Pristatydama situaciją Lietuvoje D. Razmuvienė pasakojo, kad Vilniuje yra trys židiniai.

„Šokių studijos. Šiai dienai Vilniaus mieste registruotas per jas visas 71 atvejis ir būtent iš šokių studijos buvo kreiptasi rugsėjo mėnesį, kad būtų imtasi tam tikrų ribojimų, kažkas turėtų pas juos pasikeisti – registracija, šokėjų skaičius kitas, srautų valdymas, kaukės, visos elementarios priemonės. Ir būtent iš šokių studijos išplito į kitas įstaigas – ugdymo įstaigas, tarnybas, kur užsikrėtė šeimos nariai arba antriniai tretiniai atvejai registruojami“, – pasakojo D. Razmuvienė.

Kitas židinys – Elektrėnuose vykusios ledo ritulio varžybos. Fiksuota viso 46 susiję atvejai, iš jų 30 registruota Vilniaus mieste. Taip pat D. Razmuvienė paminėjo grupines sporto treniruotes.

„Iš viso registruota 40 atvejų Vilniuje. Iš tų sporto klubų virusas pernešamas į kitus sporto klubus – arba treneriai dirba, arba tie patys šeimos nariai lankosi kitur, perduodamas virusas. Vėlgi nemažas skaičius, kurie registruoti ir ugdymo įstaigose, ir keliose įmonėse, ir kitoje darbinėje veikloje“, – pridėjo ji.

Vokietijoje, Škotijoje, JK – ribojamas darbo laikas

D. Razmuvienė pabrėžė, kad ne paslaptis, jog virusas plinta ir baruose. Anot jos, iš tos žmonių amžiaus grupės, kuri serga, matyti, kad tai yra tie jaunesni, aktyvūs žmonės, kurie ir lankosi baruose.

Daiva Razmuvienė

„Dabar žinoma šeši susirgę asmenys, kurie siejasi su vienu iš Senamiestyje esančių barų ir dar trys asmenys susirgę, kurie lankėsi kitame Vilniaus Senamiestyje esančiame bare. Nors čia daug būna diskusijų, kad nelabai tuose baruose kas gali plisti, tai vienareikšmiai – gali plisti. Tai uždara patalpa ir nei ten atstumų, nei pagrindinių specifinių priemonių tikrai niekas nesilaiko. Ir aiškinantis su susirgusiais asmenimis, tokių jau yra keturiolika barų, kuriuose jie lankėsi. Sunku pasakyti, ar ten gali išplisti, atsirasti atvejis ar ne. Bet tos jų kelionės po tuos barus, tai vėlgi toks platus tiek naktinių klubų, tiek barų lankymasis, tų susirgusių asmenų.

Vėlgi galvoti apie tai, kad barai yra skirtingai nuo kitų laisvalaikio praleidimo vietų, ten negali plisti, tikrai ne tiesa, nes kitos šalys reaguodamos į tokią situaciją, tie patys vokiečiai įvairiuose miestuose: tiek Berlyne, tiek Frankfurte įvedė tokias taisykles, kad barai ir restoranai turi būti uždaryti šeštadieniais, nedirbti per naktį: dirba iki 23 val., nuo 23 iki 6 ryto nedirba. Tos rekomendacijos pratęstos iki spalio pabaigos. Jei bus matoma, kad plitimas ir atvejų skaičiaus kasdien nebus registruojama mažiau, nes pas vokiečius registruojama apie 400 atvejų per dieną, jie imsis tos taisyklės pratęsimo, kad tie barai nebus atidaryti. Frankfurte taip pat uždrausta prekiauti alkoholiu nakties metu.

Škotijoje barams ir kavinėms, restoranams šešiolika parų uždrausta prekiauti alkoholiu uždarose patalpose ir jie privalės užsidaryti 18 val., išskyrus viešbučių restoranus. Jungtinė Karalystė turi tuos pačius ribojimus tiek prekybai, tiek lankymuisi, tiek darbo valandoms. Taip, kad tai nėra kažkokia vieta, kur virusas negali plisti. Į tai reikėtų atkreipti dėmesį visų apskričių savivaldybėms ir reaguoti į visas teikiamas NVSC rekomendacijas, nereikia laukti, kad sergamumas vienoje ar kitoje savivaldybėje pasiektų Raseinių sergamumo lygį“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

NVSC ketvirtadienį pateikė rekomendacijas Vilniaus miestui: laikinai riboti aktyvaus laisvalaikio veiklas uždarose patalpose, kurių metu negali būti užtikrintas kvėpavimo takus apsaugančių priemonių dėvėjimas, pavyzdžiui – grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą – bei trumpinti barų darbo laiką. Penktadienį savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis kalbėjo, kad sostinės savivaldybė didins testavimo apimtis, aktyviau primins saugumo reikalavimus gyventojams, bet kol kas rekomenduojamo barų ir kavinių darbo laiko ribojimo nesiims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)