Interneto adreso laukelyje suvedus Depo.lt, atsirado kito statybos, remonto ir buities prekių tinklo „Kesko Senukai“ e-parduotuvė.

Ekspertas: tai – marketinginis chuliganizmas

E-komercijos ekspertas Vytautas Vorobjovas dalijosi pastebėjimais, kad „Senukai“ galimai naudojasi DEPO apsileidimu.

„Tokio masto žaidėjas turėtų sužiūrėti savo domenų (interneto svetainės adresas – Delfi) ūkį. Nežinau, ar „Senukai“ šį domeną nusipirko, ar sutarė dėl peradresavimo su trečiąja šalimi, bet patį veiksmą vertinčiau kaip marketinginį chuliganizmą, o ne kažkokį rimtą konkurencinį smūgį“, – Delfi komentavo jis.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad DEPO internetu neprekiauja, tad kalbėti apie pirkėjų nuviliojimą, vargu, ar įmanoma.

„Kad dažnai imtis tokių gudrybių, turi dažnai rastis tokių aplaidumo atvejų, o jie nėra tokie dažni“, – sako V. Vorobjovas.

Paklaustas, ar toks būdas pritraukti klientą, naudojant kito tinklo vardą, nepažeidžia įstatymų, e-komercijos ekspertas pažymi, kad „Senukai“ nenaudoja DEPO vardo: „Atėjęs į svetainę matai, kad esi „Senukuose“, o ne DEPO.“

Domenas registruotas Latvijos įmonės vardu

Advokatų kontoros „Wint“ partneris Andrius Iškauskas pirmiausiai atkreipė dėmesį, kad depo.lt domeną yra registravę ne „Kesko Senukai“, o Latvijos įmonė „SIA Amberbit“.

Kaip rašoma įmonės interneto svetainėje, „SIA Amberbit“ specializuojasi domenų vardų rinkoje ir siūlo domenų vardų registravimą, priežiūrą bei administravimą. Skelbiama, kad čia lietuvišką domeną (.lt) galima registruoti, susimokėjus 11 Eur metams.

„Nežinau, ar ši įmonė yra kaip nors susijusi su „Senukais“, informacijos apie tai rasti nepavyko. Jei tai nėra su „Senukais“ susijusi įmonė, kyla klausimas, kam ji registravo šį domeną ir nukreipė į DEPO konkurentų interneto svetainę.

Greičiausiai, kad DEPO labiau skaudėtų ir jie galų gale iš „Amberbit“ nusipirktų domeną depo.lt. Vadinamieji cybersquater‘iai (sukčiai, vagiantys domenų vardus – Delfi) taip neretai elgiasi. Tačiau tai, žinoma, tik prielaida. Jie gali turėti ir kitų motyvų“, – svarsto advokatas.

Pašnekovas pažymi, kad domenus registruojanti Latvijos įmonė elgiasi neteisėtai.

„DEPO yra registravęs prekių ženklus ir Lietuvoje, ir Latvijoje, tad tokius „Amberbit“ veiksmus laikyčiau prekių ženklo savininko teisių pažeidimu. DEPO turėtų kreiptis į teismą ir atsiimti domeną“, – teigia A. Iškauskas.

Senukai: nesame niekaip susiję su domeno savininkais

Vis dėlto, jei „Senukai“ su domeno depo.lt registracija yra kaip nors susiję, pavyzdžiui, depo.lt buvo registruotas įmonės pavedimu, anot advokato, be prekių ženklų savininko teisių pažeidimo, tai dar yra ir nesąžiningos konkurencijos veiksmas bei vartotojų klaidinimas.

Internetinę parduotuvę Senukai.lt valdančios įmonės „Kesko Senukai Digital“ atstovė Ieva Vasiliauskienė užtikrina, kad nurodyto domeno savo veikloje nenaudoja ir prekybos tinklas niekaip nėra susiję su jo savininkais.

„Gavę informaciją apie susiklosčiusią situaciją, kreipėmės į domeno paslaugų teikėją Latvijoje, prašydami pašalinti šio domeno nukreipiančią nuorodą į mūsų internetinę parduotuvę“, – sako ji.

DEPO: tai – nesąžiningas mėginimas praturtėti

Kaip sako DEPO rinkodaros vadovė Evita Jurjāne-Nelsone, apie šią situaciją DEPO sužinojo neseniai. Prekybos tinklo nuomone, šis atvejis parodo, kad prekės ženklas yra žinomas, mat jo reputaciją kažkas nori panaudoti savo labui.

„Ši situacija yra nesąžiningas mėginimas praturtėti DEPO prekės ženklo atpažįstamumo sąskaita. Tai yra neteisėtas prekės ženklo naudojimas ir nesąžininga komercinė veikla.

Įmonė pasinaudos savo teise apsaugoti savo prekės ženklą, naudodamasi būtinosiomis teisinės apsaugos priemonėmis“, – komentuoja tinklo atstovė ir priduria neturinti jokios informacijos apie „SIA Amberbit“ ir „Senukų“ tarpusavio santykius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)