Jos atliktos gyventojų apklausos duomenimis, taip pat prioritetas turėtų būti skiriamas gyvenamajai aplinkai tvarkyti (9,5 proc.) ir užimtumui skatinti (8,3 proc.).

Apklausą sudarė keturi moduliai – alytiškiai vertino gyvenamąją aplinką, kultūros, sporto, sveikatos paslaugas, ugdymo sektorių. Be kita ko, apklausti ir išvykę alytiškiai.

Apklausos dalyviai mano, kad aktualiausios miesto problemos yra automobilių statymas šalia namų, netinkamas gatvių apšvietimas, šiukšlių išvežimas bei per didelis ar intensyvus transporto eismas ir judėjimas.

Beveik pusė apklaustųjų – 47,6 proc. – teigė, kad yra patenkinti gyvenimu mieste.

Labiausiai juo džiaugėsi vyresnio amžiaus gyventojai, dabartinėje vietoje gyvenantys daugiau nei 30 metų ir gaunantys vidutines pajamas.

Labiausiai nepatenkinti – jaunimas iki 25 metų, dabartinėje vietoje gyvenantys apie 6-10 metų ir gaunantys mažas pajamas.

Apklausa taip pat parodė, kad dauguma – 72,3 proc. – respondentų per pastaruosius penkerius metus buvo galvoję apie galimybę išvykti iš Alytaus ir įsikurti kitur.

„Pagrindinės priežastys, verčiančios galvoti apie gyvenimą kitame mieste, yra siūlomas per mažas atlyginimas, patrauklaus, kvalifikaciją atitinkančio darbo trūkumas, sunki finansinė padėtis bei siūlomos geresnio darbo galimybės kituose miestuose“, – rašoma pranešime.

Jame teigiama, kad daugiau nei pusė – 53,9 proc. – apklaustų išvykusių respondentų nurodė, kad pagrindinės priežastys emigruoti buvo prastos ateities galimybės mieste, geresnės gyvenimo ir darbo sąlygos užsienyje.

„Emigrantai šalies viduje, Alytų iškeitę į kitą miestą, teigė, kad pagrindinė išvykimo priežastis buvo noras studijuoti, ateities perspektyvų nematymas bei geresnių darbo sąlygų paieška“, – teigia savivaldybė.

Dauguma respondentų – 73,5 proc. – nurodė, kad mieste jaučiasi saugūs, tačiau nesaugiai besijaučiantys teigė, kad labiausiai bijo nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų apsvaigusių asmenų, nerimą jiems kelia ir agresyvus jaunimas, neapšviestos gatvės, šaligatviai ir takai.

Pusė apklaustųjų nurodė, kad vidutiniškai vertina sveikatos paslaugų prieinamumą.

Savivaldybės teigimu, 75,4 proc. respondentų sutinka, kad per pastarąjį dešimtmetį Alytus vystytas tinkama linkme, dauguma išskyrė miestą kaip patogų gyventi šeimai, gražų ir švarų.

Iš viso internete gegužės-liepos mėnesiais apklausta 2411 respondentų, apklausa atlikta rengiant Alytaus strateginį plėtros planą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)