Tinkamas anglies dioksido mokesčių, sumažinsiančių jo naudojimą, ir subsidijų, skirtų vartotojams ir ekologiškų technologijų tyrimų skatinimui, derinys sukurtų darbo vietų ir sušvelnintų smūgį pereinant prie gamtai draugiškesnių energijos šaltinių, sakoma TVF pasaulio ekonomikos prognozių ataskaitoje.

„Fiskalinės paskatos, kurių greičiausiai prireiks po pandemijos, gali tapti galimybe paskatinti ekologišką ir atsparią viešąją infrastruktūrą“, – teigiama ataskaitoje.

TVF tyrimai rodo, kad dar yra laiko iki 2050 metų pasiekti nulines emisijas, tačiau šis langas „greitai užsidarinėja“, o pažengusios ekonomikos šio tikslo negebės pasiekti vienos.

„Bendri didžiausių ekonomikų veiksmai yra itin svarbūs siekiant išvengti blogiausių klimato kaitos padarinių“, – teigė fondas, išskirdamas tokias sparčiai augančias valstybes, kaip Indiją.

„Pirminis žaliųjų investicijų skatinimo etapas kartu su iš pradžių nedidelėmis ir palaipsniui didėjančiomis anglies dvideginio kainomis leistų sumažinti reikiamą emisijų kiekį“, o nuolaidos ar subsidijos mažas pajamas gaunantiems namų ūkiams sušvelnintų smūgį, suduotą padidėjusių energijos kainų, teigiama fondo siūlymuose.

Didžiąją dalį išlaidų kompensuotų numatomas 120 proc. pasaulinio BVP išaugimas iki 2050 metų ir neigiamų klimato kaitos padarinių nebuvimas, įskaitant padarinių nebuvimą populiacijų sveikatai dėl didėjančios taršos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)