Kaip BNS patvirtino „Kesko“, pirmąjį pusmetį ji inicijavo strateginę veiklos Baltijos šalyse ir Baltarusijoje peržiūrą – norėta nutarti, ką daryti išsiskyrus nuomonėms dėl bendrovės „Kesko Senukai Lithuania“ plėtros ir valdymo, taip pat priimti strateginius sprendimus dėl verslo Baltijos šalyse.

„Kesko“ pasiūlė „R Investicijai“ derėtis dėl „Kesko Senukų“. Tarp pasiūlytų alternatyvų yra įmonės pasidalijimas, jos akcijų įsigijimas arba jų pardavimas. Jei derybos nepasieks tenkinančio rezultato, „Kesko“ sieks užtikrinti tinkamą įmonės valdymą pagal akcininkų susitarimą teisinėmis priemonėmis, to prireikus“, – rašoma „Kesko“ komentare BNS.

Kompanija BNS plačiau nekomentavo, kas konkrečiai jos netenkina grupės valdyme ir ar ji pradėjo derybas su „R Investicijų“ savininku A. Rakausku dėl įmonės ateities.

A. Rakauskas BNS teigė, jog diskusijos vyksta dėl elektroninės prekybos strategijos.

„Šiuo metu su „Kesko” deriname grupės strategiją dėl elektroninės prekybos 2021-2025 metais. Man akivaizdu, kad vienintelė teisinga strategija – transformacija į stipriai skaitmenizuotą daugiakanalinį prekybos tinklą. Kadangi „Kesko“ valdo tik 25 proc. mūsų skaitmeninio kanalo, natūralu, kad vyksta diskusijos dėl kanalų integravimo sąlygų“, – sakė jis.

Jis sakė neabejojantis, kad artimiausiu metu pavyks pasiekti susitarimą dėl lygiavertės partnerystės ir naujos „Kesko Senukų” strategijos.

„(Grupės – BNS) persilaužimas ir pelningas augimas Latvijoje ir Estijoje prasidėjo tik 2016 metais, kai mes iš „Kesko“ perėmėme parduotuvių valdymą, siekdami panaudoti Lietuvoje sukauptą patirtį“, – tikino A. Rakauskas.

Teisme – ginčas dėl e. prekybos įmonės akcininkų sprendimo

Grupės elektroninės prekybos verslą valdo įmonė „Penktoji projekto bendrovė“. Jos akcininkė „Kesko Senukai Lithuania“ (51 proc. akcijų ) 2018-aisiais iš Latvijos kompanijos „Mobilukss“ įsigijo e. prekybos grupę „1A Group“.

Kitos „Penktoji projekto bendrovės“ akcininkės yra A. Rakausko valdoma bendrovė „Energijos sklaida“ (33,81 proc.) ir Žabolio ir partnerių komanditinė ūkinė bendrija „ZIP 7“ (15,9 proc.).

„Kesko“ Vilniaus miesto apylinkės teismui yra pateikusi ieškinį, kuriuo ginčija akcininkų sprendimus dėl „Penktosios projekto bendrovės“ įstatinio kapitalo didinimo. Suomijos įmonės teigimu, „Kesko Senukų Lithuania“ vadovas A. Rakauskas balsavo šios įmonės vardu „Penktosios projekto bendrovės“ akcininkų susirinkime be valdybos pritarimo, supainiojo asmeninius ir tinklo valdytojos interesus, o pats sprendimas priimtas be kvorumo.

„Ieškinys, kurį „Kesko“ pateikė „Penktajai projekto bendrovei“ ir kitiems atsakovams, susijęs su minėtu nuomonių išsiskyrimu. Bylinėjimasis neturės jokio poveikio kasdienei „Kesko Senukų Lithuania“ veiklai“, – BNS sakė „Kesko“ komunikacijos padalinio vadovė Jessica Diktonius.

„Kesko Senukų Lithuania“ teigimu, ginčas turėtų būti sprendžiamas Stokholmo arbitraže, kaip numatyta akcininkų susitarime. Tačiau Vilniaus apygardos teismas rugsėjį nusprendė, kad ginčas bus nagrinėjamas Lietuvos teismuose, nes nėra pakankamai duomenų, jog bylos šalys yra sudariusios arbitražinius susitarimus.

„Penktosios projekto bendrovės“ akcininkai balandį nutarė padidinti įstatinį kapitalą, išleidžiant 100 tūkst. vienetų akcijų, kurių emisijos kaina būtų 2,5 mln. eurų. Akcijas proporcingai įsigytų visi trys dabartiniai akcininkai. .

„Penktajai projekto bendrovei“ priklauso elektronines parduotuves valdančios Lietuvos įmonė „Kesko Senukai Digital“, Latvijos „1A Grupa“ ir „Tirdznicibas centrs“, Estijos „Ksenukai Digital“. Nors pati „Penktoji projekto bendrovė“ pajamų pernai negavo, tačiau jas generavo jos antrinės įmonės. Pavyzdžiui, „Kesko Senukai Digital“ 2018 metais pasiekė beveik 21,33 mln. eurų apyvartą.

Registrų centro duomenimis, „Kesko“ vado kiek daugiau kaip 50 proc. „Kesko Senukų Lithuania“ kapitalo – jai priklauso 50,00003 proc. akcijų. 48,38 proc. akcijų valdo bendrovė „R Investicija“, 0,97 proc. – bendrovė SSPC, o Artūrui Rakauskui tiesiogiai priklauso 0,65 proc. akcijų.

Vienintelė „R Investicijos“ akcininkė yra SSPC, tuo metu pastarosios akcijas valdo Eglė Rakauskienė ir Nyderlanduose registruota „ERA Holdings“, kuri akcininke tapo šių metų rugpjūtį. Iki 2019 metų lapkričio 21 dienos vienintelis SSPC akcininkas buvo Artūras Rakauskas.

19 metų grupei vadovaujantis A. Rakauskas jo valdomą „Kesko senukų Lithuania“ akcijų paketą padvigubino pernai, kai Konkurencijos taryba leido jam ir jo tėvui Augustinui Rakauskui atskirti verslus.

„Kesko Senukai Lithuania“ BNS pranešė, kad grupės pardavimai Baltijos šalyse pernai siekė 715,5 mln. eurų – 18,8 proc. daugiau nei 2018 metais. Baltarusijos „Oma“ tinklo apyvarta per metus padidėjo 14,4 proc. ir viršijo 146,6 mln. eurų.

Visos „Kesko” grupės pardavimai pernai augo tik 1,4 proc. ir siekė 13,3 mlrd. eurų.

Grupė valdo 16 antrinių bendrovių, tarp jų „Oma“, „Kesko senukai Latvia“, „Kesko senukai Estonia“, „Kesko senukai digital“, „1A.lt“ ir tokias pat įmones Latvijoje bei Estijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)