Laikinai užveria duris

Tokių sostinės barų, kaip „Bardakas“, „Sanatorija“ ir naktinis klubas „Materialistė“ bendrasavininkas Matas Puodžiūnas „Delfi“ patvirtino, kad jau nuo pirmadienio, kada įsigalios įstatymas dirbti tik iki 24 val., vieno iš jų durys bus laikinai užvertos.

„Po šio savaitgalio uždarysime naktinį klubą „Materialistė“. „Bardakas“ ir „Sanatorija“ dar bandys dirbti kitą savaitę iki 24 val.

Dirbsime tik dėl to, kad drastiškai neatleisti visų darbuotojų. Kiekvieną dieną lauksime pagalbos plano ir siūlymų iš valstybės, nes išsilaikyti neužsidarius su tokiais ribojimais galėsime neilgai“, – apie artimiausius planus, reaguojant į naujausius valdžios priimtus ribojimus dėl darbo laiko sakė M. Puodžiūnas.

Sostinės naktinio pasilinksminimo vietoms atstovaujantis Vilniaus naktinio aljanso pirmininkas Markas Adamas Haroldas taip pat kalbėjo, kad kadangi darbo laikas trumpinamas, daugeliui sostinės klubų dirbti nuo pirmadienio paprasčiausiai neapsimokės.

„Naktiniams klubams dirbti tikrai neapsimoka. Žinoma, yra tokių daugiafunkcinių vietų, tarkime, „Kablys“, kurie turi ir restoraną, ir konferencijų salę, tai gal jie sugebės veikti, bet, toks, kaip „Opium“, kuris tik atsidaro 23 val., tai aš neįsivaizduoju, ką jie darys“, – svarstė atstovas.

Anot jo, daug protingiau būtų buvę iš viso uždaryti barus, jiems skirti kompensacijas, o darbuotojams pasiūlyti prastovas, o ne sektorių uždaryti dalinai.

„Yra vienas klausimas, kurį aš visiems užduodu: ar yra bent vienas miestas pasaulyje, kur laiko apribojimai veiktų? Niekas to nežino, nes tokio miesto nėra.

Šiuo metu mes konsultuojamės su akademikais, teisininkais, ar kreiptis į teismą. Akivaizdu, kad valdžia turėtų kalbėtis dėl tokių priemonių taikymo su verslo atstovais ir kad jie apie mus be mūsų spręsti negali, o ministras atvirai sako, kad jam nereikia konsultacijų su verslu. Tai melas.

Pagrindinė priežastis, dėl ko planuojame kreiptis yra ta, kad yra įvesta nepagrįsta ir neproporcinga priemonė dėl darbo laiko trumpinimo, kuriai nėra įrodymų, kad ji veikia“, – akcentavo Markas Adamas Haroldas.

Redakcija susisiekė ir su tokių barų, kaip „Piano Man bar“, „Piano Man Outside“, „Alchemikas cocktail lab“, „Gringo pub“ ir kt. bendrasavininku Sauliumi Galdiku. Jis teigė, kad pirmadienį verslai laikinai uždarinėjami dar nebus, kaip tikino, dabar svarbiausia sulaukti galutinių veiklos taisyklių.

„Mes kol kas spalį planuojame veikti, žinoma, jeigu mūsų visų neuždarys, o paskui jau reaguosime pagal situaciją. Kiekvieno baro veiklą reikia vertinti individualiai, kiek nuostolinga jam yra veikti.

Mes kalbėjomės su darbuotojais, tai dabar pabaigsime taip, kaip yra, o vėliau – pagal situaciją. Gal ir dar bus siurprizų, kaip, tarkime, 10 kv.m. plotas vienam žmogui“, – komentavo jis.

Orientuoti į uždarbį naktį

Nuo pirmadienio uždaromo naktinio klubo „Materialistė“ bendrasavininkas Matas Puodžiūnas aiškino, kad visi jo valdomi barai yra akcentuoti į uždarbį naktį, po 24 val.

„90 proc. visų pajamų yra gaunamos po vidurnakčio, keli iš jų atsidaro tik 23 val., kaip „Materialistė“, tai tas laiko ribojimas veikti iki 24 val. yra tiesiog tylus valstybės pasakymas, kad nuo pirmadienio nebegalėsime dirbti“, – komentavo verslininkas.

Jis teigė, kad verslas iš valstybės negirdintis jokio pasiūlymo ką daryti su darbuotojais ar su barų patalpų nuoma.

„Karantinas nepaskelbtas, nuomininkai sako, kad kadangi karantino nėra, nėra ir nuolaidų. Jau ir be šių apribojimų laikėmės tik ant garbės žodžio.

Viską išgirdau tik per žinias, bet ką daryti su 90 darbuotojų ir nuoma, liko mums patiems spręsti. Norėtųsi išgirsti, ar bus kokios subsidijos ir pan., nes dabar taip išėjo, kad tai vienintelis Lietuvoje sektorius, kuris negalės dirbti.

Aš suprantu, kad gal šis sektorius ir demonizuojamas, nes žmonės čia ateina gerai praleisti laiką, bet mums tai bus daug skaudžiau nei pirmasis karantinas, kai visa Lietuva sėdėjo namie. Dabar mes vieni sėdėsim, o kiti lauks“, – kalbėjo jis ir tikino, kad kelios nuotraukos iš Vilniaus gatvės savaitgalio vakarą su „žmonių jūra“, realios situacijos neatspindi.

„Žmonės yra sunerimę ir yra ženkliai kritęs lankytojų skaičius. Žmonės saugosi ir neina, o darbo laiko trumpinimas mums yra blogiausias sprendimas, žinant, kad prieš tai mes derinome viską su savivaldybe.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras mus ragino pirkti termovizorius, išleidome 4 tūkstančius eurų, o šiandien jau to nebereikia. Tai gal mes jiems atgal galėtume juos parduoti? Mes išleidom pinigus, savaitgalį puikiai dirbome, o dabar jaučiamės labai apgauti“, – sakė M. Puodžiūnas.

Verslininkas aiškino, kad bendrai apie tokius sprendimus dėl darbo laiko trumpinimo jis sužinojęs tik iš žiniasklaidos.

„Tai – labai keista, nes niekas mūsų neinformavo.

Dabar dar kreipėmės į Vyriausybę, kad mums patvirtintų, kuriam laikui čia tokie planai“, – tikino jis.

Įvedė ribojimus

Redakcija primena, kad šalyje sparčiai augant koronavirusinės infekcijos atvejų skaičiui, trečiadienį valdžia ėmėsi griežtinti ribojimus – Vyriausybė priėmė sprendimą, kad lankytojų registracija bus privaloma ne tik renginiuose, bet ir viešojo maitinimo įstaigose.

Tada ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, kaip rašė ELTA, sakė, kad kontrolės mechanizmas dėl šio reikalavimo įgyvendinimo gali būti įvairus, bet svarbiausia ne tai.

„Pats kontrolės mechanizmas gali būti įvairus, tiek ir savivaldybės atrenkami padaliniai, tiek ir policija, bet turėtume kalbėti ne apie tai. Ne dėl valstybės ar valdžios institucijų institucijų tai daroma. Tai daroma dėl mūsų pačių, nes kuo daugiau bus neatsekamų kontaktų, tuo bus didesnis plitimas ir mūsų viešasis gyvenimas patirs didžiulių iššūkių“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Taip pat, premjero teigimu, lankytojų registraciją turės užtikrinti paslaugų teikėjai, tačiau lankytojai taip pat turėtų būti tuo suinteresuoti.

„Aš manau, kad tai užtikrins šitų paslaugų teikėjas ir tiesiog mes patys – visi, kurie nori patekti, lankytis. Mes privalome tuos kontaktus palikti dėl labai paprastos priežasties. (...) Susirgimų skaičius auga ir atrasti kontaktus, nustatyti plitimo kryptis sudėtinga“, – sakė S. Skvernelis.

Lankytojų registracija Vyriausybės nutarimu nustatyta laisvalaikio, pramogų, renginių, viešojo maitinimo ir kitose vietose.

Vyriausybės nutarimu taip pat trumpinamas maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų darbo laikas: šių įstaigų veikla bus vykdoma nuo 7 iki 24 valandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)