27 ES šalių atstovai susitarė dėl tam tikrų rekomendacijų, įtraukiant ir saugių arba rizikos šalių ženklinimą specialiomis spalvomis: žalia, oranžine arba raudona, priklausomai nuo COVID-19 situacijos jose.

Vis dėlto rekomendacijos išlieka neprivalomos, kiekviena šalis atskirai spręs, ar jas priimti, ar ignoruoti.

Turizmo sektoriaus atstovai tikisi, kad su bendromis priemonėmis sutiks daugelis valstybių. Tokiu atveju kelionės Europoje taptų mažiau chaotiškos.

„Tai yra svarbus žingsnis, kuris kartu su bendrosios rizikos analize leis geriau prognozuoti ir skaidriau organizuoti keliones COVID-19 sąlygomis ES“, – tviterio paskyroje rašė už pirmininkavimą ES atsakingas Vokietijos atstovas.

Siekdama, kad kelionės ir jų planavimas taptų šiek tiek paprastesnis, Europos Komisija (EK) rekomendavo priimti spalvinį žymėjimo kodą. Pagal patvirtintą planą valstybės raginamos skelbti informaciją ne tik apie valstybinio lygio, bet ir apie regioninius apribojimus.

ES bendri kriterijai pavojingumo lygiui nustatyti apima valstybėje patvirtintų COVID-19 atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų, skaičių bei testavimo dėl užsikrėtimo intensyvumą.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras kiekvieną savaitę skelbs, remiantis šiais duomenimis, sudarytą žemėlapį, tačiau valstybės galės rinktis, ar remtis šiuo žemėlapiu, priimant konkrečius apribojimus.

Siūlyme valstybės raginamos „ir toliau bendradarbiauti sprendžiant saviizoliacijos trukmės klausimą ir alternatyvias galimybes keliautojams“.

Šis siūlymas bus oficialiai patvirtintas antradienį, per Europos reikalų ministrų susitikimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)