Tikisi blogiausio ir jau ruošia žingsnius

Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis laidoje Delfi diena sako, kad šiuo metu koronaviruso banga nebuvo tokia netikėta kaip pavasarį – jau ruošiamasi net ir blogiausiam scenarijui.

„Verslininkai visada yra truputį didesni optimistai, mes tikimės, kad viskas bus gerai, bet ruošiamės blogiausiam scenarijui. Tiek mūsų kompanija, tiek, manau, daugelis kitų kompanijų yra numačiusios veiksmus, ką darys, jeigu bus karantinas, jeigu bus apribota veikla. Jau esame susidėlioję žingsnius, ką ir kaip darysime. Tai nebus kas nors labai šokiruojančio, lyg būtume užklupti netikėtai, kaip kelininkus užklumpa žiema.

Aurimas Perednis, Arvydas Avulis

Galiu pasakyti, kad verslininkų taip nelauktai tikrai neužklups. Pavasaris buvo daug labiau netikėtas, buvo daug daugiau streso. Aš maniau, kad Lietuvos verslas tikrai sugebės atsilaikyti, nes kompanijos yra sukaupusios nemažai finansinių rezervų. Žinoma, kai kuriuose sektoriuose yra blogai, ir mes kapstomės, žmonės išradingi, ieško renginių, kad išlaikytų darbuotojus. Šiandien tam tikrose sferose didžiausias uždavinys yra ne uždirbti pelną, bet išgyventi, pavyzdžiui, viešbučiai“, – sako A. Avulis.

Kas laukia kitais metais

Paklausus, kas gali laukti kitais metais, pašnekovas tikino, kad yra nemažai prielaidų teigti, jog kiti metai bus tikrai geri.

„Manau, yra gana daug prielaidų, kad kiti metai bus tikrai geri arba labai geri, nes kovai su koronaviruso pasekmėmis yra labai daug finansinių resursų.

Akivaizdu, kad bent pinigų problemos rinkoje nebus. Jeigu „išjungtume“ finansavimo, pinigų klausimą, tai liktų tik psichologinis dalykas, kaip mes susitvarkysime su virusu. Mes, kaip ir daugelis žmonių, laukiame vakcinos. Yra daug požymių, kad vakcina pasirodys šiais metais, galbūt ji nepasieks Lietuvos, bet tai turėtų gerai paveikti vartotojus. Reikia išlaukti iki vakcinos“, – sako A. Avulis.

Tiesa, prezidentas Gitanas Nausėda visai neseniai buvo užsiminęs, kad ekonomikai antroji banga gali kainuoti daug daugiau.

Arvydas Avulis

„Pirmas dalykas – pažiūrėkime, kaip gali atrodyti visas tas mechanizmas. Iš tikrųjų, kad kainuos daugiau, absoliučiai sutinku, nes pagalbos turbūt reikės didesnės, nei mes turėjome pavasarį. Ta banga didesnė, sergamumas didesnis, jis yra ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Akivaizdu, kad tai turės įtakos ekonomikos augimui arba susitraukimui. Tokiu atveju tai, kas numatyta gelbėjimo plane, yra didelė finansinė parama. Ji bus skiriama verslui, gyventojams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Akivaizdu, kad bus prispausdinta daug pinigų, o juos reiks išdalinti. Galima sakyti, kad tai yra kaina, bet ko nors dramatiško aš neįžvelgiu“, – sako A. Avulis.

Tikina, kad, sustojus cirkuliacijai, išgyventų metus

Paklausus, kokį laikotarpį atlaikytų A. Avulio verslas karantino metu, pašnekovas tikino, kad jeigu viskas sustotų, niekas nieko nemokėtų, kompanija galėtų išgyventi pusę metų arba metus.

„Jeigu kalbėtume apie mane ir mano kompaniją, mes ruošėmės tokiam scenarijui dar prieš metus, ir daugiau dėl to, kad NT pardavimas buvo labai dinamiškas, augimas didelis.

Buvo galima nuspėti, kad kitais metais žmonės prisisotins. Paprastai po didelio pakilimo būna didelis kritimas. Mes tam kritimui ruošėmės, bet kritimas įvyko ne dėl to, dėl ko mes galvojome, bet dėl viruso, kurio tiesiog neprognozavome. Tačiau tą „pagalvę“ turime, galime drąsiai išgyventi apie pusę metų, o jeigu šiek tiek susiveržtume diržus, tai galėtume išgyventi iki vienų metų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)