Kaip rašoma pranešime, LBA nariai pasirengę suteikti visą reikalingą informaciją ir mūsų šalyje steigtis norinčioms kaimyninės šalies įmonėms.

Laikinojo LBA prezidento Aido Budrio teigimu, šalyje veikiantys bankai mielai bendradarbiauja su kiekvienu potencialiu klientu ir individualia tvarka nagrinėja visas užklausas.

Lietuvos banko turimais duomenimis, šiuo metu šalies bankuose sąskaitas yra atsidarę per 30 tūkst. baltarusių, dirbančių arba gyvenančių mūsų šalyje, taip pat per tūkstantį įmonių, kurių bent vienas savininkas yra Baltarusijos gyventojas.

Vykstant diskusijai dėl sąlygų Baltarusijos verslams kurtis Lietuvoje, LBA primena, kad įmonės steigimo Lietuvoje tikslais svarbiausia atidaryti laikiną kaupiamąją sąskaitą, skirtą įstatiniam kapitalui pervesti. Šis reikalavimas galioja tiek šalies, tiek užsienio juridiniams asmenims. Svarbu žinoti, kad tokiai sąskaitai atidaryti nereikia atlikti nuodugnių kliento pažinimo procedūrų, kurios tampa privalomos norint pakeisti kaupiamąją sąskaitą į įmonės banko sąskaitą.

„Atlikti kliento pažinimo procedūras, kurios yra privalomos tiek klientais tampantiems šalies piliečiams, tiek svečiams, visas finansų įstaigas įpareigoja visose Europos Sąjungos šalyse taikomi pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos standartai. Finansų įstaigos privalo surinkti informaciją apie klientų veiklą, lėšų kilmę, naudos gavėjus, ir ją patikrinti nepriklausomame šaltinyje“, – akcentavo A. Budrys.

Todėl natūralu, kad klientų, susijusių su trečiosiomis šalimis, atveju, informacijos surinkimas ir patikrinimas neretai užtrunka ilgiau, nes ši informacija turi būti patikrinta oficialiuose kitos valstybės registruose. Procesas priklauso ir nuo to, ar asmuo turi teisę gyventi Lietuvoje, kitaip tariant, yra šalies rezidentas, ar ne.

BNS jau rašė, kad pirmadieni Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovai susitiko su bankų bei elektroninių pinigų įstaigų atstovais, rizikos kapitalo fondais dėl Baltarusijos verslo atstovų galimybių atsidaryti banko sąskaitas Lietuvoje. Anot viceministro Mariaus Skuodžio, sutarta, kad įstaigos aiškiau komunikuos reikalavimus, kad įmonėms perkelti verslus būtų lengviau.

Taip pat svarstoma galimybė įmonės steigimui atsidaryti sąskaitas ne tik bankuose, bet ir elektroninių pinigų įstaigose.

Pagal dabartinį reguliavimą, atidaryti sąskaitas įmonės steigimui galima tik banko licencijas turinčiose įmonėse.

„Mes tikrai šiu metu intensyviai analizuojame, nes ir Europos Sąjungos reguliavimas veikia ir daro įtaką mūsų teisės aktams, ar steigiant įmonę yra būtinybė turėti sąskaitą būtent banke ar pakaktų ir elektroninės pinigų įstaigos. Toks pakeitimas, jei galėtume padaryti, leistų išplėsti konkurenciją rinkoje“, – BNS sakė viceministras.

„Elektroninių pinigų įstaigos kai kurias atvejais yra lankstesnės, nors reikalavimai taikomi tie patys ir visus teisės aktus jos įgyvendina kitais būdais. Jei reikia patikrinti informaciją apie būsimą klientą, patikrina tais būdais, kurių bankai nenaudoja ir panašiai“, – pridūrė jis.

Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų įmonių asociacijos „Infobalt“ teigimu, dabartinis reguliavimas nepagrįstai riboja fintech sektoriaus įmonių veiklą, verslo plėtros galimybes bei konkurenciją finansinių paslaugų rinkoje. Dėl to pirmiausia esą pralaimi Lietuvoje veikiantis verslas ir visos šalies ekonomika bei konkurencingumas.

„Įstatymuose įtvirtintos nuostatos ne tik be aiškaus teisinio pagrindo diskriminuoja fintech įmones, bet ir riboja steigiamų bendrovių teisę ir laisvę rinktis labiausiai jos poreikius atitinkantį mokėjimo paslaugų teikėją“, – teigiama asociacijos rašte finansų ir ekonomikos ministerijoms bei Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)