Policija, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ir Šiaulių prokuratūra, koordinuojant Kriminalinės policijos biurui, visoje šalyje atliko 70 kratų.

Jų metu ieškota ir paimta tyrimui reikšmingų daiktų – kompiuterių, duomenų laikmenų, mobiliųjų telefonų, dokumentų, pinigų. Iš viso buvo paimta apie 240 tūkstančių eurų jų kilmei nustatyti ir išsiaiškinti, ar jie gauti iš teisėtos veiklos.

Apie tai ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Ramūnas Sarapas. Operacijoje dalyvavo apie 200 pareigūnų.

Kaip informavo Šiaulių apygardos vyriausiasis prokuroras Kastytis Šikšnys, tyrimo aplinkybės susijusios su mokesčių slėpimu, siekiant išvengti mokesčių valstybei. Įmonė teikė neteisingus duomenis apie pajamas, tokiu būdu slėpė ir kitą nusikalstamą veiką – buhalterinės apskaitos vedimą.

Šiaulių pareigūnų operacija susijusi su padangų įmone

„Įmonės vadovas organizavo schemą: dalis produkcijos – automobilių padangų – kitiems ūkio subjektams buvo parduodama be apskaitos dokumentų, vėliau pinigai grįždavo per darbuotojus pas tą patį asmenį. Kalbama apie ne mažiau kaip 300 tūkst. Eur sumą“, – tyrimo aplinkybes pristatė vyriausiasis prokuroras.

Įtarimai pareikšti penkiems fiziniams asmenims, tyrimas tęsiamas.

„Pareikšti penki įtarimai: organizatorius – vienos iš įmonių direktorius, jam pagelbėjo du darbuotojai, kiti du įtariamieji yra kitos įmonės atstovai“, – pažymėjo K. Šikšnys.

Šiaulių aps. VPK išplatintame pranešime detaliau aprašomos nusikaltimo aplinkybės. Manoma, kad, direktoriaus nurodymu, įmonės vadybininkas organizavo dalies produkcijos – padangų, pardavimą įvairiems ūkio subjektams be apskaitos dokumentų. Iš klientų gautus grynus pinigus įmonės vairuotojai perduodavo įmonės administratorei, kuri buhalterinę apskaitą tvarkiusiai buhalterei nepateikė pirminių apskaitos dokumentų dėl prekių pardavimo operacijų įtraukimo į bendrovės buhalterinę apskaitą.

Dėl to buhalterė bendrovės buhalterinėje apskaitoje neužregistravo ne mažiau kaip 300 tūkst. eurų pajamų gavimo, o gautas neapskaitytas pajamas perdavė direktoriui.

Pastarasis, būdamas atsakingas už įmonės buhalterinės apskaitos organizavimą ir siekdamas išvengti mokesčių, 2018–2020 metų laikotarpiu užpildė ir pateikė Šiaulių apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai deklaracijas, kuriose įrašyti neteisingi duomenys apie bendrovės gautas pajamas.

Kiek vėliau prokuroras patikslino, kad įmonės finansininkė nežinojo apie „juodų pinigų“ judėjimą.

„Tai, matyt, yra tam tikra aplinkybė, kuri parodo vadovo, organizatoriaus tyčinį norą veikti juodojoje rinkoje pagal kitas žaidimo taisykles“, – kalbėjo K. Šikšnys.

Tyrimas buvo atliktas nuo 2018 sausio 1 d. iki 2020 m. rugsėjo 29 d. Buvo atliktos kratos ir paimti įkalčiai.

Šiaulių pareigūnų operacija susijusi su padangų įmone

„Operacija sėkminga tuo, kad buvo surinka pakankamai duomenų, kad asmenys padarė inkriminuojamas nusikalstamas veikas“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Šiaulių vyriausiasis prokuroras.

Atsakomybė už sunkų nusikaltimą, pagal Baudžiamąjį kodeksą, – laisvės atėmimas iki 8 metų. O už apysunkį nusikaltimą – sankcija numatoma tiek bauda, areštas, tiek ir laisvės atėmimas iki 4 metų.

Kaip rašoma Šiaulių aps. VPK pranešime, dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ir turtą pateikimo 51-erių metų įmonės vadovui pradėtas ikiteisminis tyrimas ir pareikšti įtarimai. Jo bendrininkams – įtariama, kartu nusikaltimus dariusiam 42 metų įmonės vadybininkui ir 37 metų administratorei – pareikšti įtarimai dėl bendrininkavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ir turtą pateikimo įtarimai pareikšti ir dviem sandorių su minėta įmone turėjusiems asmenims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)