Įkasant simbolinę kapsulę statybos vietoje, pakviesti dalyvauti švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, Kauno miesto savivaldybės meras Visvaldas Matijošaitis, Kauno universitetų rektoriai.

Renginio metu žurnalistus žadama supažindinti su statybų eiga. Jeigu oro sąlygos leis, jie galės iš oro baliono krepšio apžvelgti „statybų aikštele virtusią Nemuno salą“, teigiama Savivaldybės pranešime. Akcentuojama, kad „Mokslo sala“ – vienas didžiausių Kauno projektų – turės didžiulę reikšmę visai šaliai.

ELTA yra skelbusi, kad Ispanijos ir Australijos kompanijos „SMAR Architecture studio“ parengtas „Mokslo salos“ projektas išsiskiria unikaliais architektūriniais ir dizaino sprendiniais, bet „tuo pačiu statinys bus puikiai integruojamas į kauniečių pamėgtos Nemuno salos natūralią aplinką“.

Šių metų pavasarį į būsimą objektą pradėtos tiesti požeminės komunikacijos – vandentiekis, nuotekų bei centralizuoto šilumos tiekimo tinklai. Savivaldybėje nusprendus, kad reikia dar vieno tilto į Nemuno salą, prasidėjo statybos Karaliaus Mindaugo prospektą bei salą jungiančio 57 m ilgio tilto, pritaikyto dviratininkams ir pėstiesiems bei aptarnaujančiam salos objektus transportui.

Prieš keletą mėnesių švietimo, mokslo ir sporto ministras A. Monkevičius savo įsakymu patvirtino finansavimą „Mokslo salos“ projektui. Bendra projekto vertė buvo nurodyta 28,6 mln. eurų, iš jų 18,2 mln. – Europos Sąjungos fondų lėšos.

Savivaldybės skelbtą darbų rangovo konkursą laimėjo įmonė „Autokausta“, nurodžiusi „Mokslo salos“ statybos vertę – 24,3 mln. eurų ir įsipareigojusi objektą pastatyti per dvejus metus.

Baigiamuoju statybų etapu bus pradėta „Mokslo salos“ erdves užpildysiančios ekspozicijos gamyba. Jos koncepciją sukūrė didelę patirtį šioje srityje turinti Lenkijos kompanija „Multimedia Art & Education“. Anot Savivaldybės atstovo Arnoldo Bukelio, „Mokslo salą“ sudarys nuolatinė ir laikina, kasmet atnaujinama ekspozicija, virtualių projekcijų erdvė ir moksleiviams pritaikytos laboratorijos. Bendras plotas sieks 10 tūkst. kvadratinių metrų. Interaktyviame centre lankytojai galės susipažinti su mokslo ir technologijų atradimais bei šių dienų pasiekimais.

„Jau dabar aišku, kad šio statinio išorė nepaliks abejingų, bet tikrieji lobiai lankytojų lauks viduje. Šiam muziejui tiesiog lemta tapti traukos centru“, – apie vieną ambicingiausių Kauno projektų kalbėjo miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Viliamasi, kad „Mokslo sala“ kasmet sulauks lankytojų tiek, kiek Kaune yra gyventojų – maždaug 300 tūkstančių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)