„Atsižvelgiant į ekonomikos atsparumą pirmąjį metų pusmetį, ekonomikos smukimas 2020 metais apsiribos ties 2 proc. 2021 metais tikimasi 4 proc. atsigavimo“, – rašoma ERPB pranešime.

Gegužę ERBP prognozavo, kad Lietuvos ekonomika šiemet susitrauks 7 proc., o 2021 metais augs 5 proc.

Skaičiuojama, kad į 2019-ųjų vienam gyventojui tenkančio BVP lygį Lietuva sugrįš kitų metų antrąjį ketvirtį.

Pasak banko, augimą paskatins į infrastruktūrą orientuotas investicijų planas, skaitmenizavimas ir žaliosios ekonomikos skatinimas – šios priemonės sudarys apie 13 proc. šalies BVP.

Pasak ERPB, Lietuva pasirodė kaip viena ekonomiškai atspariausių regiono valstybių, nepaisant to, kad paslaugų sektorius, kurį labai paveikė karantinas, sudaro didelę dalį – 32 proc. – šalies BVP.

„Dėl trumpo karantino ir stipraus atlyginimų augimo pirmąjį 2020-ųjų ketvirtį vartotojų išlaidos jau birželio mėnesį buvo sugrįžusios į 2019-ųjų lygį“, – pabrėžiama pranešime.

Tarp rizikų Lietuvos ekonomikos atsigavimui ERPB įvardija aukštą nedarbą, kuris liepą pasiekė 9,3 proc.

Finansų ministerija rugsėjo viduryje prognozavo, kad ekonomika šiemet susitrauks 1,5 proc., „Swedbank“ rugpjūčio pabaigoje prognozavo 1,7 proc. smukimą, SEB – 1,3 proc., o „Luminor“ prognozuoja 0,2 proc. metinį augimą.

Karantino metu ir iš karto po jo bankai, valdžios institucijos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) ir Europos Komisija Lietuvai šiemet prognozavo maždaug 6-10,5 proc. BVP susitraukimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)