„Reikia atsargiai vertinti galimybes kelti MMA, nes toks ekonominės sėkmės ir palankių finansinių rodiklių laikotarpis, kurį stebėjome 2017–2019 metais, įmonėms yra pasibaigęs. Tiek šiemet, tiek kitais metais gerų finansinių rodiklių įmonės neturės, nes eksportuojančioms įmonėms dar yra labai didelis neapibrėžtumas dėl eksporto rinkų. Ten pandeminė situacija yra daug liūdnesnė ir natūralu, kad tų rinkų paklausa mūsų prekėms yra gerokai mažesnė negu prieškrizinį laikotarpį“, – Eltai sakė I. Genytė-Pikčienė.

Ekonomistės teigimu, tos veiklos, kurios yra priklausomos nuo tiesioginio kontakto su klientais, šiemet irgi fiksuoja „gerokai kuklesnius pardavimų rezultatus“, todėl turi mažiau galimybių kelti atlyginimus.
Pasak I. Genytės-Pikčienės, sumažėjusias įmonių galimybes kelti atlyginimus rodo ir tai, kad antrąjį metų ketvirtį, palyginti su pirmuoju, darbo užmokestis viešajame sektoriuje augo, o privačiame mažėjo.

„Tai reiškia, kad jau nebėra tų galimybių didinti atlyginimus, ir MMA yra labai paplitusi būtent šitose ekonominėse veiklose, kurios yra labiausiai pažeistos pandemijos, t. y. turizmo sektorius, viešbučiai, maitinimo įstaigos. Ten yra daug nekvalifikuoto darbo, kur MMA yra tos grindys, į kurias atsispiriama, ir jeigu mes jas kilstelėsime, tai labiausiai ir paveiksime nukentėjusias veiklas. Todėl šitos diskusijos turėtų būti labai jautrios ir atsargios“, – sakė ekonomistė.

„Įmonėms neapibrėžtumų ir smūgių, kuriuos reikia suvaldyti, yra labai daug, tai šiuo atveju sąnaudų, darbo užmokesčio augimas yra dar vienas rimtas pokytis jų veiklos lauke ir natūralu, kad kai kurioms įmonėms tai gali būti nebepakeliama“, – pridūrė I. Genytė-Pikčienė.

ELTA primena, kad trečiadienį posėdžiavusi Trišalė taryba nepasiekė kompromiso dėl to, koks kitais metais turėtų būti MMA dydis.

Profesinės sąjungos pasisako už 663 eurus iki mokesčių siekiantį MMA dydį, tuo metu darbdavių atstovai galimybes kelti MMA vertina atsargiai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras ketvirtadienį sakė, kad MMA kitais metais galėtų kilti 35 eurais.
MMA nuo šių metų šalyje padidėjo iki 607 eurų „ant popieriaus“ iki 437 eurų „į rankas.”

Trišaliame nacionaliniame susitarime sutarta, kad Lietuvoje MMA negali būti mažesnis kaip 45 proc. vidutinio darbo užmokesčio ir didesnis kaip 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio.