„Fondas turėtų būti reikšmingas. Šios dienos situacijoje Baltarusijos ekonomikai įgalintų atsigauti ir atitikti investuotojų lūkesčius, kad Baltarusijos valstybė galėtų prisiimti naujus įsipareigojimus, bent jau 1 mlrd. eurų turėtų būti skirta šiuo etapu“, – ketvirtadienį po bendro Lietuvos ir Lenkijos Vyriausybių posėdžio sakė M. Morawieckis.

Jis taip pat pakvietė Baltarusijos verslininkus teikti paslaugas Lenkijoje.

„Labai svarbu atsiverti prekėms ir paslaugoms, dėl to Lenkija šiandien kviečia ir Baltarusijos verslininkus, kurie norėtų likti su savo būstine Baltarusijoje, bet iš dalies teikti paslaugas Lenkijoje. Taip pat riboti prieš laisvę nusiteikusius verslininkus, kurie palaiko dabartinę valdžią Baltarusijoje“, – teigė Lenkijos premjeras.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad tikisi, jog Lenkijos ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio siūlomos paramos Baltarusijai priemonių planas gaus realų pagrindą ir pritarimą ES viršūnių susitikime.

„Tikiuosi, kad tos Lenkijos ministro pirmininko idėjos gaus realų pagrindą ir pritarimą tarp ES valstybių. (...) Planas ir turi vadintis pono Morawieckio vardu. Įdomu tai, kad abi Vyriausybės, tiek Lietuvos tiek Lenkijos, patvirtino požiūrio ir pagalbos teikimo Baltarusijai planus, sutampančius su pasiūlymais, kurie yra išsakyti“, – teigė S. Skvernelis.

Anot premjero, trečiadienį Vyriausybėje buvo priimti sprendimai, kuriais siekiama palengvinti Baltarusijos piliečių atvykimą į Lietuvą, taip pat sukurti palankesnes sąlygas jiems čia kurtis.

„Vakar priimti sprendimai Lietuvoje leidžia gauti supaprastintas vizas asmenims, kurie nukentėjo arba yra persekiojami politinio režimo Baltarusijoje. Lietuva taip pat ieško būdų ir priėmė sprendimus dėl verslo, ypač aukštos pridėtinės vertės verslo įmonių prisitraukimo į Lietuvą, taip pat ir sąlygų palengvinimo asmenų, dirbančių tame versle šeimos narių. Taip pat priėmėme sprendimus remti studentus, kurie patyrė represijas, gauti mūsų šalies stipendijas, tiek ir sustiprinti humanitarinį universitetą“, – sakė premjeras.

„Panašūs sprendimai yra ir dėl gydymo reabilitacijos nukentėjusiems asmenims ir,, aišku paties proceso, nes tik patys Baltarusijos žmonės gali nuspręsti, kokios šalies jie nori, bet tam reikia garantuoti surengti laisvus, nepriklausomus ir demokratinius rinkimus“, – pridūrė ministras pirmininkas.

S. Skvernelis bendrame Lietuvos bei Lenkijos Vyriausybių posėdyje teigė, kad abi šalių Vyriausybės patvirtino paramos Baltarusijai priemonių planus. S. Skvernelis taip pat teigė, kad palaiko premjero M. Morawieckio siekius būsimame ES viršūnių susitikime materializuoti ir ES paramos paketą Baltarusijai.