Baltarusijos naftos pramonės veiklą koordinuojančio valstybės koncerno „Belneftechim“ paskelbti duomenys rodo, kad spalio mėnesį nafta per Klaipėdos uostą importuojama nebus, ketvirtadienį skelbė BNS.

„Lietuvos geležinkelių“ komunikacijos direktorius Mantas Dubauskas ramina, kad importas sudarė labai nedidelę krovinių dalį, o apskritai kol kas „jokių nuokrypių ar svyravimų nėra“, jis remiasi rugsėjo krovinių pervežimų duomenimis.

„Tai nebuvo labai dideli naftos vežimo kiekiai ir iki šiol, tai sunku pasakyti, ar čia yra kažkoks sąmoningas, ar tiesiog yra įprastas sprendimas. Rugsėjo mėnesio rodikliai rodo, kad važiavo kroviniai taip, kaip ir buvo suplanuota, panašiame lygyje, kaip ir ankstesniais mėnesiais“, – teigia M. Dubauskas.

„Klaipėdos naftos“ (KN) komunikacijos vadovė Orinta Barkauskaitė paaiškina, kad komercinių sutarčių su „Belneftechim“ bendrovė apskritai neturi – bendradarbiaujama su grupės įmone BNK.

„KN su BNK bendradarbiauja nuo 2016 m. ir krauna Mozyrio ir Novopolotsko naftos perdirbimo gamyklų produkciją: mazutą, benziną, dyzeliną. KN šiam partneriui taip pat teikia žaliavinės naftos perkrovos paslaugas. Tradiciškai dirbant su Baltarusijos klientais didžiąją paslaugų dalį sudaro klientams teikiamos naftos produktų eksporto paslaugos per infrastruktūrą Klaipėdoje – naftos produktų importas yra labiau pavieniai atvejai nei įprastinė mums veikla. Iki šių metų prieš tai Baltarusijos klientai naftą per Klaipėdą importavo tik kartą 2017 m.“, – sako O. Barkauskaitė.

Ji patikina, kad šiuo metu krovos procesai mūsų terminaluose vyksta kaip įprastai, laikantis abipusių sutartinių įsipareigojimų.

KN šių metų sausio-rugpjūčio mėnesiais, lyginant su laikotarpiu prieš metus, gavo 1,9 proc. Mažiau pajamų.

„Tą labiausiai sąlygojo visus metus vyraujantis neapibrėžtumas rinkose, prie kurio prisideda COVID-19 poveikis ekonomikoms, sumažinęs naftos produktų paklausą, taip pat šiais metais nusistovėjusios naftos produktų perdirbėjams nepalankios žemos naftos produktų perdirbimo maržos. Klientai ir toliau siekia išlaikyti savo pelningumą, dėl ko juntama didesnė paklausa naftos produktų saugojimo paslaugoms, tačiau turi neigiamos įtakos naftos produktų krovos apimtims. Nepaisant nepalankių aplinkybių, KN per 2020 m. aštuonis mėn. pavyko užtikrinti preliminarias naftos terminalų veiklos pajamas panašias kaip atitinkamu laikotarpiu prieš metus“, – teigiama komentare.

Sausio-rugpjūčio mėnesiais Klaipėdos uoste perkrauta apie 744 tūkst. tonų Baltarusijai skirtos naftos (devyni tanklaiviai), kuri jai buvo pergabenta geležinkeliais. Anksčiau „Belneftechim“ skelbė, jog naftos perdirbimas Baltarusijoje šiemet sumažės iki 16-16,5 mln. tonų nuo 18 mln. tonų pernai, rašė BNS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)