Bendrovės iš siūlymo gautinos bendrosios pajamos sudarys 450 mln. eurų, rinkos kapitalizacija prasidėjus sąlyginei prekybai biržoje sieks maždaug 1,671 mlrd. eurų, per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė „Ignitis grupė“.

Anksčiau „Ignitis grupė“ skelbė, kad IPO siūlymo kainos ribos yra nuo 22,5 iki 28 eurų, o platinamų akcijų skaičius siekia 20,902 mln. vienetų arba 27,8 proc. viso bendrovės išleisto akcinio kapitalo.

Pasak „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo padalinio vadovo Vaidoto Rūko, galutinė IPO kaina ir investuotojų pasirašytas akcijų skaičius nenustebino.

„Kaina nenustebino, tokia buvo jos indikacija ir paskutinėmis pasiūlymo valandomis ji nebepakito. Išplatintas akcijų skaičius taip pat yra plano ribose, todėl kažkokių netikėtumų čia nėra (....) Kiek mažesnio pasirašytų akcijų skaičius aš tikrai nesureikšminčiau“, – BNS sakė V. Rūkas.

„Ignitis grupės“ teigimu, siūlymo metu instituciniai investuotojai pasirašė 18,131 mln. akcijų ir GDR. Jungtinės Karalystės instituciniai investuotojai sudaro apie trečdalį visos paklausos, aktyviai dalyvavo ir didžiausi pensijų fondai bei instituciniai investuotojai iš visų trijų Baltijos šalių. Likusią paklausos dalį sudarė Šiaurės, kontinentinės Europos ir kiti tarptautiniai instituciniai investuotojai.

Mažmeniniai investuotojai siūlymo metu pasirašė 1,869 mln. akcijų – 9,3 proc. visų IPO metu pasirašytų akcijų, Siūlyme iš viso dalyvavo 6827 mažmeniniai investuotojai, iš jų 4691 yra iš Lietuvos, 1836 – iš Estijos, 300 – iš Latvijos. Mažmeniniams investuotojams skirta po 100 proc. pasirašytų akcijų.

Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, „Ignitis grupės“ IPO, pralaužęs ledus Lietuvos kapitalo rinkoje, tapo didžiausiu pastarųjų poros dešimtmečių sandoriu Baltijos šalyse.

„Tikiu, kad tie ledai artimiausiu metu vėl nesusiformuos, nes Lietuvos, Latvijos, Estijos mažmeniniams investuotojams, pensijų fondams ir instituciniams investuotojams per šį IPO dėmesio skirta tikrai daug. Visos paklausos iš vietinių investuotojų patenkinimas leidžia tikėtis, kad akcijų prekyba vietinėje rinkoje gerokai suaktyvės“, – pranešime žiniasklaidai sakė V. Šapoka.

Jo teigimu, „Ignitis grupės“ pritrauktos lėšos bendrovės ir Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijoje numatytus tikslus skatinti žalios energijos gamybą ir užtikrinti energetinį saugumą.

„Ignitis grupė“ stabilizavimo vykdytoju paskyrė „Swedbank“, bendradarbiaujant su „Kepler Cheuvreux“. Stabilizavimo vykdytojas turi teisę įsigyti iki 10 proc. visų siūlomų akcijų ir GDR, kad IPO kaina būtų stabilizuota aukštesniame lygyje nei tas, kuris galėtų vyrauti, jei nebūtų imtasi stabilizavimo veiksmų.

Finansų ministerija išliks pagrindine „Ignitis grupės“ akcininke, turinčia 73,1 proc. bendrovės įstatinio kapitalo. Jei vyktų stabilizavimo sandoriai ir „Ignitis grupė“ išpirktų akcijas iš stabilizavimo vykdytojo, Finansų ministerijos turima įstatinio kapitalo dalis gali padidėti iki maždaug 75 procentų.

Tikimasi, kad „Ignitis grupės“ vertybinių popierių įtraukimas į „Nasdaq“ Vilniaus ir Londono vertybinių popierių biržas įvyks spalio 7 dieną ar panašiu laiku.

Vykdant IPO „Ignitis grupei“ talkino „J. P. Morgan Securities“, „Morgan Stanley & Co. International“, „UBS Europe“, „Swedbank” (bendradarbiaujant su “Kepler Cheuvreux“) ir „BofA Securities Europe“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)