Kaip „Delfi“ informavo VMI mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė, per I ir II 2020 metų ketvirčius devynios kredito įstaigos deklaravo apie 30,7 mln. eurų avansinio pelno mokesčio.

„Jei nebūtų priimta Pelno mokesčio įstatymo pataisa, tai deklaruota mokėti avansinio pelno mokesčio standartiniu 15 proc. tarifu suma sudarytų 22,2 mln. eurų“, – sakė ji.

Kaip žinia, didesnis pelno mokestis bankams įsigaliojo 2020 metų sausio 1 dieną. Standartinis pelno mokesčio tarifas yra 15 proc. Anksčiau skelbta, kad dėl papildomo pelno mokesčio bankams valstybės biudžetas per metus gali pasipildyti maždaug 20 mln. eurų.

Papildomu kredito įstaigų pelno mokesčiu apmokestinama tik 2 mln. eurų sumą viršijanti pelno dalis.

Dėl didesnių mokesčių bankams daug diskusijų vyko 2019 metų pabaigoje. Iš pradžių norėta apmokestinti bankų turtą, bet šios minties atsisakyta. Nors svarstyta pelno mokestį bankams didinti iki 22 proc., galiausiai priimtas padidinimas iki 20 proc.

2020 metų birželį Specialiųjų tyrimų tarnyba pranešė apie ikiteisminį tyrimą dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo, kuriame figūruoja buvęs Lietuvos bankų asociacijos vadovas Mantas Zalatorius ir buvęs Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus. Viešojoje erdvėje svarstyta, kad tyrimas gali būti susijęs su bankų apmokestinimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)