„Politikai bando išrasi naują mėnesį ar pažaisti su išmokėjimų sutankinimu. Galima pensijas, algas mokėti ir kas savaitę kaip JAV, bet čia daugiau monetarinė iliuzija, kurią išnaudoja negerieji Lietuvoje tarpstantys Rytų polittechnologai ir partijos, kurios naudojasi šitais nešvariais metodais“, – kalba R. Kuodis.

„Šitas žaidimas veda prie to, kad tada normalios partijos irgi priverstos eiti ir siūlyti kažką kito. Kažkas pradės siūlyti keturioliktą pensiją, penkioliktą, kur mes sustosim? Gal geriau nepradėti šito žaidimo iš viso“, – priduria jis.

R. Kuodžio teigimu, tokius pasiūlymus teikiantys politikai turėtų pateikti ir aiškų planą, kaip tai bus daroma.

„20 metų kartoju, kodėl pensijos mažos: „gyvulių ūkis“, mažas biudžetas ir visa kita. Bet kai politikai šitus sprendimus siūlo, turi siūlyti aiškų planą, kur mes judame. Ar didiname bazines pensijas, ar papildomą pensijos dalį? Tai du skirtingi dalykai. Koks turi būti pensijų ir algų santykis? Taip, kaip daroma dabar, – labai abstraktus, nenuoširdus kalbėjimas, neturint finansavimo šaltinio, nereformuojant „gyvulių ūkio“. Visa tai panašu į apgavystę, o ne rimtą susirūpinimą pensininkais“, – laidoje „Delfi diena“ sako jis.

Politikams, sako R. Kuodis, dabar palanku užsiimti „socialpopulizmu“, nes centriniai bankai leidžia pigiai skolintis nebijant pasekmių. Visgi ekonomikoje, atkreipia dėmesį profesorius, nėra sprendimų, kurie pasekmių neturėtų.

„Ačiū Dievui Europos Sąjunga įrėmina politikus į tokius „Pepsi-Colos“ ir „Coca-colos“ pasirinkimus. Jei pradėti labai kvailioti, finansų rinkos pradeda su tavimi kvailioti ir šalyje atsiranda chaosas. Politikai negali labai toli nukrypti su savo populizmu, bet socialinėje sferoje, mokesčiuose Europa yra palikusi labai daug erdvės nacionaliniams sprendimams. Jei mes protingesni už Europą, tai leidžia mums padaryti geriau nei ji daro, bet jei mes kvailesni (kaip dažniausiai ir būna), taisyklių nebuvimas veikia prieš mus pačius“, – laidoje „Delfi diena“ kalba R. Kuodis.

Paklaustas, ką daryti, kad tokių sprendimų būtų išvengta, profesorius sako, jog vienintelis kelias – edukuoti visuomenę, ugdyti politinį elitą.

„Politikai mums nepateikia mums viso paveikslo – kiek tu sumoki už tai. Kažkokie mokesčiai didės ar algos mažiau didės? Jeigu politikai parodytų visą paveikslą, pamatytume, kad remiam patys save. Perėjimas į tokią analizę Lietuvoje išskaidrintų daug dalykų, bet politikai to vengia kaip kryžiaus“, – sako R. Kuodis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)