Dalis – visada saviizoliacijoje

Kalbėdamas apie pandemiją bei pačią karantino pradžią verslininkas aiškino, kad didžiausia problema verslui yra ir buvo esanti nežinomybė.

„Tada negali nieko planuoti ir jautiesi tarsi išmestas iš kelio. Ši nežinomybė – visiems verslams, nes keičiasi ir rinkos kainos, o tada jau klausimas, kokios pagalbos sulauksi“, – sakė jis.

J. Kenstavičius pasakojo iš partnerių Vokietijoje bei Belgijoje girdėjęs, kad šių šalių valdžia esant ekstremaliai situacijai daug pinigų liejo į ekonomiką ir bet kokiomis išgalėmis stengėsi gelbėti verslą.

„Kai kalbėjome su vokiečiais, jie net sakė, kad buvo konkurencija tarp valstybių, kuri labiau padės verslui ir bus šalia, jeigu bus problemų.

Kalbant apie Lietuvą, pas mus taip pat vyko kažkas panašaus. Jeigu lygintume seną krizę, 2007-2008 m., tada labai trūko pinigų, o dabar tos sąlygos verslui yra suteiktos“, – mūsų valdžios pagalbą verslui vertino jis.

 „Norvelita“

Pačioje pandemijos ir karantino pradžioje, anot J. Kenstavičiaus, sunkiausia įmonei buvo susidoroti su dėl logistikos staiga kilusiomis problemomis.

„Kai užsidarė Lenkija ir kitos šalys, tai buvo kliūtis. Mums buvo sunku eksportuoti produkciją, nes turime trumpus gaminių galiojimo terminus. Tai šioje vietoje iš pat pradžių mums viskas užsilaikydavo, turėjome problemą, bet tada vėliau, po 5-6 dienų, klausimas išsisprendė ir didelių problemų nebejutome“, – sakė jis.

Bendrai, kaip tikino, įmonėje pati epidemija gyvenimo labai stipriai nepakeitė.

„Nebuvo taip, kad epidemija mums buvo tragedija, nes mes visą laiką dirbome ir dirbame su kaukėmis, pas mus visada tvarka, švara, plovimai.

Žmonės įmonės viduje kalbėjo, kad niekas jiems nepasikeitė, nes kaip dirbo su kauke, taip dirba. Tik mes labai stebėjome žmones, tarkime, jeigu buvo koks kontaktas, daug ėjo izoliuotis, tai dažnai, apie 15 proc. darbuotojų vis nedirbdavo. Visus atskyrėme grupėmis“, – sakė vadovas.

Situacija neramina

Nepaisant to, kad įmonėje kol kas nebuvo fiksuoto nė vieno susirgimo koronavirusine infekcija atvejo, šiandieninė situacija Raseiniuose, anot J. Kenstavičiaus, kelia nerimą.

„Kalbant apie Raseinius, visgi yra neramu, nes kai toks sergančių žmonių skaičius, tai mus stipriai neramina.

Mūsų pagrindinė gamyba yra būtent ten, o šiandien situacija yra pakankamai sudėtinga. Kol kas mes dar laikomės, o tai daug sako apie žmonių sąmoningumą, nes kol kas atvejų neturėjome, bet jų visada gali atsirasti.

Buvo daug mūsų konkurentų, tarkime, Lenkijoje, kurie susidūrė su šia problema ir turėjo koronaviruso atvejų, todėl jiems teko stabdyti gamybą“, – sakė jis ir tikino, kad svarbu neatsidurti tokioje pozicijoje, kad įmonė turi užsakymų, tačiau jų negali įvykdyti.

Paklausus, ar įmonė turi planą, kaip vykdytų gamybą ir tęstų veiklą, jei atsirastų susirgimų, vadovas aiškino, kad tokią situaciją suvaldyti būtų paprasčiau dėl to, kad įmonė gamybos patalpas turi ne vienoje vietoje.

„Tai dvejuose vietose gal neužsikrės. Šiek tiek dar turime ir rezervo, maždaug savaitės gamybos pasidarę, bet jei būtų tokių atvejų ir jie tęstųsi ilgai, būtų didelis tokių žmonių procentas, būtų sudėtinga.

Bendrai įmonę esame išskirstę į 3-4 padalinius, tai jei kas nutiktų, tai paliestų ne visus padalinius. Pas mus pardavimai yra visiškai atskirose patalpose, o jei kas ir susirgtų, pas mus net ir į valgyklą žmonės vaikšto skirtingais laikais“, – kalbėjo vadovas ir patikslino, kad bendrai įmonėje kasdien yra matuojama temperatūra, taip pat imtasi visų kitų priemonių saugumui užtikrinti.

Gamyba mažės 10 proc.

Pasirodžius informacijai, kad raseiniškiai atsisako tirtis dėl koronaviruso, o pasitaiko ir tokių darbdavių, kurie darbuotojams to daryti neleidžia, J. Kenstavičius patvirtino tokių kalbų girdėjęs, tačiau, kaip teigė, jų įmonėje tvarka kitokia.

„Jeigu tik buvo koks neaiškumas, mes pradiniame etape patys daug vežėme, organizavome testavimą.

 „Norvelita“

Aišku, jeigu žmogus neturėjo jokio kontakto, nieko, tai, žinoma, tai jau kiekvieno žmogaus reikalas tirtis“, - sakė jis, tačiau patikino tokias kalbas apie pačių žmonių nenorą tirtis bendrai Raseiniuose sklandant girdėjęs. Anot vadovo, jis palaiko darbuotojų norą atlikti testus esant įtarimui, kad šie gali sirgti koronavirusu.

„Jeigu mūsų darbuotojai buvo kokioje grupėje žmonių, kažkur dalyvavo, kur buvo sergančių, ar susirgo kažkieno tėvai, artimieji, mes patys tokių žmonių neleidžiame į gamybą, kol jie neišsitirs“, – teigė jis.

Privatiems verslams Raseiniuose savivaldybė rekomenduoja pereiti ir prie darbo nuotoliniu būdu, tačiau vadovas sako, kad kol kas jų įmonė tam dar nėra pasiruošusi.

„Mes šiandien nesame pasiruošę dirbti nuotoliniu būdu, bet jei žmogui reikia, mes jį visada išleidžiame.

Reikia tik suprasti, kad dabar tas laikas, kai yra mūsų pagrindinė gamyba, pradedant skaičiuoti nuo rugsėjo, spalio mėnesio. Mes stipriai startuojame ir didiname mūsų pajėgumus, kad galėtume pagaminti kiek įmanoma daugiau“, – sakė jis.

Paprašytas paskaičiuoti, kaip pandemija bendrai atsilieps įmonės metiniams rezultatams, J. Kenstavičius patvirtino, kad įtakos jiems tikrai turės.

„Pradiniame etape dalis mūsų produkcijos, kuri buvo vežama į restoranus Italijoje, Belgijoje, tai tas sektorius stipriai nukrito ir mums tai stipriai pasijautė. Lietuvoje mes su restoranais dirbame mažiau ir turėjome mažiau nuostolių.

Bet šiek tiek situaciją mums kompensavo prekybiniai centrai, kuriuose buvo padidėję užsakymai, tad aš galvočiau, kad mes šiais metais sumažėsime ir mūsų gamyba kris apie 10 proc.“, – prognozavo jis.

Tiesa, žuvies produktų gamybos ir prekybos grupės „Norvelita“ savininkų valdoma bendrovė „NS consulting“, kaip anksčiau skelbė BNS, 2020-ųjų liepą taip pat įsigijo ir sostinės senamiestyje esantį viešbutį „Conti“.

Vadovas, paklaustas ar pandemija buvo geras laikas tokiai investicijai, buvo atviras.

„Manau, kad šiandien viešbučių sektorius yra pats silpniausias ir mes žiūrėjome, domėjomės, tas sandoris mums buvo įdomus, gavome pasiūlymą ir juo pasinaudojome. Buvo palankus metus, tačiau ar tai buvo geras žingsnis, mes sužinosime tik po kurio laiko“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)