Pinigus geriau keisti Seinuose

Ties Lazdijų-Ogrodnikų pasienio kontrolės punktu antradienį buvo ramu, tarsi per griežčiausią karantiną. Kelias beveik tuščias, Lietuvos-Lenkijos sieną kerta vos vienas kitas prekes gabenantis mikroautobusas, o lengvųjų automobilių, grįžtančių iš Seinų parduotuvių su pilnomis bagažinėmis maisto produktų, nepalyginamai mažiau, negu buvo rugpjūčio pradžioje, paskutinėmis dienomis prieš įsigaliojant reikalavimui grįžus iš Lenkijos saviizoliuotis.

Lenkijos pusėje, prie pinigų keityklos, kur visuomet pamatydavau bent kelis sustojusius keliautojų automobilius, slampinėja nuobodžiaujantis šuva ir stovi nežinia ar dar važiuojantis XX a. „VW Passat“ baltarusiškais numeriais. Tiesa, ir keitimo kursas čia nelabai palankus keisti pinigus – už 1 eurą duoda vos 4,38 zloto. Geresniu santykiu pinigus pasikeičiau Seinuose, keitykloje prie „Biedronkos“ prekybos centro – po 4,40 zloto už eurą.

Apsipirkimas Lenkijoje

Prekybos centre – tuščios lentynos

„Biedronkos“ automobilių stovėjimo aikštelėje daug laisvų vietų. Suskaičiuoti automobilius lietuviškais numeriais galima ant pirštų. Dar beveik vasariškos saulės atokaitoje lenkės pardavinėja spanguoles – už litrinį stiklainį prašo 15 zlotų (3,41 euro).

Per mėnesį, kol „Biedronkoje“ nebuvo lietuvių, prekių kainos nepasikeitė. Tačiau mūsų sugrįžimui lenkų prekybininkai akivaizdžiai nebuvo pasiruošę. Seinų gyventojai apsipirkinėja kitaip – jeigu reikia kefyro, tai deda į vežimėlį butelį ar du. O lietuvis, pamatęs gerą kainą ir žinodamas, kad rytoj ten nesugrįš, perka visą bloką.

Todėl net ir negausiai suvažiavę lietuviai „Biedronkoje“ jau spėjo iššluoti patraukliausių prekių lentynas. Pavyzdžiui, litras kefyro antradienį kainavo 1,99 zloto, bet iš jo buvo likusi tik kainos etiketė ir tuščia erdvė. Išpirkti pigiausių rūšių stiprieji alkoholiniai gėrimai, spiritas, vištienos rinkiniai po 3,75 zloto (0,85 euro) už kilogramą.

Lietuviai skubėjo pirkti kiaulienos sprandinę po 7,99 zloto (1,82 euro), ir kumpį po 9,99 zloto (2,27 euro) už kilogramą. Avietinių pomidorų kilogramą „Biedronkoje“ galėjau nusipirkti už 3,99 zloto (0,91 euro), paprikų – 4,99 zloto (1,13 euro).

Keptas viščiukas kvepia ne blogiau už lietuvišką

Pirkėjai tarpusavyje kalbėjosi, kad neverta Lenkijoje pirkti cukraus, net ir per akciją „Biedronkoje“ kainuojančio 2,49 zloto (0,57 eur) už kg, kai Lietuvos prekybos centruose jo galima rasti po 0,49 euro.

Solidaus amžiaus vyriškiai, apsirengę kaip iš XX a. vidurio atlaidų, dzūkiškai aptarinėjo „Biedronkos“ viščiuko kainą bei skonį: 11,90 zloto (2,70 euro) už kilogramą yra gerai, o dar ir kvepia ne blogiau už lietuvišką. Prie viščiuko ir man tiks „Kaizerio“ bandelės po 0,29 zloto (0,07 euro), o paskui neišvengiamai prireiks tualetinio popieriaus „Queen bialy“ po 3,99 zloto (0,91 euro) už 8 rulonėlių pakuotę.

Apsipirkimas Lenkijoje

Įvairių skonių lenkišką jogurtą po 1,99 zloto (0,45 euro) už 400 g. indelį lietuviai krovė į parduotuvės vežimėlius ištisais padėklais. Vaikus auginančios lietuvių šeimos turbūt žino sauskelnes „Dada“, kad jų lenkiška kaina – 29,99 zloto (6,82 euro) už 82 vnt. pakuotę – daug kam atrodė patraukli. O štai šunų maisto „Puffi“ po 9,99 zloto (2,27 euro) už 5 kg maišą šį kartą nepirkau, nes mano Seira nuo jo suka nosį ir leidžia ištuštinti dubenį vištoms bei užklystantiems kaimo katinams.

Nei pirkėjų, nei mėsos

Ne ką gyvesnė už „Biedronką“ antradienį buvo ir pačiame Lietuvos-Lenkijos pasienyje įsikūrusi „Vynotekos“ tinklo parduotuvė.

„Krekenavos“ mėsos gaminių skyriuje nepamačiau ne tik pirkėjų – šviežios mėsos neužvežta, o ta pati aukščiausios rūšies virta dešra su lašinukais, kurią prieš mėnesį pirkau po 6,99 zloto (1,59 euro) už kilogramą, dabar jau kainuoja 7,99 zloto (1,82 euro).

Pasienio „Vynotekoje“ tuščių lentynų dar daugiau, negu Seinų „Biedronkoje“, nors iki saviizoliacijos reikalavimo įvedimo, rugpjūtį užbaigusio apsipirkimo kelionių bumą, nuolat nutįsdavo pirkėjų eilės, bet populiariausios prekės taip ir nesibaigdavo.

Parduotuvės automobilių stovėjimo aikštelėje sutiktas alytiškis Raimondas sakė važinėjęs į Lenkiją verslo reikalais, tai apsipirkdavęs ten ir per karantiną, ir rugsėjo pradžioje. Kiek pastebėjo, pirkėjų iš Lietuvos tiek pat mažai buvo visą rugsėjį.

„Žmonės dar nežino, kad saviizoliacijos jau nereikės. Net ir mano kaimynai, kurie čia anksčiau bent du kartus per mėnesį atvažiuodavo, dabar dar bijo, kad grįžus bus pareikalauta karantinuotis. Kai tie reikalavimai keitėsi, vieną dieną gali važiuoti, o kitą jau ne, tai visai pasimetė“, – kalbėjo alytiškis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)