Kartu su TVF vyriausiąja ekonomiste Gita Gopinath vedamoje skiltyje TVF atstovės pabrėžė, kad vyriausybės turėtų ir toliau remti darbuotojus ir verslą, nes beprecedentis krizės pobūdis gali sukelti bankrotų ir darbo vietų nykimo bangą.

Kai palengvėjo ribojančiosios priemonės ir viso pasaulio įmonėms buvo leista atnaujinti veiklą, įvyko „staigus gamybos, vartojimo ir užimtumo atsigavimas“, teigė K. Georgieva ir G. Gopinath žurnale „The Foreign Policy“.

Didžiulis vyriausybių paramos mastas ir greitis padėjo sušvelninti smūgį ir leido atsigavimo procesui prasidėti, parašė TVF pareigūnės.

„Visgi ši krizė dar toli gražu nesibaigė, – pridūrė jos. – Visuose regionuose ir sektoriuose atsigavimas išlieka labai trapus ir netolygus. Norint užtikrinti, kad atsigavimas tęstųsi, svarbu, kad parama nebūtų per anksti nutraukta.“

Verslams, net nemokioms įmonėms, reikės nuolatinės pagalbos, kad būtų išvengta milijonų darbo vietų sunaikinimo. Paramos priemonės gali apimti vyriausybių atliekamą įmonių akcijų dalies perėmimą arba dotacijų teikimą mainais į didesnius mokesčių tarifus vėliau, pridūrė ekonomistės.

Tačiau vyriausybės turės išlikti atsargios skirstydamos savo ribotus išteklius, o kai kurios įmonės neišvengiamai žlugs, ypač tokiose pramonės šakose kaip kelionės, kurių paklausa gali neatsigauti arba kurios bus apribotos po pandemijos.

Trečiadienį kalbėdama Pasaulio ekonomikos forume K. Georgieva teigė, kad greiti vyriausybės veiksmai „leido padėti pamatus pasaulio ekonomikai“, kurie padėjo visiems, „nediferencijuojant ... laimėtojų ir pralaimėjusiųjų“.

Ateityje politikos formuotojai turės išmintingai investuoti į tas sritis, kurios teiks didžiausią naudą, įskaitant ekologiškas darbo vietas – tokias kaip darbuotojų mokymas kaip pastatus paversti efektyvesniais energijos požiūriu ir „spartinant skaitmeninę transformaciją“ taip, kad būtų sumažinta nelygybė, teigė TVF vadovė.

„Kitaip tariant, remti programas, nukreipiančias šalis į ekologiškai pažangų ir integracinį augimą“, – pridūrė K. Georgieva.

Visgi straipsnyje perspėta: „Nors pasaulis išmoko gyventi su virusu, visiškas atsigavimas be nuolatinio medicininio sprendimo yra mažai tikėtinas“.

Šiuo metu yra kuriamos 128 koronaviruso vakcinos ir yra didelė tikimybė, kad bus rastas sprendimas, tačiau „turime skubiai parengti daugiašalius sprendimus“, kad užtikrintume pakankamą tiekimą ir platinimą, pažymėjo K. Georgieva ir G. Gopinath.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)