Straipsnyje, kurį K. Georgieva parašė kartu su vyriausiąja TVF ekonomiste Gita Gopinath, teigiama, kad vyriausybės turėtų ir toliau remti darbuotojus ir bendroves, kadangi precedento neturinti krizė gali sukelti bankrotų bangą ir sunaikinti daugybę darbo vietų.

Valstybėms sušvelninus karantino priemones ir bendrovėms leidus atnaujinti veiklą, buvo pastebėtas „staigus gamybos, vartojimo ir užimtumo atsigavimas“, sakė pareigūnės, pridurdamos, kad tam sąlygas sudarė ir smūgį sušvelnino didžiulis vyriausybių paramos mastas ir jos suteikimo spartumas.

„Tačiau krizė dar toli gražu nesibaigė, – kalbėjo pareigūnės. – Atsigavimas išlieka itin trapus ir netolygus. Norint užtikrinti, kad atsigavimas tęstųsi, svarbu, kad parama nebūtų nutraukta pernelyg anksti.“

Bendrovėms, įskaitant nemokiomis pripažintas įmones, ir toliau reikės pagalbos, kad būtų galima išvengti milijonų darbo vietų sunaikinimo. Pagalba galėtų apimti vyriausybių bandymus nusipirkti kai kurių bendrovių kapitalo dalį ar dotacijų suteikimą mainais į vėliau pritaikomus didesnius mokesčius, sakė pareigūnės.

Tačiau vyriausybės turės būti atsargios skirstydamos savo ribotus išteklius, o kai kurios bendrovės neišvengiamai žlugs, ypač tokiose pramonės šakose, kaip kelionių, kurios gali neišgyventi, ar post-pandeminiame pasaulyje gali susidurti su pastebimai sumažėjusiu veiklos mastu.

Pareigūnės pridūrė, kad, „nors pasaulis išmoko gyventi su virusu, visiškas atsigavimas yra mažai tikėtinas neturint nuolatinio medicininio sprendimo“.

Šiuo metu vystant 128 vakcinas nuo koronaviruso, yra stipri galimybė, kad viena jų bus veiksminga, tačiau „turime skubiai parengti daugiašalių sprendimų“, kurie užtikrintų tinkamas atsargas ir jų platinimą, rašė K. Georgieva ir G. Gopinath.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)