažniausiai Baltarusijos piliečiai atvyksta dirbti tarptautinio krovinių vežimo transporto vairuotojais. Taip pat Baltarusijos piliečiai atvyksta dirbti pagal profesijas, kurios yra įtrauktos į profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašą pagal ekonominės veiklos rūšis. Lietuvoje daugiausiai jų įsidarbina betonuotojais, elektrikais, suvirintojais.

Baltarusiai renkasi ir kitas kaimynines šalis

Geopolitinis stabilumas ir saugumas, prieiga prie ES rinkos, didesnis klientų pasitikėjimas įmone, kuri įsisteigusi ES šalyje – tai kelios priežastys, kuo Baltarusijos verslui galėtų būti patraukli Lietuva. Tačiau tą gali pasiūlyti ne ji viena.

Štai, pavyzdžiui, į Lenkiją jau persikėlė apie 800 baltarusių IT specialistų. Šiuo metu Lenkijos investicijų ir prekybos agentūra tiesiogiai konsultuoja 22 Baltarusijos IT įmones, ketinančias persikelti į Lenkiją.

Į Ukrainą persikėlė dar daugiau IT specialistų. Kaip skelbia Reuters, nuo masinių protestų pradžios Baltarusijoje apie 2 tūkst. baltarusių persikėlė dirbti į Ukrainą.

„Pagrindinės konkuruojančios šalys: Lenkija, Latvija, Ukraina. Pastaroji, konkuruoja žemesniais kaštais, bet turi rimtų trūkumų verslo aplinkos srityse. Lenkija ir Latvija turi labai panašias sąlygas į mūsiškes, todėl, greičiausiai, Baltarusijos įmonių apsisprendimą nulems „minkštieji“ faktoriai: miestų patogumas gyvenimui, sklandūs migravimo ir integravimo procesai, investicijų pritraukimo agentūrų veikla“, – anksčiau Delfi komentavo M. Katinas.

Tiesa, praėjusią savaitę pasirodė žinia, kad baltarusių įkurta skaitmeninių platformų inžinerijos ir programinės įrangos kūrimo paslaugų teikėja „EPAM Systems, Inc.“ atidarys naują biurą Vilniuje, per artimiausius penkerius metus planuoja suburti apie 600 aukštos kvalifikacijos IT inžinierių komandą. Tačiau nenurodoma, kad verslas būtų iškeliamas iš Baltarusijos.

Baltarusiai gali paprasčiau gauti vizą

Delfi primena, kad nuo šių metų rugsėjo 21 d. Baltarusijos piliečiai turi galimybę paprastesnėmis sąlygomis gauti 6 mėnesius galiojančią daugkartinę nacionalinę vizą. Tam reikia pateikti dokumentą, patvirtinantį, kad turi pakankamai lėšų ir (ar) gauna reguliarių pajamų pragyventi Lietuvoje ne mažiau kaip 3 mėnesius, arba Lietuvos Respublikos juridinio asmens įsipareigojimą užtikrinti tokių pajamų gavimą.

Baltarusijos piliečiui nereikalingas leidimas dirbti, jeigu jo profesija įtraukta į Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje sąrašą, pagal ekonominės veiklos rūšis arba jeigu jo profesija įtraukta į Profesijų, kurioms būtina aukšta profesinė kvalifikacija ir kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąrašą.

Užsieniečio darbo užmokesčio dydis bus ne mažesnis negu 1,5 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio.

Šiais metais Lietuvoje su Užimtumo tarnybos (UT) išduotais dokumentais buvo įdarbinti 1002 Baltarusijos piliečiai. Daugiausiai jie dirba virėjais, pardavimų vadybininkais, mechanikais, automobilių šaltkalviais, statybos sektoriuose tinkuotojais, stogdengiais, betonuotojais, santechnikais, elektromonteriais, tarptautinio keleivių vežimo transporto priemonės vairuotojais.

UT duomenimis, Baltarusijos piliečiai sudaro 20 proc. nuo visų įdarbintų mūsų šalyje užsieniečių skaičiaus. Pernai per devynis mėnesius buvo leista atvykti ir įsidarbinti 1376 Baltarusijos piliečiams, t. y. 374 daugiau nei šiais metais tuo pačiu laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)