„Nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios buvo tikimasi, kad šiemet smuks ir vietinis, ir tarptautinis turizmas. Šis Statistikos departamento tyrimas atskleidė, kad vietinio turizmo rodikliai ir yra tokie, kokių buvo tikėtasi. Turint galvoje, kad balandžio ir gegužės mėnesiais kelionės buvo vargiai įmanomos dėl uždarytų lankytinų objektų ir apgyvendinimo įstaigų, 22,9 proc. vietos turistų srautų smukimas neturėtų būti vertinamas kaip labai didelis“, – komentare Eltai teigia D. Morkvėnas.

Jo teigimu, didesnį nerimą kelia tendencija, kad žymiai krito į Lietuvą atvykstančių užsienio keliautojų srautas.

„Palyginti su pernai, užsienio turistų skaičius mūsų šalies apgyvendinimo įstaigose antrą metų ketvirtį sumenko daugiau nei 91 proc. Tai ypač svarbu vertinant, kiek pajamų mūsų šalies ekonomika prarado, – matome, kad vietos turistai vidutiniškai per kelionę išleidžia 73 eurus, tuo metu užsienio turistai kelionei skiria apie 5 kartus daugiau lėšų“, – sako „Keliauk Lietuvoje“ vadovas.

Pasak D. Morkvėno, skaičiuojama, kad dėl staigaus turistų iš užsienio valstybių smukimo 2020 metais pajamos iš atvykstamojo turizmo gali smukti daugiau nei 700 mln. eurų.

Kaip skelbė Statistikos departamentas, tuo metu kelionių į užsienį skaičius antrą ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2019 metų laikotarpiu, sumažėjo 92,7 proc. Departamento duomenimis, Lietuvos gyventojai buvo išvykę į 48,8 tūkst. kelionių. Kelionės su turizmo paslaugų rinkiniu, įsigytu turizmo paslaugas teikiančiose įmonėse, sudarė 2,4 proc. visų kelionių, arba 99,3 proc. mažiau nei prieš metus.