„Aš dabar net nežinau, ką Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) galvoja, nes nieks nieko mums nepranešė. Praėjusį kartą, kai norėjo (įvesti darbo laiko ribojimus – ELTA) sugebėjome susitarti su SAM ir jie atšaukė ribojimus. Sutarėme po dviejų savaičių susitikti, o praėjus dviem savaitėms jie atšaukė susitikimą sakydami, kad bus paliktos tos pačios sąlygos.

Dabar susirgimų daugėja, bet vėlgi nėra nė vieno židinio bare ar naktiniame klube. (...) Apskritai nėra įrodymų, kad po 24 val. labiau arba mažiau skleidžiasi virusas. Mes liekame tos pačios nuomonės – (darbo laiko ribojimas – ELTA) yra perteklinis. Mes laikomės visų nustatytų saugumo taisyklių: privalomo kaukių dėvėjimo, dezinfekcinio skysčio, atstumų išlaikymo“, – Eltai teigė R. Pranka.

Anot LBKA prezidento, apsaugos priemonės, kurių šiuo metu laikomasi kavinėse ir naktinio pasilinksminimo vietose, yra pakankamos, su tuo kiek anksčiau sutiko ir SAM atstovai.

„Mano nuomone, dabartinės apsaugos priemonės yra labai geros. Visi būna su kaukėmis, laikosi atstumų. Apskritai atrodo, kad atstumų mažiau laikosi prekybos centruose negu baruose ar kavinėse. Negaliu už visus kalbėti, bet tikrai dauguma laikosi nustatytų priemonių. Kaip kalbėjome prieš dvi savaites su SAM ir kartu priėmėme sprendimą, ir kaip patys sveikatos atstovai sutiko, kad yra labai griežtų reikalavimų ir darbo laiko ribojimas jau yra perteklinis“, – sakė jis.

R. Pranka taip pat teigė, kad darbo laiko ribojimas iki 24 val. nėra pagrįstas, kadangi tiek iki, tiek po šios valandos laikomasi lygiai tokių pačių sąlygų ir apribojimų.

„Juk pradėdami dirbti taikome tas pačias sąlygas ir priemones, kurių yra laikomasi ir po 24 val. nakties. Jeigu vėl Aurelijus Veryga sako, kad išgėrę žmonės labiau atsipalaiduoja – mes gi turime apsaugą, prižiūrime klientus, kontroliuojame juos prireikus. Ligos židinių naktiniuose klubuose ir baruose apskritai dar nebuvo, nes yra įvestos tam tikros sąlygos, ir dabar visi ribojimai būtų pertekliniai, mūsų nuomonė dėl to nesikeičia“, – sakė R. Pranka.

Kalbėdamas apie tai, kokios papildomos priemonės galėtų būti taikomos siekiant sėkmingiau suvaldyti koronaviruso plitimą, R. Pranka įvardino privalomą barų ir naktinių klubų lankytojų registravimą.

„Esame nusiuntę pasiūlymų, reikalavimų raštus ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, ir SAM, kad bent jau įteisintų privalomą registravimą. Nors ir patys raginame atvykstančius klientus registruotis SMS žinutėmis, dabar tai tėra rekomendacija. Jei registracija būtų privaloma, būtų lengviau sukontroliuoti situaciją, jei kas atsitiktų. Taip pat tokiu atveju tikrintume ir žmonių temperatūrą, beveik visi barai ir naktiniai klubai yra prisipirkę temperatūros matuoklių. Bet kol kas to nėra daroma. Įgyvendinti privalomą registravimą mums būtų nesunku, ir tai būtų naudinga. Jis, aišku, nuo susirgimų neapsaugos, bet jeigu jau atsirastų židinys, jis padėtų jį suvaldyti“, – tikino jis.

R. Pranka taip pat teigė, kad siekdami apsisaugoti nuo galimų nuostolių antrosios COVID-19 bangos metu barai ir kavinės sezono metu siekė sukaupti kuo daugiau kapitalo, tačiau dėl šio verslo specifikos ne visiems tai buvo įmanoma padaryti.

„Stengtasi padaryti kuo didesnę apyvartą ir rezervuoti kuo daugiau pinigų, jeigu vėl būtų uždaromi barai ir naktiniai klubai. Nes pavasarį buvo labai sunku, mažai kas buvo pasiruošę po žiemos, po ne sezono, mažai kas teturėjo rezervinių lėšų. Dabar jų turima truputį daugiau, yra truputį lengviau, bet tai irgi labai sudėtinga sakyti, nes po sezono pasipila dideli mokesčiai.

Esmė ta, kad uždarymui šiame versle yra labai sunku pasiruošti, nes gyvenama vakar dienos apyvarta. Tad labai sunku pelną sukaupti, vieniems, kur didesni žmonių srautai, pavyksta, kitiems – mažiau.

(...) Pats verslo uždarymas, darbo laiko trumpinimas nebūtų pagrįstas, pavyzdžiui, kodėl būtent mūsų sektoriuje trumpinamas darbo laikas? Na, o apskritai uždaryti – aš tikiuosi to nebus, nes yra žinoma, kad tai nelabai padeda, ir pasaulinė praktika rodo, kad to nelabai reikia. Galbūt daug kur yra uždaryti (barai ir naktiniai klubai – ELTA), bet tai nedaro įtakos susirgimams, jie ir toliau didėja nepaisant to“, – teigė R. Pranka.

ELTA primena, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, jog pirmadienį COVID-19 valdymo komitete bus grįžtama prie viešojo maitinimo įstaigų bei masinių renginių veiklos ribojimo klausimo.