Vyriausybė suteikė įgaliojimus finansų ministrui Viliui Šapokai pasirašyti sutikimo dokumentą dėl tokio susitarimo.

„Lietuvos banko prisijungimas prie TVF dvišalio skolinimo priemonės prisidės prie Lietuvos įtakos ir matomumo TVF bei tarptautinėje bendruomenėje stiprinimo“, – teigia Finansų ministerija.

Ministerijos teigimu, dvišalius susitarimus su TVF gali sudaryti tik šalys, dalyvaujančios įgyvendinant TVF Finansinių operacijų planą (angl. Financial Transactions Plan), į kurį įtraukiamos pakankamai stiprią išorės poziciją turinčios valstybės. Lietuva prie TVF Finansinių operacijų plano prisijungė 2018 metais, todėl gali prisijungti ir prie šiemet sudaromų naujų susitarimų.

Dvišalis susitarimas gali būti vienas argumentų, siekiant didesnės ar bent jau nemažėsiančios santykinės Lietuvos kvotos TVF, teigia Finansų ministerija.

Dvišalio skolinimo susitarimai (angl. Bilateral Borrowing Agreement) yra vienas TVF finansavimo šaltinių. Jis laikomas atsarginiu ir naudojamas tik tada, jei fondui nebeužtektų kitų išteklių.

Dvišaliai susitarimai pirmą kartą buvo pasirašyti 2009 metais ir atnaujinti 2012 bei 2016 metais, jie galioja iki 2020-ųjų pabaigos, todėl TVF inicijavo naujų dvišalių susitarimų sudarymą.

Tokius susitarimus su TVF jau turi Lenkija, Slovėnija ir Slovakija, ketina pasirašyti Estija. Latvija kol kas nėra įtraukta į TVF Finansinių operacijų planą, todėl skolinti TVF negali.

Iki šiol TVF iš savo valstybių narių skolinosi tik kartą 2009 metais, todėl tikimybė, kad TVF skolinsis iš LB, yra gana nedidelė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)