„Tai yra strategija žmonių sveikatai ir aplinkai apsaugoti, bet tuo pačiu ir Europos chemijos pramonės konkurencingumo stiprinimui“, – BNS telefonu trečiadienį sakė V. Sinkevičius.

„Strategija numato per 50 veiksmų, kad kasdieniame gyvenime nebesusidurtume su dviprasmiškomis situacijomis ir gyventume sveikesnėje aplinkoje“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, strategijoje numatoma, kad žmonių sveikatai ir aplinkai pavojingos medžiagos nebūtų naudojamos įvairių kasdienybėje naudojamų daiktų gamybai.

„Strategija numato, kad mūsų sveikatai žalingos cheminės medžiagos negalės būti naudojamos gaminant kasdienio vartojimo prekes, kurios turi kontaktą pirmiausia su maistu, taip pat žaislus, vaikų priežiūros priemones, kosmetiką, tekstilę ir baldus“, – teigė eurokomisaras.

Pavojingų cheminių medžiagų, naudojamų įvairių prekių gamyboje, anot V. Sinkevičiaus, šiuo metu registruota virš kelių tūkstančių, identifikuota – per 200.

V. Sinkevičius atkreipė dėmesį į perfluoralkilintas ir polifluoralkilintas medžiagas (PFAS), kurios vadinamos amžinosiomis cheminėmis medžiagomis.

„Labai svarbu atkreipti dėmesį į tas medžiagas, kurios turi neigiamą poveikį endokrininei sistemai, jos bus reglamentuojamos ir stebimos, taip pat kalbama ir apie amžinaisiais chemikalais vadinamas PFAS medžiagas – jos galės būti naudojamos tik tada, kai negalės būti pakeistos mažiau žalingomis medžiagomis“, – kalbėjo eurokomisaras.

„PFAS medžiagos naudojamos gesintuvuose, jos nėra poreikio naudoti gesintuvuose ir aišku, kad ji privalės būti pakeista“, – pridūrė jis.

Jis taip pat teigė, kad bus žiūrima ir į medžiagas, kurios naudojamos žaislų gamyboje, kosmetikoje, tačiau dėl to prekių kainos neturėtų kilti.

„Ne, nes daugelis tų medžiagų jau turi pakaitalus“, – klausiamas apie kainas teigė V. Sinkevičius.

Anot eurokomisaro, prie naujovių prisitaikys ir pramonė, o Europos Sąjunga pasiryžusi remti inovatyvius sprendimus pasitelksiančias įmones, kurios nebenaudos žalingų medžiagų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)