Pasak Lino Kukuraičio, 200 eurų išmoka paskatino registruotis netgi tuos, kurie dirbo šešėlyje, namų šeimininkes ar grįžusius iš emigracijos.

„Mes skaičiuojame, kad tokių (žmonių – BNS) yra papildomai apie 40 tūkst., šalia natūralių tendencijų“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė L. Kukuraitis.

Pasak jo, dėl tos priežasties perpus sumažėjo socialines pašalpas gaunančių žmonių.

„Tas pačias tendencijas stebime socialinių pašalpų išmokos sistemoje, kur panašiai nuo 70 tūkst. žmonių, kurie buvo prieš kovo mėnesį, dabar liko 30-34 tūkst. (...) Tie žmonės, kai pajudėjo į Užimtumo tarnybą, registravosi, gavo 200 eurų, jie pradėjo negauti socialinių išmokų, nes jų pajamos išaugo“, – sakė ministras.

Pasak L. Kukuraičio, darbo rinkoje susidarė paradoksali situacija, kai darbdaviai registruoja naujas darbo vietas, bet 240 tūkst. bedarbių į jas nepatenka.

„Čia yra kvalifikacijos neatitikimo problema, arba tam tikro piktnaudžiavimo, jeigu žmogus ateina tik gauti 200 eurų ir turi kitą veiklą, tai mes tokius išrankiojame, nes jeigu teiki siūlymą (darbo pasiūlymą – BNS) ir galiausiai jis atsisako, mes nutraukiame tą išmoką ir jis pasitraukia iš Užimtumo tarnybos“, – tvirtino jis.

Nepaisant atsigaunančios ekonomikos, naujų darbo vietų ir gerėjančių prognozių, registruotas nedarbas Lietuvoje auga toliau ir, Užimtumo tarnybos duomenimis, siekia 14,2 proc.

Kai kurie ekonomistai tai aiškina 200 eurų darbo paieškos išmokomis, kurios paragino Užimtumo tarnyboje registruotis ir tuos žmones, kurie anksčiau to nedarė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)