Penktadieniais nedirba įprastų darbų

Tegra State“ 4 dienas per savaitę dirba įprastu ritmu, visi darbuotojai užsiima savo darbais. Penktadienis čia atrodo visai kitaip, šią dieną įmonė skiria vidinei komunikacijai, bendravimui, mokymuisi. Viena diena per savaitę yra pauzė peržiūrėti įmonės kryptį, taip esą vyksta persikrovimas ir pasiruošimas kitai darbo savaitei.

Skirtingų padalinių darbuotojų, kurių susirenka apie 30, susitikimai trunka nuo 9 iki 15 val.

„Stengiamės, kad penktadienis nebūtų rutinos diena, kad ji būtų kitokia. Šią dieną skiriame peržiūrėjimui, kaip mums sekasi, atvyksta įvairių svečių, būna ir kursų, pavyzdžiui, viešojo kalbėjimo.

Juokaujame, kad pradžioje mūsų devizas buvo – dirbti trumpiau, uždirbti daugiau. Iš tikrųjų nenorime turėti išsekusių darbuotojų, siekiame turėti ritmą, kuris leidžia reflektuoti. Tai yra tam tikras kvėpavimas: organizacijos 4 dienas įkvepia, bet iškvėpti laiko mažai skiria. Mums penktadienis – kvėpavimo tam tikras ritmas.

Daug dirbdami ir nesuvokdami, į kurią pusę traukiame vežimą, jis gali nuvažiuoti. Tai yra sąmoningumo ugdymas tiek individualiame darbuotojų lygyje, tiek organizacijos“, – pasakoja „Tegra State“ vadovas Povilas Staigis.

Pagal darbo sutartis, tai yra ta pati darbo savaitė kaip ir kitose organizacijose, bet kaip įmonė skirsto šį laiką, parodo kitokį požiūrį nei daugelyje kitų įmonių. Anot verslininko, įprastas įmonių požiūris skamba taip: kuo daugiau valandų darbuotojai dirba, tuo geresnis rezultatas.

Iš pradžių sulaukė kritikos

Tokią darbo organizavimo praktiką „Tegra“ taiko jau apie trejus metus. P. Staigis pripažįsta, kad iš pradžių dėl sprendimo įprastus darbus atlikti per trumpesnę darbo savaitę sulaukė kritikos.

„Kartais mums prideda pirštą prie galvos ir sukioja, sako, kad mes taip prarandame tikrąjį darbo laiką. Tačiau mūsų rezultatai rodo, kad padidėjo darbuotojų įsitraukimas, sumažėjo konfliktų tarp padalinių, padėjo išvengti krūvos nesusipratimų ir įtampos, išaugo finansiniai rezultatai.

Pradžioje buvo žmonių, kurie sakė, kad „nukirpus“ 20 proc. savaitės, tiek pat kris pardavimai, pajamos, pelnas ir pan. Vertinant tik Lietuvos rinką, augome 11 proc., tad mūsų strategija netrukdo tai pasiekti“, – pažymi pašnekovas.

Šie metai įmonei tapo rekordiniai

Net per pandemijos krizę įmonei pavyko auginti gerus rezultatus. Paklaustas, kaip „Tegra“ išgyveno šį sunkų periodą, įmonės vadovas tikina, kad per karantiną neteko sumažinti darbuotojų skaičiaus, o šie metai per pastaruosius 7-erius metus įmonei tapo rekordiniai.

„Per karantiną susitikimai vyko nuotoliniu būdu: komunikavome visus svarbiausius įmonės rodiklius: pardavimus, skolas, kaip sekasi su klientais, kokia situacija su tiekimu – ar turėsime, kuo prekiauti, kalbėjome apie situaciją dėl prastovų ir priėmėme sprendimų. Virtualūs susitikimai mums taip pat svarbūs, nes žmonės daugiau supranta, kaip laikosi įmonė: ar laukti atleidimų, ar bus tęstinumas be sutrikimų.

Teko girdėti tokių atvejų, kai visas bendravimas su vadovais vyko taip: parašo, kad visi dirba be jokių pokyčių iš namų, o vėliau darbuotojai sulaukia skambučio iš personalo skyriaus ateiti pasikalbėti dėl atleidimo iš darbo. Rinkoje tikrai yra ne vienas tokios komunikacijos pavyzdys.

Mūsų požiūris kitoks: kai nėra daug žmonių, svarbu, kad informacija nestrigtų skirtinguose departamentuose, nebūtų nesusipratimų, kurie vyksta susirašinėjant, gyvi pokalbiai padeda išspręsti šias problemas“, – pabrėžia pašnekovas.

Asociatyvi nuotr.

Įmonių savininkams trūksta drąsos trumpinti darbo laiką

Įmonė taip pat nėra nustačius tikslių darbo valandų, darbuotojai čia nesėdi 8 val. per dieną: „Tai nėra mūsų pagrindinis rezultatų vertinimo matas, kiek kas valandų išdirba. Manau, kad visa rinka link to juda, bet pirmiausia reikia pasidaryti tvarką galvoje ir prioritetuose, tada galima trumpinti darbo laiką.“

Anot P. Staigio, kitose organizacijose įsišaknijęs įsitikinimas, kad svarbiausia – valandų skaičius, nežiūrint darbo kokybės, ką per tas valandas darbuotojas veikia. „Visi puikiai supranta, kad žmogus turi pertraukėlių. Sakydami, kad visas valandas sąžiningai darbuotojai išdirba, nepakeldami galvos, save apgaudinėjame“, – tikina jis.

Jis taip pat priduria, kad Lietuvoje įmonių savininkams trūksta drąsos priimti sprendimus mažinti darbo valandų skaičių.

„Vadovai turėtų sau užduoti tokį klausimą: ar jie daugiau linkę tikėti, kad darbuotojai – tinginiai, nevykėliai, kuriuos nuolat reikia kontroliuoti ir spausti, sekti iš paskos su šautuvu, ar labiau linkę tikėti, kad tai žmonės, norintys save realizuoti, būti vertinami, pasiekti rezultatų, mokytis. Mes esame labiau už antrą variantą. Norime, kad per savaitę būtų laikas, kada darbe nebūtų įtampos, didelio tempo, būtų galima ramiai pabendrauti“, – pasakoja „Tegra State“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)