Prezidentas siūlė privalomai centralizuoti viešuosius pirkimus, įkurti mažiausiai 75 centrinių perkančiųjų organizacijų tinklą, taip pat nuo 10 tūkst. iki 30 tūkst. eurų padidinti ribą, iki kurios galima vykdyti neskelbiamą mažos vertės pirkimą.

Prezidentas taip pat siūlė nustatyti, kad pirkimuose, kuriuose pasiūlymai vertinami pagal kainos ar sąnaudų ir kokybės santykio kriterijų, perkančioji organizacija visada turėtų taikyti socialinius ir aplinkosaugos kriterijus.

Tuo metu Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlė išvadoje palikti galimybę savivaldybių taryboms savarankiškai priimti sprendimus dėl pirkimų centralizavimo tikslingumo iki 10 tūkst. eurų vertės pirkimo sutarčių atveju.

Ministerija taip pat pasiūlė palikti šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą, kuriuo nustatyta pareiga visoms perkančiosioms organizacijoms pirkti per centrinės perkančiosios organizacijos elektroninį katalogą, jei ten yra jų poreikius atitinkančių prekių, paslaugų ar darbų.

Ministerijos teigimu, būtų tikslinga numatyti 15 tūkst. eurų siekiančią ribą, iki kurios perkančioji organizacija gali vykdyti neskelbiamą mažos vertės pirkimą, taip pat nustatyti teisę Vyriausybei pasirinkti centralizavimo modelį ir nuspręsti dėl sektorinių centrinių perkančiųjų organizacijų steigimo.

Ministerija nurodo, kad Lietuvoje šiuo metu veikia itin daug perkančiųjų organizacijų, per metus bent po vieną viešąjį pirkimą įvykdo apie 4 tūkst. perkančiųjų organizacijų.

Perkančiosios organizacijos taip pat susiduria su kvalifikuotų viešųjų pirkimų specialistų, turinčių reikiamų įgūdžių ir kompetencijos, trūkumu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)