Kaip aiškino įmonės komunikacijos vadovė Edita Sirutienė, VASA darbuotojų atlyginimai iki tol nekito nuo 2016 metų, t. y. nuo pat įmonės įsteigimo.

„Atlyginimų dydžio lygis buvo žemas, dėl ko buvo susiduriama su problemomis siekiant išlaikyti esamus darbuotojus ir pritraukti naujus.

Būtent dėl šios priežasties šių metų rugpjūčio mėnesį buvo keičiama įmonės struktūra, ją plokštinant ir didinant atlyginimus pirmiausia specialistams“, – sakė ji.

E. Sirutienė pridūrė, kad dabartinis (1390 eurų) vidurkis atitinka kitų Vilniaus miesto savivaldybės įmonių darbo užmokesčio lygį.

„Sodros“ duomenimis, rugsėjo 14 dieną įmonė turėjo 53 darbuotojus, kuriems liepą mokėtų atlyginimų vidurkis siekė 2018,04 euro „popieriuje“ (apie 1247,29 euro „į rankas“). Visą mėnesį dirbusių darbuotojų atlyginimų mediana liepą buvo 1675,70 euro „popieriuje“ (1053,19 euro „į rankas“). Rugpjūčio duomenų „Sodra“ dar neskelbia.

Viešai skelbiama, kad 2020 metų antrąjį ketvirtį VASA direktoriaus, tarnybų vadovų, skyrių vadovų atlyginimų vidurkis buvo 3,352.91 euro „popieriuje“ (apie 2029 eurai „į rankas“). E. Sirutienė teigė, kad trečiojo ketvirčio atlyginimų vidurkiai įmonės tinklapyje bus paskelbti, kai baigsis trečiasis ketvirtis.

Ji taip pat patikslino, kad 5,8 tūkst. eurų „popieriuje“ yra maksimalus galimas VASA direktoriaus atlyginimas – jis buvo nurodytas vadovo konkurse. „Tai nereiškia, kad konkursą laimėjęs kandidatas garantuotai gautų tokį atlygį“, – sakė E. Sirutienė.

Partija – darbuotojų asmeninis reikalas

Rugpjūčio pabaigoje pranešta, kad VASA direktoriaus konkursą laimėjo Vilniaus miesto tarybos narys, Seimo rinkimuose kandidatuojantis Artūras Zuokas. Jis siūlo likviduoti įmonę, tvirtindamas, kad „šis tarpininkas yra nereikalingas“ ir siūlo jos funkcijas perduoti Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui.

Šią savaitę publikuotas A. Zuoko komentaras, kuriame žeriama kritika dėl tariamo VASA vadovybės partiškumo, didelių atlyginimų.

„Beveik visa VASA vadovybė susijusi su viena politine partija, kurios nariai ar susiję su šia partija asmenys moka sau atlyginimus daug didesnius nei mokėtų privačiame darbe.

Šių metų liepos mėn. 14 d. laikinai einantis pareigas VASA direktorius su vienasmeniu VMS Administracijos direktoriaus Povilo Poderskio sprendimu padidino įmonės darbo užmokesčio fondą 395 000 eurų, sumažinant investicijas. Darbuotojų atlyginimai padidinti apie 40 proc., nors apie tai nėra paskelbta viešai“, – dėstė politikas.

Artūras Zuokas

A. Zuokas „Delfi“ pateikė iš VASA gautus dokumentus, iš kurių matyti, kad įmonės 2020 metų išlaidų sąmata išties buvo pakeista. Metų pradžioje darbo užmokesčiui ir atlygiui valdybos nariams buvo numatyta 1.226.072,27 euro, o vėliau ši suma padidinta iki 1.621.072,27 euro.

E. Sirutienė pabrėžė, kad bendras VASA biudžetas nuo jo patvirtinimo šių metų pradžioje nėra pakitęs.

„Metų viduryje buvo patvirtinta nauja įmonės struktūra, dėl ko dalis darbuotojų galėjo palikti įmonę ir tam būtų buvę reikalinga išmokėti kompensacijas. Būtent dėl šios priežasties įmonės biudžete dalis lėšų buvo perkeltos ir rezervuotos darbo užmokesčio fondui.

Įgyvendinus įmonės struktūros pokyčius nei vienas darbuotojas įmonės nepaliko ir poreikio mokėti išeitines kompensacijos neliko, todėl rezervuotos lėšos nebuvo panaudotos. Dar daugiau – po minėto įmonės struktūros pakeitimo bendros darbo užmokesčio išlaidos yra sumažintos apie 5 proc.“ – sakė ji.

VASA komunikacijos vadovė dar sakė, kad įmonės darbuotojai niekada nebuvo ir nėra priimami į pareigas, remiantis priklausomybe kokia nors politinei partijai.

„Bet kokia VASA darbuotojų narystė politinėse partijose ar kitose visuomeninėse organizacijose yra asmeninis darbuotojų reikalas ir įmonė tokios statistikos apie savo darbuotojus nekaupia. Lygiai taip pat atlyginimai yra nustatomi bendrais įmonės struktūros pareigybių principais. Todėl tokį teiginį laikome tiesiog niekuo nepagrįstu“, – atsakyta į A. Zuoko kritiką.

Prieštarauja sau

Vilniaus vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas komentavo, kad A. Zuokas iš esmės pats sau prieštarauja.

Valdas Benkunskas

„Nelabai noriu pilti vandens ant A. Zuoko rinkimų kampanijos malūno, bet šiaip jis savo melagingais teiginiais ir sąmokslo teorijomis pats sau prieštarauja, t. y. jei jau būtų kažkas pažadėta ir sutarta, tai turbūt tas mistinis konservatorius ir būtų laimėjęs konkursą, o ne A. Zuokas.

Šiuo atveju kardinaliai skiriasi mano A. Zuoko supratimas, kas yra politinis kuravimas. Pagal tokius pasisakymus, A. Zuokas tai supranta, kaip „savų“ pastatymą į postus. Tai, matyt, buvo įprasta praktika jam būnant meru. Gaila dėl tokio požiūrio, bet nelabai kas nauja“, – sakė jis.

V. Benkunskas pridūrė, kad jo, kaip šią sritį kuruojančio vicemero, interesas vienas yra kad kuo greičiau įmonės vadovu taptų aukščiausio lygio profesionalas, kuris suteiktų reikiamą postūmį šiai įmonei ir išpildytų steigėjo lūkesčius atliekų tvarkymo sistemos srityje.

„O patį konkursą vykdė ir, greičiausiai A. Zuokui pagaliau nustojus vilkinti procesą ir pasitraukus iš jo, iš naujo vykdys savivaldybės administracijos komisija, kuri nėra pavaldi ar paveiki politinei savivaldybės vadovybei“, – pridūrė jis.

Nors A. Zuokas jau yra gavęs leidimą pasirašyti VASA direktoriaus darbo sutartį, tačiau tai padaryti delsė ir aiškino, kad prieš tai nori įmonės ateitį aptarti su meru Remigijumi Šimašiumi. Savo ruožtu R. Šimašius teigė, kad su A. Zuoku kalbės tik tuomet, kai šis pasirašys sutartį.

Rugsėjo 18 dieną, penktadienį, Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad skelbs naują konkursą vadovauti jos kontroliuojamai įmonei „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“. Sostinės savivaldybei šio konkurso organizavimas, atranka ir skelbimų sklaida kainavo per 6,1 tūkst. eurų, tiek pat kainuos ir naujojo konkurso organizavimas.

„Reikalavimų kandidatams keisti neplanuojame, o siūlomo atlyginimo rėžiai bus peržiūrėti ir artimiausiu metu paskelbti viešai“, – sakė Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus vedėja Lina Koriznienė.

VASA 2015-aisiais įsteigta siekiant užtikrinti efektyvų atliekų tvarkymo sistemos administravimą sostinėje, vykdyti komunalinių atliekų tvarkymo kontrolę, teikti informaciją gaunantiems atliekų tvarkymo paslaugas.

Šiuo metu įmonės direktoriaus pareigas laikinai eina Arvydas Darulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)