Nerimauja, kad ištiks barų likimas

Trečiadienį Vyriausybei nusprendus apriboti barų, kavinių ir restoranų darbo laikus, nors vos kelios dienos prieš buvo pasirašytas memorandumas, kuris užtikrina, kad vykdant veiklą bus laikomasi visų saugumo reikalavimų, sukruto ir sporto klubų atstovai, kurių veikla COVID-19 atvejams augant, iki šiol lieka smarkiai neapribota.

Lietuvos sveikatingumo klubų asociacijos prezidentas Aurimas Mačiukas pasakojo, kad situacija su sporto klubais, kaip ir su barais, analogiška, nes sporto klubų atstovai prieš savaitę taip pat dėjo parašus ant memorandumo, tačiau, kaip pridūrė, tikisi, kad barų likimas sporto klubų neištiks ir kol kas jokių didesnių ribojimų imtasi nebus.

Anot atstovo, su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) pasirašytas memorandumas daugeliui sporto klubų jokių esminių taisyklių, susijusių su saugumu, nepakeitė, nes tokios griežtos tvarkos buvo laikomasi jau gerą pusmetį.

Kaip teigė, sporto klubai dabar, kaip ir anksčiau, nuolat dezinfekuojami, vėdinami, yra išskirstyti lankytojų srautai, grupių treneriams yra apriboti kontaktai, taip pat vienam žmogui grupinėje treniruotėje turi būti skiri mažiausiai 5 kv.m. ploto.

„Taip pat yra tvarka, kad kaukė yra dėvima iki pat atėjimo iki sporto salės, o anksčiau būdavo tik iki įžengimo į sporto klubą“, – pridūrė jis.

Anot A. Mačiuko, šiandien sporto klubai dėl pandemijos sulaukia ir pastebimai mažiau lankytojų. Dalis žmonių, kaip tikino, yra įsibaiminę, o bendras lankomumas yra 20-30 proc. mažesnis nei įprastai.

Paklaustas, ar žino sporto klubų, kurie šiandien dėl mažesnio lankytojų srauto yra užsidarę, atstovas sakė, kad iš didesnių žaidėjų tokių nėra, tačiau kalbant apie mažesnius sporto klubus, tokių išties gali būti.

Yra pasiruošę galimam uždarymui, kaupia rezervą

Sporto klubų tinklo „Gym plius“ operacijų vadovas Mantas Badikonis komentuodamas dabartinę sporto klubų situaciją tikino, kad bendrai nuotaikos visuomenėje yra niūrios, vis sunkiau pritraukti naujų klientų, o lankytojų srautas šio tinklo klubuose yra apie 15 proc. mažesnis lyginant su 2019-aisiais.

„Tikimės, kad mums taip nebus, kaip barams ir kavinėms, ir kad galėsime saugiai veikti“, – taip pat pridūrė jis.

Bendrai M. Badikonis skaičiavo, kad sporto klubai nuo kovo mėnesio, dar prieš paskelbiant karantiną, savo veiklos nevykdė ir iš viso buvo uždaryti 69 dienas.

„Jei toks scenarijus pasikartotų vėl, būtų labai blogai. Būtų blogai tiek klientams <...>, tiek iš įmonės pusės.

Jeigu mūsų veikla yra visiškai sustabdoma, mes, kaip restoranas, klientui maisto išsinešimui nepristatome. Jeigu esame sustabdomi, mes netenkame lygiai 100 proc. savo pajamų. Kaip ir viso karantino metu, mes lygiai visas 69 dienas savo įplaukose matėme apvalų nulį. Tai šioje situacijoje būtų prastai. Žinoma, mes tam ruošiamės ir tikrai tuos pinigus taupome ir atsidedame juodai dienai, kaip darėme ir prieš pirmąjį karantiną“, – kalbėjo sporto klubo tinklo operacijų vadovas.

Jis patikslino, kad įmonė šiandien turi pasiruošusi visus scenarijus, tame tarpe ir tuos, jei būtų liepta vėl užsidaryti.

„Esame pasiruošę visus klubų uždarymo planus, kliento abonemento sustabdymui, jei to reikėtų, kad nebūtų skaičiuojami pinigai ir pan., kad galėtume operatyviai reaguoti“, – sakė jis.

Stabdo grupines plaukimo treniruotes

Impuls“ marketingo vadovė Donata Visockaitė – Laurinčikienė taip pat pasakojo, kad šiuo metu visuose šio tinklo sporto klubuose asmeniniai treneriai viso buvimo sporto klube metu turi dėvėti veido kaukes, treneriai bei registratūros darbuotojai kiekvienos darbo dienos pradžioje privalo matuotis temperatūrą, grupinių užsiėmimų salėse yra sužymėti saugūs tarpusavio atstumai, taip pat yra dezinfekuojamos patalpos, treniruokliai, o net 6 klubuose yra įrengtos ir automatinės temperatūros matavimo stotelės.

Tiesa, nepaisant to, kaip teigė, sporto klubų tinklas imasi dar griežtesnių priemonių.

„Atsižvelgdami į naujausias Vyriausybės rekomendacijas dėl neformalaus moksleivių švietimo ribojimo, nuo spalio 26 iki lapkričio 8 d. stabdysime plaukimo grupines treniruotes ir vaikų sporto akademijos treniruotes visame tinkle. Stabdymo laikotarpis klientams nieko nekainuos. Asmeninės treniruotės baseine galės vykti toliau, užtikrinant jų saugumą“, – informavo atstovė ir teigė besitikinti, kad tokių drastiškų sprendimų iš valdžios pusės, kurių buvo imtasi pavasarį, šįkart imtis ir laikinai uždaryti sporto klubų nereikės.

„Įvairūs ribojimai, žinoma, apsunkina verslą, bet šiuo metu svarbiausia užtikrinti saugų sportavimą klubuose ir išsaugoti veikiančius klubus. Kol kas atsakingos valdžios institucijos ieško bendrų sprendimų, kalbasi ir diskutuoja, kaip užtikrinti saugų aktyvų judėjimą.

Be abejonės, veiklos stabdymas yra kritinis bet kokiam veiklos sektoriui. Esame vieni tų, kuriems pandemija smogė skaudžiausiai. Sporto klubai buvo uždaryti pirmieji, dar prieš bendrą karantiną. Tuo metu turėjome itin operatyviai reaguoti – stabdyti sporto klubų veiklą, o visiems lankytojams tuo laikotarpiu nemokamai sustabdėme narystes.

Karantino metu klubų pajamos buvo lygios nuliui, vasarą klientai pradėjo grįžti į klubus, tačiau šį rudenį klientų nerimas dėl pandemijos neleidžia didinti pajamų, kaip buvo įprasta aktyviu sporto sezono metu, o papildomi ribojimai apsunkina situaciją.

Kol kas veikla savivaldybėse, kuriose dirbame, nėra suvaržyta, o jei miestai, kuriuose veikia tinklo klubai, pateks į lokalų karantiną, veiklą tęsime, užtikrindami saugumą ir atsižvelgdami į pateiktus reikalavimus. Esame pasirengę imtis visų Vyriausybės rekomenduojamų veiksmų“, – komentavo D. Visockaitė – Laurinčikienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)