Siūlymui pritarė 76 parlamentarai, susilaikė 11, „prieš” buvo 1 Seimo narys.

Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius sakė, kad siūlomas pakeitimas būtinas, nes Europos Komisija (EK) yra pradėjusi Europos Sąjungos teisės pažeidimo procedūrą.

„EK Lietuvai gali skirti periodinę baudą, t. y. minimali bauda 560,88 euro per dieną arba maksimali 33,652 tūkst. eurų per dieną, arba skirti vienkartinę baudą, kurios dydis yra 464 tūkst. eurų“, – Seimo posėdyje sakė R. Sinkevičius.

Ministras pažymėjo, kad turizmo organizatoriai gali gauti kreditą ir taip atsiskaityti su vartotojais.
„Turizmo organizatoriai įgijo teisę gauti kreditą ir tam skirta priemonė – vienai įstaigai, nesant užstato, galima skirti iki 1 mln. eurų kreditą, kas leistų turizmo organizatoriams visiškai atsiskaityti su klientais, kurie įmokėjo įmokas, bet negavo paslaugos“, – sakė R. Sinkevičius.

„Taip pat išlieka galimybė sutarti, kad už neįvykusią kelionę organizatoriai gali pasiūlyti turistams kuponą, kuris galiotų 12 mėnesių“, – pridūrė ministras.

Liberalų frakcijos narys Eugenijus Gentvilas teigė nesuprants, kodėl taip skubama pakeisti šią Civilinio kodekso nuostatą.

„Visi žinome, kaip ilgai trunka ES teisės pažeidimo procedūra. Metų metais, o dabar iš karto reaguojama į tą pastebėjimą, kad pažeista teisė. Ją pažeidė keliolika ES valstybių ir dar drastiškiau“, – sakė E. Gentvilas.

Jis taip pat klausė, kodėl, pasak jo, Vyriausybė nenumatė efektyvaus sprendimo, kaip padėti kelionių organizatoriams, kad jie galėtų atsiskaityti su pirkėjais.

„Estija balandžio 21 dieną paskyrė 25 mln. eurų turizmo firmoms, (...) Latvija birželį. Lietuva pagaliau numatė 15 mln. eurų paramą, kuri yra tiek biurokratizuota, kad įsisavinta dar tik 3 mln. eurų“, – sakė E. Gentvilas.

Savo ruožtu R. Sinkevičius sakė, kad, anksčiau pateikus šį siūlymą, Seimas galės skirti daugiau dėmesio jo nagrinėjimui.

Jis taip pat teigė, kad klausimas nereikalauja ilgo EK tyrimo.

„18 šalių iš ES taiko panašų metodą, kur turizmo verslą kredituoja klientai. Kokios bus pasekmės, kaip greitai EK reaguos, man sunku pasakyti, bet klausimas nėra labai sudėtingas ir didelio tyrimo iš EK pusės nereikalauja“, – sakė R. Sinkevičius.

Kalbėdamas apie paramos skyrimą šiam sektoriui, R. Sinkevičius sakė, kad „nėra taip paprasta dalyti pinigus.“

„Kreditinės linijos atidarymas yra vienas iš teigiamų reiškinių, nesvarbu kiek ten biuroratizmo. Nėra taip paprasta dalyti pinigus. Kai nėra užstato, reikalinga vertinti ir kitus šio verslo gyvybingumo rodiklius ir tai reikalauja iš verslo pastangų ir laiko“, – sakė ministras.

Turizmo atstovai kritikuoja šį siūlymą, pasak jų, atsiskaityti su vartotojais per 14 dienų sunkiai įmanoma.

„Mūsų duomenimis, šiandien kai kurios šalys jau kuria tam tikras pagalbos priemones, kitos šalys kol kas nesiima veiksmų ir įvardija EK šitą reakciją kaip pavėluotą. Taip pat kalbama apie direktyvos peržiūrą, remiantis pandemijos pamokomis“, – anksčiau sakė kelionių organizatoriaus „Novaturas” generalinė direktorė Audronė Keinytė.

Toliau šis siūlymas bus svarstomas komitetuose.