Konflikto pusės nesutaria dėl to, kas šiuo metu vadovauja „Lietuvos cukrui“. Kauno apygardos teismo paskirto laikinojo administratoriaus „Insolvensa“ įgaliotas asmuo Kęstutis Butkus teigė, kad ši teisė priklauso jam.

„Lietuvos cukraus“ akcininko įmonės „Arvi ir ko“ advokatas Erikas Rugienius aiškino, kad cukraus gamykloje paskirtas kitas generalinis direktorius – Arvydas Arnašius. Tačiau informacijos apie jį Juridinių asmenų registre kol kas nėra.

E. Rugienius sakė, kad Registrų centras gali ir nepriimti sprendimo dėl A. Arnašiaus, nes teisė skirti restruktūrizuojamos įmonės vadovą priklauso laikinajam administratoriui.

„Registrų centre informacijos apie naują vadovą kol kas nematyti. Kiek žinome, atsakymas tai padaryti bus neigiamas, nes tai turi atlikti laikinasis administratorius“, – „Delfi“ sakė jis.

Kilo muštynės

Kaip informavo Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vedėjas Renatas Siaurusaitis, pranešimas apie konfliktą Marijampolėje, P. Armino g., kur yra cukraus gamykla, gautas rugsėjo 9 dieną, apie 4 val. 12 min.

„Pranešta, kad grupė asmenų išdaužė administracinio pastato langus, suniokojo įmonės turtą, konfliktavo, galimai vyko muštynės ir yra sužalotų asmenų.

Įmonei padaryta žala tikslinama, šiuo metu pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 284 straipsnį, t. y. dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Tyrimą kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūra“, – sakė jis.

R. Siaurusaitis teigė, kad, gavus pranešimą, tvarkai užtikrinti į įvykio vietą buvo išsiųsta apie 10 pareigūnų ekipažų.

Marijampolės komisariato atstovas pridūrė, jog į policiją kreipėsi abi konflikto pusės. „Jau kreipėsi abi pusės su įvairiais pareiškimais ir nusiskundimais, įžvalgomis. Vyksta ginčai“, – paaiškino jis.

Konflikto metu padarytu vaizdo įrašu su „Delfi“ pasidalijo „Arvi ir ko“ advokatas E. Rugienius.

Septynių sekundžių vaizdo įraše matomas kelių asmenų susirėmimas, girdimi keiksmai.

Kaip pasakojo konflikte dalyvavęs „Lietuvos cukraus“ projektų vadovas Žydrūnas Buzas, į cukraus gamyklos administracinį pastatą naktį veržėsi apie 50 saugos įmonės „Ekskomisarų biuras“ darbuotojų.

„Sumušė keturis „Kvintencijos“ darbuotojus, buvo užstatyta lengvoji mašina dėl apsaugos. Nukėlė kapotus, buferius, išlaužė raciją, išdaužė langus.

Viršuje buvome šeši darbuotojai, išgirdę garsą atsistojome prie durų. Išlaužė dar trečio aukšto duris, pavyko padaryti 7 sekundžių įrašą. Ir viskas, paskui atėmė daiktus, surakino antrankiais.

Mes buvome užsibarikadavę, neįleidome į vidų. Tikėjomės, kad gali būti kažkas, nes dieną tokių dalykų nedaro“, – trečiadienį „Delfi“ pasakojo jis.

Ž. Buzas paaiškino, kad „Kvintencija“ yra cukraus gamyklos pasamdyta saugos įmonė.

Žydrūnas Buzas

„Pagal teismo sprendimą, akcininkas yra „Arvi ir ko“. Mes tą pačią dieną į Registrų centrą pridavėme, kad taip ir yra. „Arvi ir ko“ akcininkų protokole tą pačią dieną buvo paskirtas generalinis direktorius. Buvo panaikintos visos priemonės, kurios nutartyje yra, nes generalinis paskirtas.

O jie aiškino, kad teisėtas administratorius yra Kęstutis Butkus. Atvykdavo su savo antstoliu, aiškindavo savo poziciją, mes paaiškindavome savo. Išvažiuodavo, vieną kartą bandė, antrą, trečią, ketvirtą. Kai nepatekdavo gražiai, tada naktį padarė. Atsirado antstolis, atsirado administratorius, laukė už vartų. Kai atliko veiksmus, aiškino, kad perėmė“, – kalbėjo Ž. Buzas.

Vienas netiesioginių „Arvi ir ko“ akcininkų yra šiuo metu Slovėnijoje sulaikytas Vidmantas Kučinskas. Ž. Buzas „Delfi“ sakė, kad su juo veiksmai Marijampolėje nėra derinami.

„Jis nieko negali prašyti, nes sulaikytas Slovėnijoje. Yra generalinis direktorius, yra struktūra“, – sakė jis ir pridūrė, jog visi konflikto metu nukentėję asmenys yra parašę pareiškimus policijai, gavę medicinos ekspertų išvadas.

Vidmantas Kučinskas

E. Rugienius ketvirtadienį „Delfi“ sakė, kad Ž. Buzas šiuo metu yra gavęs pranešimą dėl priverstinės prastovos, todėl į darbovietę patekti negali.

„Kiti darbuotojai, rodos, eina į darbą, ne visi, bet kai kuriuos įleidžia“, – sakė jis.

„Sodros“ duomenimis, rugsėjo 8 dieną „Lietuvos cukruje“ dirbo 151 asmuo, įmonė turėjo 50636,69 Eur skolą Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui. Liepą gamyklos darbuotojams mokėtų atlyginimų vidurkis popieriuje buvo 1063,93 Eur (apie 706 Eur į rankas).

E. Rugienius dar paaiškino, kad ruduo – labai svarbus metas įmonės veikloje, nes spalio 1 dieną prasideda cukrinių runkelių perdirbimo sezonas. „Dabar yra paruošiamieji darbai tai gamyklai paleisti“, – sakė jis.

Neleido patekti į vidų

Su „Insolvensos“ administratoriumi K. Butkumi ketvirtadienį „Delfi“ susisiekti nepavyko, tačiau jo pozicija išdėstyta šią savaitę žiniasklaidai platintuose pranešimuose.

Teigiama, kad teismas laikinąjį administratorių paskyrė atsižvelgdamas į „Lietuvos cukraus“ kreditorių siekį užtikrinti įmonės veikimą prasidedant derliaus supirkimo sezonui ir tebesitęsiant chaotiškam restruktūrizavimo ir bendrovės valdymo procesui.

„Teismo sprendimas pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir paskirti visą administravimą buvo priimtas rugsėjo 4 dieną. Teismas taip pat sustabdė jau anksčiau atsistatydinusios „Lietuvos cukraus“ vadovės Linos Minderienės bei Kipro bendrovės „Hofenberg Limited“ paskirto vadovo Rimo Smolsko įgaliojimus, o sprendimą dėl restruktūrizavimo bylos nutraukimo ir bankroto bylos iškėlimo „Lietuvos cukrui“ Kauno apygardos teismas turėtų priimti rugsėjo 23 dieną paskirto posėdžio metu“, – rašoma pranešime.

K. Butkaus teigimu, visas bendrovės administravimas nėra dažnas reiškinys Lietuvoje, tačiau šiuo atveju toks sprendimas padės išlaikyti įmonę funkcionalią itin svarbiu jai ir viso regiono ūkininkams laikotarpiu.

„Teismas atsižvelgė į trijų kreditorių, kurių bendra reikalavimų suma sudarė beveik 90 proc. visų reikalavimų sumos, argumentus. Nepaisant to, kad Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, jog tikrasis „Lietuvos cukraus“ akcininkas yra „Arvi ir ko“, įmonėje svarbius sprendimus mėginta priimti tam įgaliojimų neturinčios Kipro bendrovės vardu. Iš esmės bendrovė buvo likusi be legalaus vadovo, todėl tikėtina, kad jos veikla būtų paralyžiuota“, – cituojamas K. Butkus.

Teigiama, kad administratorius organizuos „Lietuvos cukraus“ veiklą, užtikrins sutartinių įsipareigojimų vykdymą, galės bendrovės vardu sudaryti sandorius, valdyti banko sąskaitas ir atlikti visus būtinus veiksmus, kad „Lietuvos cukraus“ visas ir bet koks turtas būtų naudojamas tik „Lietuvos cukraus“ įstatuose numatytai ūkinei komercinei veiklai vykdyti bei „Lietuvos cukraus“ pajamoms uždirbti.

Taip pat pateikta informacija, kad pirmadienį, rugsėjo 7 dieną, K. Butkus buvo atvykęs į įmonę vykdyti teismo įpareigojimų, tačiau neįleistas į „Lietuvos cukraus“ patalpas įmonės darbuotojais prisistačiusių asmenų bei saugos tarnybos.

„Paskui įmonę užvaldę ir teismo nutartį ignoruojantys asmenys blokavo prieigas į įmonės administracijos patalpas įvairiomis priemonėmis (užstatė sunkiasvoriu ekskavatoriumi, automobiliais ir pan.).

Lietuvos cukrus

Antradienį, rugsėjo 8 dieną, administratorius dar kartą pareikalavo įmonės atstovais prisistačiusius asmenis bei saugos tarnybos žmones išeiti iš įmonės teritorijos bei netrukdyti administratoriui vykdyti teismo įpareigojimų perduoti įmonės teritorijos apsaugą administratoriaus samdytai saugos tarnybai. Įmonės atstovais prisistatę žmonės šių teisėtų reikalavimų nevykdė.

Trečiadienį, rugsėjo 9 dieną, administratoriaus ir jo pasamdytos saugos tarnybos atstovai vėl atvyko į įmonę, šįkart prieš darbo pradžią („Lietuvos cukruje“ darbo diena prasideda 7 val. ryte), tačiau patalpas blokavo 5 agresyviai nusiteikę asmenys, kai kurie jų atrodė neblaivūs“, – dėstoma pranešime.

Pagrindinio „Lietuvos cukraus“ kreditoriaus įmonės „Žvalguva“ vienas akcininkų Valdas Lebeda apie konfliktą Marijampolėje nedaugžodžiavo.

„Yra teismo sprendimas, priimtas administratorius, dabar tvarkosi ten visus tuos negerus dalykus, iškels į viešumą“, – sakė jis.

„Ten vyksta 90-ųjų metų dalykai“, – pridūrė V. Lebeda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (219)