Pabradėje veikiančioje „Intersurgical“ gamykloje dirba apie 2500 darbuotojų. Šiandieną čia tvyranti atmosfera gerokai ramesnė nei prieš mėnesį.

„46 darbuotojai buvo užsikrėtę koronavirusu. Šiai dienai 19 iš jų jau yra grįžę į darbą. Iš jų 2 buvo ligoninėje, bet jie grįžo iš ligoninės. Dabar likusieji yra namuose, su jais tiesiogiai bendrauja personalo vadovė – visi nori kuo greičiau grįžti į darbą, nes laiko, kad yra sveiki, tiesiog sėdi namuose“, – skaičiuoja S. Žvirblis.

Anksčiau skelbta, kad daugiausia koronaviruso atvejų įmonėje susiję su autobusu, vežusiu darbuotojus į darbą.

Mažiau nei per porą savaičių į saviizoliaciją įmonė išsiuntė apie 300 žmonių.

„Juos testavome, ir testavimas buvo atliekamas pačioje įmonėje, kad nereikėtų važinėti po kitas savivaldybes testuotis. Mes įmonės viduje turime laboratoriją, atlikome visus testus, ne po vieną ir ne po du kartus testavome. Rezultatas – jau daugiau nei 4 savaites neturime nei vieno atvejo. Beldžiu į stalą“, – kalba S. Žvirblis.

Atsilieps rezultatams

Koronaviruso protrūkis sutrikdė įprastą „Intersurgical“ darbo ritmą.

„Mes dirbome, tačiau mažiau gamybinių resursų buvo naudojama ir mažiau pagaminome produkcijos. Buvo tam tikras resursų perorientavimas įmonėje, tačiau įmonė nesustojo ir dirba toliau. (…) Negaliu šiandien pasakyti, ką mes praradome, ko nepraradome. Mes šiuo atveju tiesiog neskaičiuojame užsakymų, kadangi net ir turėdami visus resursus, nesugebėdavome visų užsakymų įgyvendinti. Poreikis produkcijai yra milžiniškas, kai kurių produktų – ir dešimtimis, dvidešimt kartų daugiau, nei galime pagaminti. Jei kažkokios dalies nepagaminome, tai nereiškia, kad mes praradome vartotojus“, – sako S. Žvirblis.

Įmonės vadovas pasakoja, kad teko imtis kardinalių veiksmų ir nedaryti išskaičiavimų, kur galima pataupyti. Kitu atveju protrūkis būtų dar žalingesnis.

„Mes pusę metų dirbome įmonėje be šios problemos, saugojomės visais galimais būdais. Galbūt nepakankamai saugojomės. Bet tai susiję su situacija ne tik įmonės viduje, bet ir išorėje. Virusas atkeliavo iš išorės, ir kai visa tai įvyko, pirmomis valandomis buvo priimti sprendimai identifikuoti kontaktus“, – paaiškina S. Žvirblis.

Kontaktų identifikavimą apsunkino tai, kad dažnai įmonėje dirba ir keli tos pačios šeimos nariai – nepakako izoliuoti tik tiesiogiai kontaktavusius darbuotojus.

„Reikėjo žinoti, kas su kuo susituokę, ar gyvena kartu. Ir panašiai“, – prisimena S. Žvirblis.

Dalijasi patirtimi: reikia kirsti šaką

„Intersurgical“ vadovas koronaviruso protrūkio suvaldymą lygina su šakos nukirtimu – jei to nepadarysi, liga išplis.

„Atsitikus tokiems įvykiams nėra laiko kažką svarstyti. Reikėjo sukurti tam tikrą atskirą darbuotojų struktūrą – pas mus realiai paskirti trys darbuotojai, kurie dieną naktį bendravo ir sprendimus priimdavo per minutes. Tą rekomenduočiau kiekvienai atvejį patyrusiai įmonei. Negali būti jokių skaičiavimų, ar kažkur sutaupysi, ar nesutaupysi. Jau geriau šaką nukirsti ir po to viską realiai pradėti iš naujo“, – sako S. Žvirblis.

Be saviizoliacijos ir koronaviruso testavimo, „Intersurgical“ apribojo judėjimą tarp zonų, griežtino savisaugos reikalavimus, tokius kaip atstumo laikymosi, higieninių ar apsaugos priemonių naudojimo.

„Nėra pas mus taip, kad mes galėtume visus žmones kas 2 metrus laikyti, nes gamybinis procese reikia žmonių turėti. Bet tvarkingai izoliuotus“, – tikina S. Žvirblis.

Nepaisant visų priemonių, vadovas pripažįsta, kad rizika išlieka itin didelė.

„Vos tik mes įsileistume virusą į įmonę, žmogus joje judėtų. Ką mes matome viešoje erdvėje – vienas pilietis atvažiuoja, apeina Vilniaus kavines ir restoranus per vieną vakarą. Tai įsivaizduokite, kokią riziką jis sukelia visoms toms įstaigoms. Labai panašiai ir pas mus. Stengiamės lokalizuoti darbuotojų vietas ir užtikrinti, kad būtų kuo mažiau žmonių judėjimo tarp patalpų“, – sako S. Žvirblis.

Jis įsitikinęs, kad virusas dar nesitrauks ir „plis ne vieną ir ne du mėnesius“, o iššūkių daugiau kils atėjus šaltiems orams – oro lašeliniu būdu platinamas virusas tuo metu bus dar rizikingesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)