Barų „Bardakas“ ir „Sanatorija“ bei „Materialistė“ bendrasavininkas Matas Puodžiūnas Delfi ketvirtadienį komentavo, kad nebegalės dirbti dėl laiko apribojimų.

„Visi mūsų barai yra akcentuoti į naktį, 90 proc. visų pajamų yra gaunamos po vidurnakčio, keli iš jų atsidaro tik 23 val., tai tas laiko ribojimas veikti iki 00 val. yra tiesiog tylus valstybės pasakymas, kad nuo pirmadienio tikriausiai nė vienas iš mūsų barų nebegalės dirbti.

Mes iš valstybės negirdime jokio pasiūlymo ką daryti su darbuotojais ar su nuoma. Karantinas nepaskelbtas, nuomininkai sako, kad kadangi karantino nėra, nėra ir nuolaidų. Jau ir be šių apribojimų laikėmės tik ant garbės žodžio. Viską išgirdau tik per žinias, bet ką daryti su 90 darbuotojų ir nuoma, liko mums patiems spręsti. Norėtųsi išgirsti, ar bus kokios subsidijos ir pan.“, – klausimus kėlė verslininkas.

Delfi pasiteiravo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, kokią paramą gaus šie verslai, kurie dėl įvestų apribojimų realybėje nė negalės veikti. Gautame atsakyme teigiama, kad šiuo metu Ekonomikos ir inovacijų ministerija stebi situaciją ir analizuoja, kurie sektoriai nukentės labiausiai ir kokią paramą būtų galima teikti.

Pripažįstama, kad nors visiško veiklos draudimo nėra numatyta ir daugelis sektorių dirbti gali, tikėtina, kad labiausiai nukentės maitinimo įstaigos, naktiniai klubai, kurių veikla ribojama nuo 24 val., keleivinis transportas, renginių organizavimas.

Tikinama, kad visoms įmonėms galioja ta pati tvarka dėl prastovų ir subsidijų už jas.

„Norime nuraminti verslą – darbdavius, kurie sukuria darbo vietas, kad iki pat sausio 1 d. galioja subsidijų už prastovas mokėjimo tvarka. Prastovos tęsiamos ta pačia schema: 90 proc. mokama subsidija atlyginimams iki MMA, arba 70 proc. iki 1,5 MMA. Ta pati tvarka galioja ir mažųjų bendrijų nariams. Žmonėms, kurie neteko darbo ir kreipėsi į užimtumo tarnybą, mokamos nedarbo išmokos, o darbo paieškos išmokos mokamos iki gruodžio 31 d. imtinai“, – sako Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka.

Pridedama, kad verslas turės galimybę atidėti mokesčių mokėjimą iki kovo mėnesio. Kam ši priemonė aktuali, turėtų kreiptis tiesiogiai į VMI, daugiau informacijos galima rasti čia.

Kalbant apie papildomą pagalbą verslui, nukentėjusiam nuo COVID-19 antros bangos metu, komentuojama, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija ruošiasi siūlyti Vyriausybei dirbti panašia schema, kaip ir pirmosios bangos metu.

„Reikia suprasti, kad dalinis karantinas įvedamas ne visose savivaldybėse, o ir jo trukmė skiriasi, tad manydami, kad tai yra trumpalaikis veiklos ribojimas ir tik kai kuriuose sektoriuose, skaičiuojame, kurie sektoriai nukentėtų labiausiai, ir kam tos pagalbos tikrai reikia.

Manome, jog šiuo atveju tinkamiausias variantas būtų panaudoti tas priemones, kurios buvo sukonstruotos pirmosios bangos metu ir kurios pasiteisino – tai lengvatinės paskolos ir subsidijos, bet galutinį sprendimą turėtų priimti Vyriausybė. Tarsimės su verslu ir socialiniais partneriais bei operatyviai reaguodami į susidariusią situaciją teiksime siūlymus dėl paramos verslui Vyriausybei“ , – Delfi komentavo J. Rojaka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)