L. Popovas su broliu Marku pasakojo parduotuvę įkūrę maždaug prieš dvejus metus. Vyrai prekiavo buitine chemija, kosmetika bei kitomis kūno priežiūros priemonėmis.

„Prekes pirkdavome iš Vokietijos išpardavimų sandėlių, gaudavome gerą kainą ir Vilniuje atidarėme tokią parduotuvę“, – atvirai sakė verslininkas.

Iki šiol parduotuvėje jie sukdavęsi dviese, tačiau, kaip teigė, netrukus viskas pasikeis – parduotuvė bus uždaryta.

„Tokį sprendimą mes priėmėme prieš 2,5 mėnesio“, – pridūrė L. Popovas, mat vyrams koją pakišo dar prieš karantiną užsisakytas didelis prekių kiekis ir išleisti apyvartiniai pinigai.

„Buvome užsipirkę labai daug prekių ir išleidome visus savo apyvartinius pinigus. Vėliau išėjo taip, kad per karantiną reikėjo gyventi, mokėti atlyginimą buhalterei, kitus operacinės sistemos dalykus.

Grynų pinigų gal būtų buvę, jei mes būtume dirbę, veikę, bet visą karantiną buvome visiškai uždaryti“, – apie Vyriausybės sprendimą nuo kovo 16-osios uždaryti visas ne maisto priekių parduotuves kalbėjo verslininkas.

Jo teigimu, kol nemaža dalis verslų užsidarius fizinėms parduotuvėms gyveno ir pajamas generavo iš elektroninės prekybos, jų įmonė į traukinį jau buvo pavėlavusi.

„Mes internetinio puslapio neturėjome. Įsivaizduokite, pas mus pagal kodus buvo 7,5 tūkst. skirtingų produktų. Kiekvienam jų reikėjo aprašymo, nuotraukų ir pan. Įsivaizduokite, kiek čia darbo. Čia kol sukursi, kol padarysi viską, karantinas būtų pasibaigęs“, – sakė jis.

Tiesa, verslininkas džiaugėsi bent tuo, kad įmonei sunkiu laikotarpiu nereikėjo mokėti už parduotuvės patalpų nuomą, nes jie turėję panaudos sutartį mainais už anksčiau jose padarytą remontą.

Pasak L. Popovo, brolių valdoma įmonė po kurio laiko sulaukė ir paramos iš valstybės, kuri siekė maždaug 1,7 tūkst. Eur.

„Ta kompensacija buvo juokas. Mums pinigus davė tik palaikyti rankose. Buvome atsidėję mokesčių mokėjimą VMI, „Sodrai“, bet po karantino pabaigos turėjome juos susimokėti, tai visi pinigai ant jų ir išėjo.

Žinoma, gal ir gerai, kad davė bent tam, bet mes likome be algų, be pelno, be apyvartos“, – tikino L. Popovas.

Dėl viruso bankrutuojanti įmonė

Šiandien prie brolių parduotuvės kabo plakatas, kuris skelbia apie verslo bankrotą.

„Pačios įmonės dar neuždarome, tik parduotuvę. Vėliau kažką žiūrėsime, jei nieko nesugalvosime, uždarysime ir ją“, – atvirai sakė jis.

Pasiteiravus, ar siekiant išsaugoti verslą nebuvo minčių skolintis ir taip padengti COVID-19 metu patirtus nuostolius, vyras aiškino, kad tokios galimybės jie su broliu net nesvarstė.

„Minčių skolintis ir taip išlaikyti parduotuvę nebuvo, nes dabar bankai ir kitos institucijos sunkiai skolina pinigus, o tai kainuoja ir didelį procentą, kuris patogus bankui, bet ne mums“, – aiškino L. Popovas, tačiau kandžių žodžių negailėjo ir valdžiai.

„Labai keista buvo ir tai, kad didžiosios parduotuvės, restoranai karantino metu galėjo dirbti, bet smulkus verslas buvo uždarytas, užspaustas.

Parduotuvių pelnas augo, jos užsidirbo daugiau pinigų, taip pat visos siuntų tarnybos, „Barboros“ ir pan., o kiti... kur smulkus verslas? Viskas buvo uždaryta.

Galima sakyti, kad valstybė ir pati padėjo sužlugdyti tą smulkų verslą“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)