Tai numatančias Akcinių bendrovių, Ūkinių bendrijų, Viešųjų įstaigų, Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymų pataisas įregistravo Seimo narys liberalas Simonas Gentvilas.

Pasak jo, priėmus siūlomas pataisas, įmonėms ir įstaigoms būtų sudaryta pasirinkimo galimybė, o užsienio kapitalo įstaigoms būtų lengviau įsikurti Lietuvoje, būtų skatinamas finansinių paslaugų konkurencingumas.

Įstatymo pataisų projektus parengti paskatino informacinių technologijų įmonių galima plėtra Lietuvoje.

„Atsižvelgiant į susidariusią situaciją Baltarusijoje, baltarusiško kapitalo informacinių technologijų įmonės nori perkelti savo veiklą į Lietuvą, tačiau susiduria su kaupiamosios sąskaitos, kuri yra būtina steigiant įmonę Lietuvoje, atidarymo sunkumais bankuose. (...) Šiuo metu galiojantis reguliavimas numato, kad kaupiamąją steigiamos akcinės bendrovės, ūkinės bendrijos ar viešosios įstaigos sąskaitą galima atidaryti tik banke. Siekiant sudaryti patogesnes sąlygas steigti įmones bei atidaryti kaupiamąsias sąskaitas, įstatymo projektu siūloma išplėsti kaupiamąsias sąskaitas galinčių atidaryti licencijuotų subjektų ratą ir numatyti galimybę kaupiamąsias sąskaitas atidaryti elektroninių pinigų įstaigose. Joms galioja griežti licencijų išdavimo, veiklos vykdymo normatyviniai reikalavimai, jos yra prižiūrimos Lietuvos banko. Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reguliavimas yra identiškas tiek elektroninių pinigų įstaigoms, tiek bankams. Tokio tipo įstaigos, kitaip dar žinomos kaip fintech – būdamos mažesnės, neretai specializuotos, yra lankstesnės ir dažnai technologiškai pažangesnės, tad geba veikti efektyviau fiziniams vartotojams bei verslo organizacijoms siūlydamos sąskaitų valdymo ir mokėjimų vykdymo paslaugas, kurios yra analogiškos bankų sąskaitų funkcionalumui“,- sakoma dokumentų aiškinamajame rašte.
Jame nurodoma, kad asociacija „Infobalt“ atkreipia dėmesį nesant jokių techninių, teisinių ar kitų priežasčių, kodėl kaupiamoji sąskaita negalėtų būti atidaryta ir bendrovės kapitalas formuojamas elektroninių pinigų įstaigoje, kurios vykdomą klientų lėšų atskyrimą ir apsaugą griežtai reglamentuoja įstatymai, o prižiūri Lietuvos bankas.

Įstatymo pataisą paketą Seimo narys S. Gentvilas parengė konsultuodamasis su asociacija „Infobalt“. Jas savo parašais parėmė Seimo nariai Viktorija Čmilytė-Nielsen, Kęstutis Glaveckas, Gintaras Vaičekauskas, Žygimantas Pavilionis, Agnė Bilotaitė, Dainius Kreivys.
Šiuo metu Akcinių bendrovių įstatyme numatyta, kad bendrovės steigimo sutartis suteikia teisę atidaryti kaupiamąją steigiamos bendrovės sąskaitą Lietuvos Respublikoje įregistruotame banke.

Taip pat Ūkinių bendrijų įstatyme bei Viešųjų įstaigų įstatymuose numatyta, kad bendrijos veiklos sutartis suteikia teisę atidaryti steigiamos bendrijos kaupiamąją sąskaitą banke, o viešosios įstaigos turi turėti bent vieną sąskaitą banke.

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymas nustato pareigą tam tikrų valstybių rezidentams (tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims) pirmą mokėjimą atlikti iš kitos kredito įstaigos.