„Manau, kad šioje vietoje yra emocijų, per daug viskas suasmeninama. Svarbu pažymėti, kad yra pasiektas principinis sprendimas, kaip Lietuvoje priimti įstatymai, taip ir dabar su mūsų Baltijos kaimynais, Europos Komisija, iš principo sutarta, kad neprisidėsime prie nesaugių projektų komercializavimo, kad nebus pritarta prekybai elektra, kuris bus pagaminta nesaugiuose projektuose, šiuo atveju konkrečiai – Baltarusijos elektra.

Dabar tai jau yra perdavimo sistemos operatorių darbas įtvirtinti tokį mechanizmą, kuris visiškai įgyvendins susitarimą. Visada bus rizikų ir galimybių, kad kažkas bandys piktnaudžiauti tuo, kad fizinis srautas yra atskiras nuo komercinio, tačiau, kad tai galutinai išspręstume, turime paspartinti sinchronizaciją ir įgyvendinti ją kuo greičiau. Tada tikrai neliks jokių abejonių ar rizikų“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė J. Neverovičius.

Jis teigė vertinąs Latvijos principinę poziciją kaip atitinkančią Lietuvos lūkesčius nepirkti Astravo AE pagamintos elektros.

„Sprendimas yra teigiamas, jis atliepia mūsų lūkesčius neprekiauti baltarusiška elektra. Latvija premjero lūpomis tam pritaria. Laukiama artimiausio Europos Vadovų Tarybos susitikimo, kuriame jau turėtume žinoti, kokie bus sprendimai dėl sinchronizacijos finansavimo. Tai taip pat bus gera proga įsivertinti, kur esame su visais projektais, pradedant nuo sinchronizacijos ir baigiant neprekyba elektra iš Baltarusijos“, – sakė prezidento patarėjas.

Į Astravo AE pirmojo bloko reaktorių jau pradėtas krauti branduolinis kuras. Energetinis Astravo AE paleidimas ir prijungimas prie Baltarusijos elektros energijos sistemos planuojamas ketvirtą šių metų ketvirtį.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas kiek anksčiau pripažino, kad su Baltijos šalimis dar nėra sutarta dėl kilmės garantijų sistemos, kuri leistų atskirti baltarusišką elektrą nuo viso elektros srauto, kai pradės veikti Astravo AE.

Latvijos ministras pirmininkas Krišjanis Karinis yra pareiškęs, kad Latvija nebepirks ir nebeparduos elektros energijos Baltarusijai, jeigu bus paleista Astravo AE.