„Kalbant apie skaičius, akivaizdu, kad kitų metų biudžetas bus deficitinis, nes visose valstybėse taip bus. Šiemet tiek mokesčių surinkimas yra mažesnis negu prognozuota, tiek ir išlaidų buvo daugiau, tai akivaizdu, kad šiemet biudžeto deficitas bus pakankamai ženklus.

Ir neįmanoma perlipti į perteklinį biudžetą per vienerius metus. Normaliai po ekonominių, finansinių krizių užtrunka kelerius metus, kol biudžetai grįžta į pertekliaus zoną. Be abejo, to link reikės neišvengiamai eiti, nes finansų tvarumas ir stabilumas yra tikrai didelė vertybė ir prie jos reikės grįžti, kad ruoštumėmės ateities iššūkiams, kurių, kaip matome, pasitaiko tai vienokių, tai kitokių“, – „Žinių radijui“ sakė prezidento patarėjas.

S. Krėpšta teigė, kad būtina susitelkti ir investuoti į tas sritis, kurios stabdo visuomenės ir ekonomikos vystymąsi, tad ir kitų metų biudžetą pavadino transformacijos biudžetu.

„(Biudžetas – ELTA) turi judėti finansinio tvarumo link po žingsnį, palaipsniui. Prezidento nuomone, biudžetas pirmiausia turi būti transformacijos biudžetas kitiems metams, nes Europos Vadovų taryboje pavyko išsiderėti nemažas papildomas lėšas ekonomikos transformacijai ir atsigavimui.

Mes tikrai turime susitelkti ir investuoti į tas sritis, kurios stabdo mūsų visuomenės ir ekonomikos vystymąsi, tokias kaip švietimas, sveikatos apsauga, ir vykdyti struktūrines reformas, investuoti į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą, kad sukurtume kapitalą ir mūsų ekonomikos augimo potencialas ilguoju laikotarpiu būtų didesnis“, – teigė S. Krėpšta.

Prezidento vyriausiasis patarėjas taip pat teigė, kad naujuoju biudžetu privaloma ir toliau spręsti socialinės atskirties problemas, išskirdamas didelį atotrūkį tarp atlyginimų ir pensijų augimo.

„Be abejo, turime nuosekliai spręsti socialinės atskirties problemas, kurių taip pat turime, turėjome ir prieš krizę, ir prezidentas nuolatos (šį klausimą – ELTA) kėlė, kaip ir papildomą pensijų indeksavimą, kuris šiek tiek aplenktų atlyginimų augimą, nes turime didelį atotrūkį, ir pensijos, lyginant su atlyginimais, yra santykinai labai mažos Lietuvoje. Ta problema buvo, ji dar vis yra, tai vakar dienos problema, ji jau turėjo būti išspręsta. Bet kiekvienu biudžeuą turime žengti žingsnelį būtent mažindami šią problemą“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)