„Delfi“ anksčiau rašė, kad „Belor“ iš „Arvi“ beveik 4 metus bando atgauti 7 mln. eurų pagal vekselį, kurį asmeniškai yra pasirašęs V. Kučinskas. „Belor“ taip pat yra įsigijusi papildomą 5,7 mln. eurų kreditorinį reikalavimą iš įmonės „Akvua“.

Iš V. Kučinsko netiesiogiai valdomos „Rietavo veterinarinės sanitarijos“ „Belor“ nori vos 240,79 euro. Tai anksčiau priteistos teisinės išlaidos, tačiau ir dėl teisės į jas Vokietijos kapitalo trąšų prekybos įmonei teko pakovoti.

Apsisprendė per dieną

„Rietavo veterinarinė sanitarija“, kaip ir kelios kitos „Arvi“ grupės įmonės, 2015–2016 metais buvo parduotos arba „padovanotos“ Kipre registruotoms „Alvator Management Limited“, „Hofenberg Limited“ ir „IBI Innovative Bio Industries Ltd“.

Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas 2020 metų balandžio 9 dieną šiuos turto pardavimo sandorius panaikino. Nepaisant to, Klaipėdos apygardos teismas balandžio 23 dieną nutarė „Rietavo veterinarinei sanitarijai“ iškelti restruktūrizavimo bylą.

Kaip pabrėžė E. Janušauskas, tai padaryta be tikrojo akcininko „Arvi ir ko“ sprendimo, todėl restruktūrizacija vyksta neteisėtai. Tai įrodyti buvo bandoma ir Lietuvos apeliaciniame teisme, tačiau ir čia paliktas galioti Klaipėdos apygardos teismo sprendimas dėl restruktūrizacijos.

Po to Latvijoje registruota „Rietavo veterinarinės sanitarijos“ dukterinė įmonė „Reneta“ bandė padengti „Belor“ 240,79 euro kreditorinį reikalavimą, tačiau „Belor“ su tuo nesutiko, aiškindama, kad nori sekti restruktūrizavimo eigą.

Klaipėdos apygardos teismo liepos 29 dieną patvirtiname „Rietavo veterinarinės sanitarijos“ kreditorių sąraše „Belor“ nebuvo įtraukas. Dėl to ir vėl kreiptasi į Lietuvos apeliacinį teismą, kuris savo sprendimą buvo numatęs paskelbti spalio 22 dieną.

E. Janušauskas teigė, kad dar iki to surado Lietuvos apeliacinio teismo teisėjos Aldonos Tilindienės 2019 metų sprendimą nusišalinti nuo „Arvi ir ko“ keliamos bankroto bylos nagrinėjimo.

Būtent šiai teisėjai bylos skirstymo sistema priskyrė atskirąjį „Belor“ skundą dėl kreditorių sąrašo.

A. Tilindienė anksčiau nuo „Arvi ir ko“ bankroto bylos nusišalino dėl to, kad jos vyras advokatas Rolandas Tilindis atstovavo V. Kučinsko interesams.

Kaip „Delfi“ atsakė Lietuvos apeliacinio teismo atstovė spaudai Vilma Budėnienė, gavusi „Belor“ skundą, teisėja neturėjo jokių duomenų apie „Rietavo veterinarinės sanitarijos“ akcininkus, t. y. nežinojo, kad tai yra „Arvi ir ko“, dėl kurios anksčiau jau buvo nusišalinusi.

„Šis skundas teisėjai buvo paskirtas nagrinėti nenustačius interesų konflikto (teisėja yra deklaravusi savo viešuosius ir privačius interesus ir pateikusi informaciją apie savo sutuoktinio darbo vietą konkrečioje advokatų kontoroje).

Kadangi aptariamoje byloje nė vieno dalyvaujančio asmens su teisėjos sutuoktinio advokatų kontora nesiejo jokie atstovavimo santykiai, todėl nebuvo nė vieno Civilinio proceso kodekse numatyto nušalinimo pagrindo.

Tačiau gavus pareiškėjos „Belor“ pareiškimą dėl teisėjos nušalinimo motyvuojant tuo, kad vieną iš byloje dalyvaujančių juridinių asmenų akcininkų, kuris šioje byloje nedalyvauja, sieja atstovavimo santykiai su teisėjos sutuoktinio advokatų kontora ir dėl to pareiškėjai, kaip esą objektyviai stebėtojai, kyla abejonių dėl teisėjos nešališkumo, siekdama pašalinti bet kokias pareiškėjos deklaruotas abejones, išsiaiškinusi, kad sutuoktinio advokatų kontorą atstovavimo teisiniai santykiai su konkrečiu fiziniu asmeniu sieja nuo šių metų liepos 30 dienos, net ir nesant Civilinio proceso įstatyme apibrėžtų pagrindų, spalio 20 dieną nutartimi teisėja nusišalino nuo bylos nagrinėjimo“, – išdėstė V. Budėnienė.

Teismo atstovė dar pabrėžė, kad tai buvo padaryta anksčiau, nei buvo numatyta atskirojo skundo nagrinėjimo data (spalio 22 dieną).

„Byloje duomenų apie joje dalyvaujančių juridinių asmenų akcininkus ir jų atstovavimo santykius nebuvo, tokiais duomenimis teisėjai nedisponuoja ir neturi objektyvių galimybių bei įstatyme nustatytos procesinės pareigos rinkti informaciją, peržengiančią sprendžiamo klausimo nagrinėjimo ribas“, – aiškino V. Budėnienė.

„Belor“ dėl A. Tilindienės nusišalinimo kreipėsi spalio 19 dieną, o teisėja savo sprendimą priėmė spalio 20 dieną.

Tik sutapimas

Tą pačią spalio 20 dieną Klaipėdos apygardos teismas nusprendė „Belor“ vis dėlto įtraukti į „Rietavo veterinarinė sanitarija“ kreditorių sąrašą.

„Nors prieš tai visi „Belor“ prašymai ir skundai šioje byloje buvo atmesti tiek Klaipėdos apygardos teisme, tiek Lietuvos apeliaciniame teisme“, – stebėjosi E. Janušauskas.

Klaipėdos apygardos teismo pirmininko patarėja Gintarė Daugėlaitė „Delfi“ sakė, kad spalio 20 dienos sprendimas su A. Tilindienės nusišalinimu neturi nieko bendro.

„Spalio 20 dienos nutartis buvo priimta šią dieną todėl, kad spalio 13 dieną vyko viešas teismo posėdis, dalyvaujant bylos dalyviams, kreditorinio reikalavimo klausimas buvo išnagrinėtas iš esmės, teismas, vadovaudamasis Civilinio proceso kodeksu, atidėjo sprendimo priėmimą ir paskelbimą spalio 20 dieną 16.30 val. Tuo laiku teismas jį ir paskelbė“, – informavo ji.

Didžiausio „Arvi“ grupės kreditoriaus „Alfa Bank“ advokatas Laurynas Lukošiūnas anksčiau yra įvardijęs, kad bendrai V. Kučinsko skolos siekia per 40 mln. eurų.

„Belor“ akcininkai yra Inga Kunigiškienė ir Vokietijoje registruota „Belor Eurofert GmbH“, priklausanti Raineriui Krausui.

„Arvi ir ko“ akcininkai yra Šarūnė Liutkevičienė, Rima Urbaitienė, Martynas Urbaitis, Ramūnas Malinauskas ir įmonė „Vyrja“, kurią valdo Rimgailė Malinė, Justas Kučinskas ir V. Kučinskas.

Sukčiavimu įtariamas V. Kučinskas liepos 15 dieną sulaikytas Slovėnijoje. Kol kas neaišku, ar verslininkas bus išduotas Rusijai, ar Lietuvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)