„Keista, kodėl verslas nustebo, nes aišku, kad apie tokią situaciją buvo kalbėta anksčiau. Bet faktas, kad vientiso, integruoto tarpvalstybinių institucijų ir tarnybų nepriklausomo ryšio faktiškai nėra. Ir kritinės situacijos Alytuje ir kitose vietose parodė, kad valstybė turi sukurti savo ryšio sistemą, pagal kurią kritiniu atveju (valstybinės institucijos – ELTA) galėtų netrukdomai ir nepriklausomai nuo kitų šalių ir privačių asmenų komunikuoti.

Dėl to ir buvo paruoštas kritinio ryšio sistemos projektas. Mes šį projektą kūrėme su Vidaus reikalų ministerija (VRM) ir plėtėme situaciją, kad būtų galima pritraukti ir privačius operatorius, ir užtikrinti valstybės saugumą“, – „Žinių radijui“ teigė J. Narkevičius.

Anot ministro, pasirinktas hibridinis kritinio ryšio tinklo modelis, tad valstybiniu tinklu galėtų naudotis ir privatūs operatoriai.
„Apsistojome ties hibridiniu modeliu. Jis apimtų ir valstybės turto sistemą, (...) ir pritrauktų privačius operatorius, kad būtų galima naudotis šia sistema“, – teigė jis.

J. Narkevičius teigė, kad siekdama įdiegti valstybinio kritinio ryšio tinklą valstybė rezervuos tam tikrą kiekį ryšio dažnių.

„Rudenį įvyks dažnių aukcionas, ir Vyriausybė įpareigojo VRM rezervuoti tam tikrą kiekį dažnių, kad būtų galima plėsti būtent šito hibridinio modelio tinklą“, – teigė ministras.

J. Narkevičius kalbėjo, kad dar ketinama analizuoti, ar minėto ryšio diegimui teks skirti planuojamus 43 mln. eurų, taip pat pridūrė, kad likusių, valstybės nepanaudotų dažnių kiekio privatiems operatoriams turėtų užtekti.

„Mūsų hibridinis modelis, preliminariais skaičiavimais ,galbūt ir kainuotų tokią sumą (43 mln. eurų – ELTA). Tačiau ar ta suma būtų panaudota, tai yra kito, dabartinio etapo analizavimas. Per metus mes turėtume išanalizuoti ir su privačiais operatoriais prieiti prie bendro technologinio susitarimo.

Tai būtų ne privačių naudotojų, o valstybinių tarnybų tarpusavyje naudojamas tinklas, ir tam reikalingas dažnių kiekis. Bet paminėsiu, kad lieka daugiau negu du trečdaliai dažnių kiekio, ir operatoriams vystymuisi jų tikrai užteks“, – kalbėjo J. Narkevičius.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)