Laidoje „Piniginiai reikalai“ įdarbinimo įmonės „Emigra“ vadovė Agnė Bureikė pasakojo, kad dirbti su Anglija po paskelbimo apie „Brexit“ tenka daug mažiau – norinčių ten vykti srautai sumažėjo.

„Viskas prasidėjo nuo „Brexit“. Žmonės bijojo važiuoti, nežinojo kas jų laukia, kai išvažiuos, kokiomis sąlygomis galės pasilikti Anglijoje, ar reikės papildomų leidimų dirbti ir panašiai. Dėl to žmonės ėmė dairytis kitų šalių, kur galėtų važiuoti. Dabar populiaresnės šalys – Vokietija, Olandija, kas arčiau, kas yra Europos Sąjungoje“, – pasakojo ji.

A. Bureikė taip pat pastebėjo, kad po paskelbimo apie „Brexit“ sumažėjo ir darbdavių pasiūlymų.

„Būtent po „Brexit“ paskelbimo atkrito nemažai darbdavių su kuriais anksčiau bendradarbiavome, kuriems ieškojome darbuotojų. Užsakymus sumažino, jie taip ir liko sumažėję, kai kurie visiškai atšaukė užsakymus. Nežinau ar sutapimas, ar ne, bet vakar gavau elektroninį laišką iš darbdavių su kuriais anksčiau dirbome, turėjome poros metų pertrauką, kad jiems vėl reikia žmonių“, – pasakojo ji svarstydama, gal situacija ima keistis.

„Tikėtina, kad jiems reikia ilgalaikių darbuotojų, o darbuotojai, kurie buvo vasarą atvykę padirbėti, išvažiavo atgal į savo šalis, jiems reikia pakaitinių žmonių“, – pridūrė A. Bureikė.

Pasak jos atlyginimai kitose Europos šalyse gali konkuruoti su siūlytais Anglijoje.

„Mes vertiname tas nekvalifikuotas pozicijas – fabrikai, sandėliai arba viešbučių sektorius. Kalbant apie nekvalifikuotas pozicijas, atlyginimas būtų apie 1200-1400 eurų į mėnesį. Priklauso nuo darbdavio pas kurį važiuojama, vienur atlyginimas mokamas jau atskaičius mokesčius, pavyzdžiui 1400 eurų „į rankas“, plius nemokamas būstas. Pas kitą darbdavį atlyginimas būtų 1200 eurų „į rankas“, minus būstas. Labai varijuoja“, – pasakojo A. Bureikė.

Dėl koronaviruso norinčių išvykti – mažiau

Kaip pasakojo A. Bureikė, anksčiau būdavo aišku, kada įmonėje ramus laikotarpis, o kada bus norinčių išvykti darbuotis užsienyje. Tačiau pandemija viską pakeitė.

„Vasarą visada turime žmonių, kurie nori išvykti, žiemą prieš šventes niekas nenori išvykti ir šventes Lietuvoje sutikti. Koronavirusas iškraipė visą šitą mūsų statistiką, dėl to labai sunku įvertinti, kaip bus artimiausiu metu. Dalis žmonių bijo išvažiuoti iš Lietuvos, nes nežino ar išvažiavę galės grįžti, o ten esantys žmonės vieni apsisprendžia, kad nori likti ir nebevažiuos į Lietuvą, kiti priešingai – kaip tik nori į Lietuvą.

Rugsėjo mėnesį būdavo šiek tiek daugiau norinčių vykti, kas norėjo vasarą praleisti Lietuvoje tas praleido, kas vaikus išlydėti į mokyklą – išlydėjo, dabar žmonės jau pradėtų normaliai ieškotis darbo užsienyje, bet dabar šiek tiek sumažėję ir, manau, kad tai būtent įtaka koronaviruso, nes tos kalbos sklando apie galimą karantino įvedimą, saviizoliaciją. Dėl to žmonės susilaiko nuo tų kelionių“, – laidoje „Piniginiai reikalai“ kalbėjo ji.

Anot jos, koronavirusas nepaveikė darbdavių užsienyje – šiems darbuotojų vis dar reikia, pasiūlymų netrūksta, o atlyginimų niekas nemažino.

„Sunku prognozuoti, kas bus. Tos prognozės nebūtinai išsipildo. Manau, kad viskas stabilizuosis. Kai tik praeis Covid-19 viruso pasekmės, kai žmonės jausis garantuoti, kad viskas pasibaigė, gali važiuoti, nebus įvedamos papildomos sankcijos, tai, manau, viskas stosis į savo vėžias ir žmonės kaip važiavo, taip ir važiuos į užsienį“, – sakė A. Bureikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)