Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymas parengtas siekiant pritraukti darbo jėgą iš trečiųjų šalių, įskaitant ir politinės krizės apimtos Baltarusijos. Jeigu Seimas pritartų, pakeitimai įsigaliotų jau nuo šių metų lapkričio.

Ministro Rimanto Sinkevičiaus teigimu, šiuo metu kaupiamąsias sąskaitas steigiant įmones galima atidaryti tik Lietuvoje veikiančiuose bankuose, o tai akivaizdžiai apsunkina įmonių steigimo procedūrą trečiųjų šalių asmenims, taip pat riboja konkurenciją finansų ir kredito sektoriuje.

„Siūloma, kad steigiant įmones kaupiamąsias sąskaitas būtų galima atidaryti ne tik bankuose, bet ir elektroninių pinigų įstaigose. Tai paspartintų procesą ir leistų pritraukti reikalingus žmones į mūsų verslą“, – argumentavo R. Sinkevičius.

Akcinių bendrovių, Viešųjų įstaigų ir Ūkinių bendrijų įstatymų pakeitimų aiškinamajame rašte nurodoma, kad pakeitimus paskatino siekis sudaryti galimybes į Lietuvą pritraukti užsienio investuotojų, kurie kurtų didelę pridėtinę vertę, skatindami pirmiausia informacinių technologijų (IT) ir kitų aukštųjų technologijų sektoriaus plėtrą, taip pat didintų konkurenciją finansų ir kredito sektoriuje.

„Kartu minėtina, kad atsižvelgiant į šiuo metu susiklosčiusią geopolitinę situaciją siūlomi pakeitimai gali būti ypač aktualūs Baltarusijos piliečiams“, – teigiama dokumente.

Praėjusią savaitę, po susitikimo su Lietuvos verslo asociacijų atstovais, R. Sinkevičius sakė, kad Lietuva suinteresuota pritraukti politinės krizės sukrėstos Baltarusijos verslą, o tarp priemonių, palengvinančių įmonių persikėlimą į Lietuvą, yra numatomas paprastesnis įmonės registravimas.

Jo teigimu, planuojami pokyčiai ir dėl kvalifikacijos reikalavimų neatitinkančių darbuotojų atgabenimo, nes kai kurie informacinių technologijų sektoriaus atstovai Baltarusijoje neturi oficialaus išsilavinimo.

Šį antradienį Seimas nusprendė kol kas nesvarstyti siūlymo supaprastinti sąskaitų atidarymą trečiųjų šalių įmonėms, valdantiesiems sakant, kad palengvinimus jau ruošia Vyriausybė.

Po balsavimo iš plenarinio posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktos Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos bei minėtų trijų lydinčiųjų įstatymų pataisos. Šį klausimą atidėti paprašė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas.

„Šios pataisos prieštarauja Mokėjimų įstatymui, kuris nurodo, kur galima atsidaryti sąskaitas“, – teigė jis.

Pasak V. Ąžuolo, Vyriausybėje jau rengiama tvarka, kuri pagreitins Lietuvoje norinčioms įsisteigti įmonėms registracijos procedūras.

Siekiant skatinti IT įmonių plėtrą Lietuvoje bei pritraukti iš Baltarusijos norinčių pasitraukti IT bendrovių, palengvinti ne ES įmonėms sąskaitų atsidarymo procedūras pasiūlė Seimo opozicija, o pataisas savo balsais parėmė 47 parlamentarai.

Jie besisteigiančioms Lietuvoje įmonėms siūlė leisti sąskaitas atsidaryti ne tik bankuose, bet ir elektroninių pinigų įstaigose.

Taip pat siūloma naikinti ribojimą, leidžiantį trečiųjų valstybių įmonėms pirmąjį kliento mokėjimą atlikti tik iš kredito, bet ne iš elektroninių pinigų įstaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)